Çelik yapılar, dayanıklılık, esneklik ve hafiflik özellikleri sayesinde modern inşaat projelerinde tercih edilen yapısal çözümlerdir. Yüksek mukavemeti ile deprem ve rüzgar gibi doğal afetlere karşı üstün bir performans sergileyen çelik, aynı zamanda hızlı montaj ve düşük bakım maliyetleri sunarak inşaat süreçlerini hızlandırır. Estetik tasarım olanakları ile mimarlara özgürlük tanırken, sürdürülebilirlik açısından da geri dönüştürülebilir bir malzeme olması nedeniyle çevre dostu bir seçenek olarak öne çıkıyor. MILL Çelik Yapı ve Mimarlık Kurucusu Mimar Songül ARĞAÇ, çelik yapılar hakkında açıklamalarda bulundu.
FOTO: MILL Çelik Yapı ve Mimarlık Kurucusu Mimar Songül ARĞAÇ
Çelik yapıların hammadde üretim aşamasından, imalat ve montaj aşamasına kadar bütün imalat süreci test edilebildiğinin altını çizen Songül Arğaç, "Çelik yapılar, test süreci operasyonel olarak kolay ve kesin sonuç verecek şekilde yürütülebilir yapılardır. Üretimin büyük çoğunluğu fabrika ortamında gerçekleştiği için inşaat sahasında pratik bir şekilde montajı yapılabilen yapılardır. Üretimi fabrikasyon ve dijital tabanlı olduğu için düşük toleranslı, milimetrik üretilen haliyle mimari ve statik projeye milimetre bazında uygun üretilen yapılardır. Kullanımından vazgeçilmesi durumunda kısmen veya tamamen dönüştürülebilir veya tamamen sökülüp tekrar hammadde dolaşımına katılabilir yapılardır. Kullanıldıktan sonra dahi parçaları satılıp nakite çevrilebilir yapılardır. Tekrar tekrar kullanılabilmesi sebebiyle çevreci ve sürdürülebilir yaşam alanları inşa etmemize olanak sağlarlar. Ön üretimli yapılar olması nedeniyle sahada pratik şekilde inşa edilir. Makinalarla ön imalatları yapıldığı için sahada inşaatı yapan işçilerin inisiyatifine pek fazla gerek kalmaz ve inşaat hataları minimumdadır." diye konuştu.
"PRATİKLİK VE GERİ DÖNÜŞTÜRÜLEBİLİRLİK ÇELİĞİN TERCİH EDİLMESİ İÇİN YETERLİDİR"
Çelik yapıların tercih edilme sebepleri hakkında açıklamalarda bulunan Arğaç, "Çelik yapılar diğer yapım yöntemlerinden farklı olarak kısmen veya tamamen sökülüp başka bir kat planıyla tekrar kullanılabilir ya da tamamen geri dönüşüme kazandırılabilir. Çevreyi kirletmeyen, modüler tasarlanan, pratik ve geri dönüştürülebilir olması başlı başına çeliğin tercih edilmesi için yeterlidir. Betonarmeye göre daha geniş açıklıklar geçilebiliyor olması ve daha amorf mimari kütlelerin inşaatının çelikle yapılabiliyor olması modern mimariye büyük katkılar sağlamıştır. Çelik, mimarını sınırlı hareket alanından çıkarıp mümkün mertebe tasarım konusunda özgür bırakan bir yapı malzemesidir." dedi.
"ÇELİK YAPILAR ENERJİ TASARRUFU SAĞLAR"
Çelik yapıların sağladığı enerji tasarrufuna değinen Arğaç, konuşmasına şöyle devam etti: "Çelik bir yapı yapılırken, yapı elemanları ön üretim kısmında kontrollü kapalı alanda imal edildiği için şantiye sahasında hava koşulları vb dış etkenlerden kaynaklı uzun inşaat sürelerine ihtiyaç duyulmaz. Bu da ciddi bir kaynak ve enerji tasarrufu anlamına gelir."
RÖPORTAJIN TAMAMI ST İNŞAAT & MALZEME EKİM SAYISINDA!
https://dergi.stendustri.com.tr/ sitesinden İnşaat Yapı & Malzeme dergisine ulaşabilirsiniz!