Robot Yatırımları

OPEL, COBOT'LARLA KESİNTİSİZ CIVATALAMA SAĞLADI

Universal Robots Türkiye ve MEA Ülke Müdürü Kandan Özgür Gök, otomobil üreticisi Opel'in üretimde ergonomik olmayan bir işlem için UR10 cobot’u kullanarak hem işçilerin sağlık ve güvenlik koşullarını iyileştirdiğini hem de zaman tasarrufu ile kesintisiz cıvatalama performansı sağladığını vurguladı.

Gök ile Universal Robots cobot’larının otomotiv endüstrisine sağladığı avantajları konuştuk. 

Otomotiv endüstrisinde işbirlikçi/kolaboratif robotlara neden ihtiyaç duyuluyor? Otomotiv ana ve yan sanayinde robotlarla yapılan uygulamalar nelerdir? 

Otomotiv, geleneksel endüstriyel robotları en erken benimseyen endüstri olmuştu. Bugün de otomotiv, cobot'ları en hızlı şekilde sistemlerine entegre eden ve en yaygın şekilde kullanan sektör haline geldi. Otomotiv sektöründe birçok farklı uygulama gerçekleştirmiş ve deneyimlemiş biri olarak; Group PSA'nın Fransa'daki, Avrupa'nın en büyük ikinci otomobil üreticisi olan Sochaux fabrikasında devreye aldığı cıvatalama uygulamasını örnek gösterebilirim. Cobot’un eksenlerinin ±360 derece dönüş kabiliyetiyle aracın altına oldukça esnek şekilde girebilmesi, hafif kompakt yapısıyla cobot’un alışılmadık şekilde “hatta alan kaplamadan” konumlandırılması, klasik üretim algılarını değiştiren bir uygulama. Çok kısa sürede devreye alınması, kolay programlanması ve yüzde 100 izlenebilir üretim yapısıyla da fark yaratıyor. Endüstriyel robotlar en son verilere göre yüzde 39 oran ile en fazla otomotiv sektöründe kullanılıyor. Türkiye’deki endüstriyel robot yoğunluğuna baktığımda, rakamların hala düşük seviyelerde olduğunu düşünüyorum. 

Universal Robots CB serisinde 3, 5, 10 kg ve e-Series ailesinde 3, 5, 10, 12,5 ve 16 kg taşıma kapasitesi seçenekleriyle tüm uygulama süreçlerinde sorunsuz bir şekilde yer alıyor. Cobot’lar, “Tak-Çalıştır ve Üretime Başla!” başla konseptiyle UR+ ekosistemi içinde sunulan UR+ komponentler (kamera, tutucu, ekipman, sensör vb.), UR+ Uygulama Kitleri (montaj, yüzey işleme, kalite kontrol vb.) ve URcap’ler (yazılımlar, eklentiler) otomotiv ve yan sanayi sektöründeki üreticilerin cobot uygulamalarını kendi özel ihtiyaçlarına uygun şekilde entegre etmesine olanak sağlıyor. 

Universal Robots cobot’larıyla, otomotiv ve tedarikçileri için üretim hatlarına ne tür rekabet avantajları sunuyor?

İş birlikçi robotların temel olarak dört temel avantajı var: hızlı kurulum, kolay programlanma, esnek ve güvenli kullanım. Bunlara ek olarak cobot’lar, dar alanda dahi tüm eksenlerde ±360 derece dönüş kabiliyetiyle çalışabilme, otonom araçlarla entegrasyonla veya modüler taşıyıcılarla kullanım imkanı sunmaktadır. Hafif ve kompakt yapı ile herhangi bir pozisyonda montaj imkanı sunma ve UR+ ile farklı ürün çeşitlerine göre esnek kullanım imkanı başlıca diğer avantajlarındandır. 

Cobot'ların kullanıcı dostu sezgisel el kumandası olmasının yanı sıra robot kolunu elle hareket ettirerek de programlama imkanı olması diğer önemli avantajları arasında yer alıyor. Çalışanları monoton, riskli ve tekrar eden sıkıcı işlerden de kurtaran cobot’lar, onların cobot uzmanı ya da cobot programcısı gibi yeni kalifiye iş pozisyonlarında çalışmasına fırsat tanıyor. Cobot’lar ayrıca çalışanları ergonomik açıdan zorlayan ağır yüklerden kurtarıyor. Universal Robots olarak cobot’lar ile montaj, kaynak, cıvatalama, araştırma ve geliştirme, mastik-yapıştırıcı dağıtma, sprey, taşıma, kalite kontrol, alma bırakma, kitting hazırlama gibi birçok uygulamayı klasik üretim yöntemlerini değiştirerek otomotiv ve yan sanayi sektörüne katma değer sağlıyoruz. Bu anlamda web sayfamızda, endüstriyel uygulama bazlı, cobot’ları iş süreçlerine dahil eden müşterilerimizin geri bildirimlerinin yer aldığı birçok örnek uygulama yer almaktadır. 

Son dönemde otomotiv sektöründe çıktılarıyla yüksek rekabet avantajı sağlamış projelerinizden örnekler verir misiniz?

Otomobil üreticileri için endüstriyel robot kolunun dar alanlarda çalışabilme özelliği çok önemlidir. Cobot’lar mevcut üretim hatlarına kolayca entegre olabiliyor, bir kaide üzerine veya bir mobil platform üzerine monte edilebiliyor. Örneğin, otomobil devi Opel, motor bloklarındaki klima kompresörlerine vidalama yapma gibi ergonomik olmayan bir işlem için Almanya'daki Eisenach üretim tesisinde UR10 cobot’a yer verdi. Cobot’un gerçekleştirmiş olduğu bu vidalama süreci, çalışanların vardiya başlarına 8 saat ayırmaları gereken bir görev. Cobot’un devreye girmesiyle hem işçilerin sağlık ve güvenlik koşulları iyileştirilirken hem de zaman tasarrufu ile birlikte kesintisiz cıvatalama performansı sağlandı.

Universal Robots olarak sektörün mobilite, elektrikli araçlara geçiş, dijital dönüşüm sürecine nasıl destek veriyorsunuz? Bu doğrultuda yaptığınız çalışmalardan bahseder misiniz?

Universal Robots olarak tüm süreçlerde, montaj, kaynak, cıvatalama, araştırma ve geliştirme, mastik-yapıştırıcı dağıtma, sprey, taşıma, kalite kontrol, alma bırakma, kitting hazırlama ve birçok uygulamada süreçlerin daha kolay, sürdürebilir ve esnek hale gelmesine olanak sağlıyoruz. Cobot teknolojisinin sahip olduğu avantajları Universal Robots ekosistemleri ile destekleyerek klasik üretim süreçlerini değiştirip işlerini daha da verimli hale getiriyoruz. UR+ ekipmanları ve cobot’ların entegrasyonu ile süreçler, hızlı kurulum, esnek kullanım, ihtiyaç halinde kolaboratif üretimle ve kolay programlama ile gerçekleşiyor. Otonom araçlarla dakikalar içerisinde entegre edilebilen cobot’lar, üretim tesisinde gerek aracın batarya hazırlama ve ön operasyonları, gerekse konvansiyonel yöntemler ile çalışan istasyonlara parça besleme ve konvansiyonel robotlarla otomatize edilemeyen hatların dönüşümünde katma değer sağlıyor. Ayrıca cobot teknolojisinin geldiği son noktada, mobil araçlarla entegrasyon, DC OEM kabin, G-code işleme özelliği, kumandasız programlama gibi birçok sayısız avantaj da sunuluyor. Bununla ilgili somut örnekler hakkında bilgi almak isteyen okurlarımızı, Dünya Otomotiv Konferansı’nda paylaştığımız bilgilerin yer aldığı videomuza yönlendirebiliriz.