Robotik otomasyonun geleceği, yapay zeka, makine öğrenimi ve nesnelerin interneti (IoT) gibi teknolojilerle entegre bir şekilde ilerliyor. Son araştırmalara göre, 2024-2030 yılları arasında robotik otomasyon pazarının yıllık %20’nin üzerinde bir büyüme kaydedeceği öngörülüyor. Bu büyüme, üretim süreçlerinde verimliliği artıran yapay zeka destekli robotlar, insan-robot iş birliğini geliştiren kolaboratif robotlar (cobot’lar) ve sürdürülebilirlik hedeflerini destekleyen enerji verimli sistemler tarafından yönlendiriliyor. Özellikle Endüstri 4.0 ve akıllı fabrikalar vizyonu, robotik otomasyonu işletmeler için bir seçenekten ziyade bir gereklilik haline getiriyor. Robotların iş gücünü destekleyici rolleri, güvenlik artırıcı sistemleri ve tedarik zinciri optimizasyonuna katkıları, bu teknolojinin endüstrilerdeki dönüşümün merkezinde yer alacağını gösteriyor.

ROBOTİK OTOMASYON DÖNÜŞÜM YARATIYOR

Fanuc Türkiye Otomotiv Satış Müşteri Yöneticisi Murat Kantar, ST Endüstri Radyo'da katıldığı Otomasyonun Seyir Defteri programında robotik otomasyon sektörünün geleceğine ilişkin açıklamalarda bulundu.

Robotik otomasyonun, hem ekonomik hem de sosyal anlamda büyük bir dönüşüm yarattığını söyleyerek cümlelerine başlayan Kantar, bu dönüşüme uyum sağlayabilmek için iş birliği ve inovasyonun önemini vurguladı. Robotik otomasyon sektörüne önümüzdeki yıllarda damga vurması beklenen yeniliklere ilişkin değerlendirmede bulunan Kantar, "Otonom sistemler, yapay zeka destekli karar alma mekanizmaları ve daha enerji verimli robotlar öne çıkacak. Ayrıca, insan-robot iş birliğini kolaylaştıran yeni teknolojiler ve bulut tabanlı otomasyon çözümleri büyük ilgi görecek." dedi.

Kantar, robotik otomasyon sektörünün geleceğine ilişkin düşüncelerini ise şu sözlerle paylaştı:

"Vasıfsız Eleman Kavramı Ortadan Kalkacak" "Vasıfsız Eleman Kavramı Ortadan Kalkacak"

"Gelecek, robotların yalnızca üretimde değil, lojistik, sağlık, tarım ve daha birçok sektörde yaygınlaşacağı bir dönem olacak. Esneklik, sürdürülebilirlik ve yapay zeka entegrasyonu, sektörün temel taşları olacak."
 

Editör: Ayşete Yavaş