Creavit Mimari Tasarım Müdürü Yüksek İç Mimar Seda Orsel, sürdürülebilir ve çevre dostu ıslak zemin tasarımı ile dijitalleşmenin bu alan üzerindeki etkilerine ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.

ÇEDBİK Yeni Dönem Yönetim Kurulu Belli Oldu ÇEDBİK Yeni Dönem Yönetim Kurulu Belli Oldu

1 (3)

FOTO: Creavit Mimari Tasarım Müdürü Yüksek İç Mimar Seda Orsel

Sürdürülebilirlik, enerji verimliliği ve geri dönüştürülebilir malzeme kullanımı, günümüz yapı sektöründe giderek daha fazla önem kazanıyor. Islak hacimlerin bu dönüşümdeki rolüne dikkat çeken Seda Orsel, doğaya zarar vermeyen, sağlıklı ve az bakım gerektiren malzemelerle uzun ömürlü tasarımların mümkün olduğunu belirtti.

Çevre Dostu Malzeme Seçimi Öne Çıkıyor

Sürdürülebilir ıslak zemin tasarımı için seramik ve porselen karolar, doğal taşlar, geri dönüştürülmüş cam karolar, beton kaplamalar, sürdürülebilir ahşap ve bambu gibi çevre dostu malzemelerin tercih edilmesi gerektiğini vurgulayan Orsel, FSC sertifikalı ve kimyasal işlem görmeden dayanıklılığı artırılmış termal ahşapların (Thermawood) da sürdürülebilir alternatifler arasında yer aldığını ifade etti.

Su ve Enerji Tasarrufu Sağlayan Çözümler

Düşük akışlı armatürler, sensörlü bataryalar, su geri kazanım sistemleri ve LED aydınlatmalar gibi çözümlerin hem su hem de enerji tasarrufu sağladığını dile getiren Orsel, lavabo suyunun tuvaletlerde kullanılabilmesi gibi sistemlerin de projelere entegre edilmesi gerektiğini söyledi. Ayrıca ısı yalıtımı güçlü malzemelerin, enerji tasarrufuna katkı sağladığını da sözlerine ekledi.

Creavit’ten Yenilikçi ve Sürdürülebilir Ürünler

Creavit’in sürdürülebilirlik konusundaki çalışmalarına da değinen Seda Orsel, 2024 Unicera Fuarı’nda tanıtılan yüzde 100 geri dönüştürülmüş Savior lavabo ve hidrojenle pişirilmiş lavabo ve klozet ürünlerinin sektörde dikkat çekici bir yenilik olduğunu belirtti. Savior lavabo ürünlerinin üretiminde kullanılan atık sırın rengine göre lavabonun rengi belirlendiğini, bu özelliğin hem ürünü benzersiz kıldığını hem de tam anlamıyla geri dönüşüm sağladığını ifade etti. Ayrıca hidrojenle pişirme teknolojisinin, karbon ayak izinin azaltılmasına yönelik büyük bir adım olduğunu vurguladı.

Dijitalleşme ile Gelen Akıllı Sistemler

Islak hacimlerde dijitalleşmenin etkilerine de değinen Orsel, konfor, hijyen, su ve enerji verimliliği sağlayan akıllı sistemlerin tasarımlarda önemli bir dönüşüm yarattığını ifade etti. Hareket sensörlü bataryalar, kişiselleştirilmiş duş sistemleri, otomatik temizlik yapan klozetler, akıllı aydınlatmalar, ses sistemleri ve enerji analizine olanak tanıyan sayaçlar gibi çözümlerin günümüz banyo ve mutfak tasarımlarında öne çıktığını söyledi.

Sürdürülebilir Gelecek İçin Akıllı ve Çevreci Tasarımlar

Geri dönüşüm, enerji verimliliği ve dijitalleşme odaklı tasarım anlayışının yaygınlaşmasının altını çizen Orsel, akıllı çöp kutuları ve gıda atıklarını kompostlayan sistemlerin de mutfaklarda sürdürülebilirliği desteklediğini vurguladı.

Seda Orsel, “Islak zeminlerde sürdürülebilirlik ve dijitalleşme; sadece çevresel değil, estetik ve işlevsel açıdan da güçlü bir gelecek vadediyor,” sözleriyle açıklamalarını tamamladı.