İskele Kalıp Sanayicileri Derneği (İKSD) Başkanı Yiğit Yakar, ST İskele Kalıp dergisine açıklamalarda bulundu. Başkan Yakar "İnşaat sektörü, iş kazaları açısından “çok tehlikeli” sınıfa giren bir alan olarak öne çıkmaktadır. Dolayısıyla doğru iskele ve doğru kalıp seçimi, yalnızca bir verimlilik meselesi değil, aynı zamanda insan hayatına dokunan hayati bir konudur. TSE tarafından yayınlanan standartlara uygun üretilen iskele ve kalıplar, iş kazalarını minimuma indirmenin yanı sıra sektörde güvenli bir çalışma ortamı sağlamaktadır. Doğru sistemlerin tercih edilmesi, sadece yapıların sağlamlığına değil, aynı zamanda çalışanların can güvenliğine de doğrudan katkıda bulunur. Bu nedenle, “doğru iskele ve doğru kalıp” demek, aslında insan hayatına dokunan güvenli ve standartlara uygun sistemler demektir." diyerek doğru iskele ve kalıp sistemlerinin önemine dikkat çekti.
FOTO: İskele Kalıp Sanayicileri Derneği (İKSD) Başkanı Yiğit Yakar
Doğru iskele ve kalıp sistemlerinin önemi nedir?
İkinci Dünya Savaşı sonrası dünya genelinde hızla artan yapı ihtiyacı, inşaat sektöründe devrim niteliğinde değişimlere yol açtı. Geleneksel ahşap kalıp ve iskele sistemlerinin düşük verimliliği, inşaat firmalarını geleneksel sistemlerden uzaklaştırarak fabrikalarda üretilen kalıp ve iskele sistemlerine yöneltti. Bu tercih değişimi, özellikle Amerika ve Avrupa’da yaygınlaşarak kalıp, iskele sektöründe yeni standartların doğmasına zemin hazırladı. 1900’lü yılların sonlarına gelindiğinde, bu sistemler için standartların oluşturulması kaçınılmaz hale geldi. Türkiye ise bu sürece 2015 yılında Avrupa Birliği Standartlarının Türk Standardı (TSE) olarak benimsenmesiyle dahil oldu. Bu standartların uygulanmasındaki temel amaç, inşaat sektöründe sıkça yaşanan iş kazalarını önlemek ve çalışanların güvenliğini en üst seviyeye taşımaktır. İnşaat sektörü, iş kazaları açısından “çok tehlikeli” sınıfa giren bir alan olarak öne çıkmaktadır. Dolayısıyla doğru iskele ve doğru kalıp seçimi, yalnızca bir verimlilik meselesi değil, aynı zamanda insan hayatına dokunan hayati bir konudur. TSE tarafından yayınlanan standartlara uygun üretilen iskele ve kalıplar, iş kazalarını minimuma indirmenin yanı sıra sektörde güvenli bir çalışma ortamı sağlamaktadır. Doğru sistemlerin tercih edilmesi, sadece yapıların sağlamlığına değil, aynı zamanda çalışanların can güvenliğine de doğrudan katkıda bulunur. Bu nedenle, “doğru iskele ve doğru kalıp” demek, aslında insan hayatına dokunan güvenli ve standartlara uygun sistemler demektir. Standartlara uygun üretim ve kullanım yalnızca bir zorunluluk değil, aynı zamanda insana verilen değerin bir göstergesi olduğuna inanıyoruz.
İskele ve Kalıp sistemlerinin üretiminde standartların önemi nedir?
Maalesef inşaat sektörü ölümlü iş kazalarının en çok olduğu sektördür. Her yıl yaklaşık 500 çalışanımızı iş kazalarında kaybediyoruz. Bu kazaların yaklaşık yüzde 40 ise yüksekten düşme nedeni ile olmaktadır. Yani yaklaşık 200 kişi şantiyelerde uygun cephe iskelesi, güvenlik ağları ve geçici kenar koruma sistemlerinin kullanılmaması sonucu hayatlarını kaybetmekler. Bu kayıpların telafisi mümkün olmamaktadır ama bundan sonra kayıp yaşamamamız için çaba sarf etmeliyiz. Çok zor olmayan düzenlemeler ile bu kayıpların çok büyük bir bölümünü engellemek mümkün olacaktır. Cephe iskelesi, güvenlik ağları ve geçici kenar koruma sistemleri için TSE tarafından standart oluşturulmuştur. TSE belgesine sahip ürünlerin şantiyelerde uygun şekilde kullanılması yüksekten düşme neticesi ölümle sonuçlanan kazaların çok büyük bir bölümünü engelleyecektir.
Dernek olarak bu yılı nasıl geçirdiniz?
2024 yılı mart ayında seçimli genel kurul yaptık. Eski başkanımız Kubilay Tüfekçi affını istediği için yönetim kurulunda ufak bir değişiklik yaptık ve eski yönetimin devamı olan yeni yönetim kurulunu kurduk. Eski yönetimin belirlediği hedefler doğrultusunda yol almaya devam ettik. 2024 yılının önemli projelerinden biri İKSD önderliğinde dernek üyelerimizin ICA Fuarcılık tarafından düzenlenen Yapı TurkeyBuild Fuarı’na katılımı ile fuarda İskele Kalıp Özel Salonu oluşturulması idi. 20 dernek üyesi firma bu fuara katıldı. Bizler için özel bir salon açıldı. Türkiye’den ve Dünya’nın farklı bölgelerinden gelen potansiyel müşteriler ile görüşme imkânı bulduk. Verimli geçen bir fuar oldu. Bir başka önemli etkinliğimiz ise İDDMİB önderliğinde sadece dernek üyelerimizin katıldığı Suudi Arabistan İskele Kalıp Sektörel Ticari Heyeti idi. Suudi Arabistan’a 14 üyemiz gitti ve her bir firmamız 20-25 Suudi Arabistan’lı firma ile yüz yüze görüşme imkânı buldu. 2024 yılı içerisinde ayrıca MetalExpo Demir, Çelik, Metal Ürünleri & Üretim Teknolojileri Fuarı ve Uluslararası İş Sağlığı ve İş Güvenliği Fuarı’na dernek olarak katıldık. Bu iki fuarda da hem stant kurduk hem de sunumlar yaparak derneğimizi, amaçlarımızı kamuoyuna anlatma olanağı bulduk.
2025 yılı dernek olarak hedefleriniz nelerdir? Hayata geçirmek istediğiniz projeniz var mı?
En önemli hedeflerimizden biri “İş kazalarının önlenmesinde aktif rol almak”. Kurulduğumuz günden beri bu doğrultuda adımlar attık ve atmaya devam edeceğiz. Bu hedefin önemli adımlarından biri tüm şantiyelerde TSE’li ürünlerin kullanılmasını sağlamak. Bakanlıklar, TSE, Oda ve Borsalar, İhracatçı Birlikleri ve Üniversiteler ile iş birliği yaparak bu yolda çaba göstermeye kararlıyız. Denetimlerin artırılması için, mevzuat değişikliği gerekiyorsa bu konuda yardımcı olmak için yetkili mercilere başvuru yapmaktayız.
Bugün için 46 üyemiz bulunmaktadır. 2025 yılındaki hedefimizden biri de üye sayımızı arttırmak ve sektörümüzün daha büyük bir kısmını temsil etmek. “Etik Değerlerimizi” sitemizde yayınladık. Yeni üyeleri derneğimize kazandırırken yeni üyelerimizin bu etik değerleri kendilerine şiar edinmeleri bizler için çok önemli. Aynı şekilde eski üyelerimizin de bu etik değerlerden taviz vermemelerini bekliyoruz. Böylelikle İKSD üyesi olmanın firmalarımıza değer katmasını ve kamuoyu tarafından bu değerin takdir edilmesi için uğraşıyoruz.
2024 yılı sonunda başladığımız bir projemiz ise UR-GE (Uluslararası Rekabetçiliğin Geliştirilmesi) proje desteği alımı konusudur. UR-GE desteği için İDDMİB’e başvurduk. Çetin Başkan bu projede de bizleri cesaretlendirdi ve ellerinden gelen desteği vereceklerini söyledi. 2025 yılı için sanırım en büyük projemiz UR-GE etkinliği olacaktır. Üç yıl süreceği ön görülen bu projede her yıl 3-4 etkinlik yapmak istiyoruz. Bu uzun soluklu projenin sektörümüze olumlu etkiler katacağına inanıyoruz.
Bir başka hedefimiz ise Türkiye’nin dört bir yanına gidip, oradaki iş sağlığı-güvenliği ve yapı denetim profesyonelleri ile buluşmak. Sektörümüzle, ürünlerimizle ilgili kendi bilgilerimizi onlara aktarmak ve onların şantiyelerde karşılaştığı sorunları birinci ağızdan dinlemek olacaktır.