İnşaat ve Malzeme

"Yeni ve Yüksek Teknolojili Ürün Arayışımız Olmalı"

Depreme Dayanıklı Binalar Zirvesi ve Fuarı, 18-21 Aralık tarihlerinde İstanbul Fuar Merkezi'nde gerçekleşecek. Zirve katılımcılarından RibatPanel Pazarlama Müdürü Ahmet Öztürk, ST İnşaat Yapı & Malzeme dergisine konuştu.

Depreme Dayanıklı Binalar Zirvesi ve Fuarı, 18-21 Aralık tarihleri aralığında İstanbul Fuar Merkezi'nde gerçekleşecek. Bu yıl ikincisinin gerçekleşeceği zirvenin katılımcılarından RibatPanel Pazarlama Müdürü Ahmet Öztürk sorularımızı yanıtladı. ST İnşaat Yapı & Malzeme dergisine konuşan Öztürk, açıklamalarda bulundu.

FOTO: RibatPanel Pazarlama Müdürü Ahmet Öztürk

Depreme Dayanıklı Binalar Zirvesi’nde öne çıkarmayı planladığınız ürün ve uygulamalardan bahsedebilir misiniz? Zirveden beklentileriniz neler?

Yeni nesil yapı elemanı 3D deprem paneli olarak adlandırılan RibatPanel sistemi çok geniş yelpazeye sahip projelerde uygulanabilme imkânı sunuyor. Tasarım sınırlaması olmaksızın modüler evler, lüks villalar, yarı müstakil veya müstakil evlerde kullanımına imkân sağlanıyor. Aynı zamanda, yüksek düzeyde akustik yalıtıma sahip Ribatpanel; iç mekânlar ve boşluklu duvarlar için çözümler, dış cepheler, inşaat yapı işleri ve güçlendirmeler, kavisli şekiller, konsollar, yüzme havuzları, fabrika, soğuk hava ve antrepo binaları, çelik veya beton yapılar, prefabrik vb. gibi diğer geleneksel inşaat sistemleri ile mükemmel bir uyum içerisinde çalışıyor. RibatPanel sistemi, deprem ve kasırgalara dayanabilen, aynı zamanda yüksek termo-akustik izolasyona ve yangına karşı yüksek dayanıklılığa sahip binaların inşa edilmesini sağlayan, mekanik kapasitesi yüksek bir yapı sistemidir. Türkiye’de son yıllarda inşaat sektörünün tedarikçileri ve uygulayıcıları tarafından her geçen zaman diliminde daha çok talep görmeye başlayan RibatPanel 3D çelik panel duvar ve çatı sistemleri, inşaat sektöründe alternatif haline geldi. RibatPanel çelik hafifliği ve betonarme sağlamlığını bir arada sunan çevreye duyarlı taşıyıcı özelliğe sahip duvar ve çatılar için yeni nesil 3D deprem panel sistemi olarak öne çıkıyor. 

RibatPanel sistemleri geleneksel yöntemlere göre çok daha kısa sürede ve daha az işgücü ile güvenli ve çevreci çözümler sunarak yüksek konfora sahip ve dayanıklı yapılar yapılmasına imkân sağlıyor. RibatPanel Sistemi, darbelere dayanıklı, çok yüksek derecelerde uzun süre yanmaz ve termo-akustik özelliklere sahip yekpare çalışan bir yapı sistemi olarak biliniyor.

Riskli yapıların dönüştürülmesi, uygun olanların güçlendirilmesi ve yeni yapılacak olan binaların depreme dayanıklı olarak inşa edilmesi sürecini hızlandırarak olası büyük bir depreme hazırlıklı olunması için sizce hangi hususlara öncelik verilmeli? 

Öncelikle bu tarz olağanüstü süreçlerde olağan dışı kararlar alınması ve uygulamalar yapılması gerekliliğinin farkında olmak gerekli diye düşünüyorum. Bu nedenle de bugüne kadar yapılmış olan uygulamalar ve kullanılan geleneksel inşaat yapı malzemelerinin yerini alabilecek yeni ve yüksek teknoloji ürünlerdeki arayışımızın içten samimi ve ön yargısız olması gerekmektedir. 2000'li yıllarda çelik konstrüksiyon projelerinde yaşanılan sıkıntıların başında ürünü projelendirecek kişi bulunamıyordu ya da projeyi okuyup kontrol edecek ve en önemlisi bu yeniliğe onay verecek bürokratik kişi ve makamlar yoktu. Ama şu anda çelik konstrüksiyon çözümler, herkesin bildiği ve gözü kapalı kabul gören bir inşaat metodu oldu.  Bizim 3d panellerimiz de aynı makus süreci yaşamadan böyle gelmiş böyle gider şimdi yeni bir ürün yeni bir süreç için başımızı ağrıtmaya ne gerek var denmeden hareket edilirse daha güvenli ve konforlu yapılara sahip olunabilir.  Bu süreci bürokrasi kadar akademik çevreler ve uygulayıcılar da değişime direnç göstermeden yürütmelidir.

Dünyada 60 yıla yakın bir zamandır var olan bu sistemin ilk çıkış noktası Amerika olup Yapısal Beton Yalıtımlı Paneller (SCIP’ler) ismi ile 1967’de California’da icat edildi. Bu kadar uzun bir mazisi olan ürün ülkemizde hala bilinmiyor ve tercih edilmiyor olması da ayrıca değerlendirilmesi gereken bir sorun olduğunu vurgulamak isterim. RibatPanel sistemi ile hem ülkemizde hem de dünyada birçok ülkede endüstriyel uygulamalardan, villaya ve yüksek katlı yapılara kadar geniş kullanım alanlarına ait çok sayıda ve mükemmel sonuçları olan özel tasarımsal özelliği olan yapılara ait örnekleri mevcuttur. Bu örnekler ışığında tek ihtiyacımız olan yeniliği arayan en iyi ve en optimum çözümü bulmak için emek ve zaman harcayabilecek mantalite ve idealizme sahip olmak gerektiğini düşünmekteyim. Bu sayede aynı acıları yaşamayız ve daha güvenli huzurlu bir gelecek inşa edebiliriz.

Yıl sonu hedefleriniz ve 2025 yılı için büyüme stratejileriniz nelerdir?

2025 yılında daha büyük ve daha modern yeni tesisimize taşınarak yakın komşu ülkelerdeki projelerde çözüm ortağı olabilecek iş birlikleri yapmayı hedefliyoruz.