Mega Yalıtım Çözümleri Satış ve Pazarlama Direktörü İsmail Helvacıoğlu ile Deprem ve Yalıtım konusunda söyleşi gerçekleştirdik.
FOTO: Mega Yalıtım Çözümleri Satış ve Pazarlama Direktörü İsmail Helvacıoğlu
Depreme dayanıklı binalar için yalıtımın rolü nedir?
Su ve ısı yalıtımı binaların depreme karşı olan dayanımını artırmaktadır. Depremlerin yol açtığı yıkımların en önemli nedenlerinden bir tanesi korozyondur. Herhangi bir yolla binaya sızan suyun yol açtığı korozyonu önlemek ancak su yalıtımıyla mümkündür. Binalarda su yalıtımı, doğru ve kaliteli malzemelerle yapılması gereken, yalıtımın başlangıcı olarak nitelendirebileceğimiz en önemli uygulamalardan biridir. Yer altı suları, yağmur ve kar, suyun gücüyle yapıların temellerine sızıp korozyona sebep olabilmektedir. Taşıyıcı sistemi zaman içinde zayıflatıp, taşıma kapasitesini de büyük oranda kaybetmesine sebep olabilmektedir. Bu nedenle su yalıtımı hem uygulama hem de malzeme seçiminde hassasiyet gerektiren bir yalıtım türü olarak karşımıza çıkmaktadır.
Isı Yalıtımı ise doğru malzeme seçimi ve uygulamayla binalarımızın cephe ve duvarlarının dış etkenlerden korunmasını ve ilk günkü gibi dayanıklı kalmasını sağlayabilmektedir. Gece ve gündüz arasındaki sıcaklık farkından dolayı oluşan yoğuşma kaynaklı nem ve rutubet binaların taşıyıcı sistemlerine zarar vererek yaşanacak yer sarsıntılarında binanın hasar almasına neden olabiliyor. Bu sebeple Isı yalıtımının da binalarımızın depreme karşı daha dayanıklı hale gelmesindeki önemi büyüktür.
Deprem sırasında binalarda oluşan titreşim ve salınımları azaltmak için hangi yalıtım teknolojileri kullanılmaktadır?
Deprem sırasında fayların kırılması sonucu oluşan farklı türdeki sismik dalgalar, yeryüzünde yayılmaya başlar. Bu dalgalar zemin yapısıyla yeryüzünde farklı hızlarda yayılırlar. Deprem anında binalarda oluşan titreşim ve salınımların etkisini azaltmak için sismik izolatörler kullanılmaktadır. Sismik izolatörler yapıyı bulunduğu zeminden izole ederler. Depremin etkisiyle esneyen izolatörler deprem enerjisinin bir kısmını sönümler.
Türkiye’deki bina yönetmelikleri, deprem riskine karşı ısı, ses ve su yalıtımı açısından yeterli mi?
Binalarımızın imalatını şekillendiren yönetmeliklerimizin yeterli olduğunu söylememiz yanlış olmayacaktır. Ancak yönetmeliklerin yeterliliği kadar, yönetmeliklere uygun imalatın denetlenmesi konusunu da gündemimiz de olması gerekmektedir. Yönetmeliklere uygun binaların depreme ve karşılaştığımız afetlere karşı dayanımını yaşadığımız 6 Şubat depremlerinde ülkece gözlemlemiş olduk.