Çisem Özkan Landscape Design Kurucusu, Süs Bitkileri ve Peyzaj Uzmanı Çisem Özkan ST Endüstri Radyo'da gerçekleşen "Depreme Dayanıklı Binalar" programına konuk oldu. Özkan önemli açıklamalarda bulundu.

Çisem Özkan

Fuji Mühendislik’ten Zirvede Yenilikçi Çözümler Fuji Mühendislik’ten Zirvede Yenilikçi Çözümler

FOTO: Çisem Özkan Landscape Design Kurucusu, Süs Bitkileri ve Peyzaj Uzmanı Çisem Özkan

Çisem Özkan Landscape Design Kurucusu, Süs Bitkileri ve Peyzaj Uzmanı Çisem Özkan, tasarım kriterinin sürdürülebilirlik olduğunu açıkladı. Özkan, "Yaptığımız bahçelerde; bitkilerin, süs bitkilerinin ve meyve ağaçlarının yaşları değişiyor. Biz bir bahçe yaparken aynı zamanda, o ev sahibinin ya da o bölgenin, o şehrin verimini de ekonomik katkısını da düşünüyoruz. Dolayısıyla, 20 sene sonra, 30 sene sonra bu ağaçlar, bu bitkiler burada nasıl duracak? Bu gibi birçok kriteri hesaplayarak dizaynlarımızı gerçekleştiriyoruz ve uygulamalarımızı bu yönle yapıyoruz. Bizim için kalıcılık önemli." dedi.

"SIK DOKULU AĞAÇLAR TOPRAĞI SAĞLAMLAŞTIRIYOR"

Sık dokulu ağaçların, kökleriyle birlikte toprağı sağlamlaştırdığı için deprem etkisini azaltacağının altını çizen Özkan, konuşmasını şöyle sürdürdü: "

"Yeşil alanlar hem psikolojik olarak hem de deprem sonrasında güvenli alan olarak çok önem taşıyor. Bina çevresindeki peyzaj, yapıların güvenliğini doğrudan etkiliyor. Binadan ne kadar geniş alanlar, bahçe alanları oluşturursak ve ağaçlar dikersek binanın temel yapısını güçlendirmiş oluyoruz. Binaya yakın ağaçları, kök yapılarını değerlendirerek koyuyoruz. Çınar ağacı bir binanın temeline zarar verebilir, ancak bir meşe ağacı bu kadar vermeyebilir. Çam ağacı, fıstık ağacı temele zarar vermeyebilir. Peyzajda bunları hesaplayarak ilerliyoruz. Sık dokulu bir toprak alanı temeli sıkılaştırdığı için temelin sarsılmasına engel oluyor. Yüksek binalar için ise tedbir amaçlı çok büyük ağaçlar dikebiliriz. Temelleri sıkılaştırmak ve aynı zamanda o görsel dokuyu biraz yumuşatmak adına yüksek bitkiler tercih edebiliriz. Biz mümkün olduğu kadar bitkiye yöneliyoruz. Çim evet çok önemli, yeşil alt zemini oluşturan bir şey ama çok fazla suya ihtiyacı olduğu için çim toprağı gevşek tutuyor. Gevşek tuttuğu için de ağırlıklı olarak bitkiyi öneriyoruz. Sık dokulu, çalı gruplu bitkilerle peyzajı, yeşil aksamı koruyup köklerle toprağa sıkılaştırıyoruz."

Özkan, "Genelde suyu çok seven ağaç türleri, daha güçlü kök yapısına sahip olduğu için temele zarar veriyor. Peyzaj uzmanlarının yönlendirmesi çok önemli. Peyzaj uzmanları, öncelikle gölge güneş durumuna, alana, alanın şekline bakar. Binada kaç insan yaşayacağı önemli. Bahçe yaparken dört mevsim bahçe olmasına, her dönem yeşil olmasına özen gösteriyoruz. Bahçemizde çiçekli bitki kullanacaksak, her çiçek ayrı ayrı aylarda çiçek açar diyerek konuşmasını tamamladı.

Editör: Merve Kaya