İnşaat ve Malzeme

Türkiye’deki Su Kayıp Oranının 2033’te Yüzde 25 Düşürülmesi Hedefleniyor

Su stresi altında olan Türkiye’de kaynaktan gelen suyun yüzde 50’si yaşam alanlarına ulaşmadan kayboluyor. Tarım ve Orman Bakanlığı, bu sorunun çözümü için hazırladığı ’Su Verimliliği Strateji Belgesi ve Eylem Planı’da bütün belediyelerde su verimliliğinin artırılmasını ve su kayıp oranının 2033’e kadar yüzde 25 düşürülmesini hedefliyor.

Dünya, küresel iklim değişikliği ve su yönetiminden kaynaklanan hatalar nedeniyle susuzluk tehlikesi ile karşı karşıya bulunuyor. Dünya genelinde 80 ülke su sıkıntısı çekiyor. Türkiye’de de durum pek iç açıcı değil. Çünkü su stresi altında olan Türkiye’de kaynaktan gelen suyun yüzde 50’si yaşam alanlarına ulaşmadan kayboluyor. Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından hazırlanan Su Verimliliği Strateji Belgesi ve Eylem Planı’nın Türkiye’nin bu sorununa çözüm sunması bekleniyor. Eylem planı, 2033’e kadar bütün belediyelerde su verimliliğinin artırılmasını ve su kayıp oranının yüzde 25 düşürülmesini hedefliyor.

Ekomaxi Yönetim Kurulu Başkanı Osman Yağız, belediyelerin şebeke suyu depolama tesislerinde yaygın olarak kullandıkları betonarme depoların, Türkiye’nin 2033 hedefine ulaşmasında önemli bir engel teşkil ettiğini açıkladı:

“Su, yaşam alanlarına ulaşmadan önce belediyeler tarafından tedarik edilip, depolanıyor. Ancak belediyeler tarafından yaygın olarak kullanılan betonarme depolar hem su kaçaklarına neden oluyor hem de su güvenliğini sağlayamıyor. Çünkü betonarme depolarda zamanla oksitlenme oluşuyor. Depoda oluşan bu deformasyon, suyun kimyasal yapısını bozuyor. Ayrıca depo, depremler ve sarsıntılar nedeniyle zamanla statik taşıyıcılığını kaybediyor. Bu durum ise betonarme su depolarında çatlaklar oluşmasına neden olarak su kayıplarını artırıyor.” dedi.

Depolamadan kaynaklı su kaçağı sorununa etkili çözüm

“Belediyelerin, Su Verimliliği Strateji Belgesi ve Eylem Planı’ndaki tasarruf hedefine ulaşabilmeleri için betonarme depolar yerine GRP modüler su depolarını tercih etmeleri gerekiyor” diyen Osman Yağız, sözlerine şöyle devam etti:

“İçme ve kullanma suyunun güvenli bir şekilde depolanması, suyun depolandıktan sonrakalitesinin bozulmaması ve su kaçakları oluşmaması için GRP modüler su deposu sistemini tercih etmek kritik önem taşıyor. Avrupa’da oldukça yaygın olan bu sistemler, suyu, kalitesini bozmadan uzun yıllar güvenli bir şekilde muhafaza ediyor. Yüksek mühendislik malzemesi olarak tanımlanan ve SMC olarak adlandırılan ‘cam elyaf takviyeli kompozit malzeme’ ile üretilen GRP su depoları, geleneksel sistemlerden farklı olarak, aşırı sıcak ve aşırı soğuk dış ortam şartlarından etkilenmiyor. GRP panellerin pürüzsüz yüzey yapısı ve cam elyaf içeriği nedeniyle UV ışınlarının geçirgenliği sıfıra yakın olduğu için su içerisinde; yosun, mantar, bakteri oluşmuyor."