İnşaat ve Malzeme

"Depreme Uyum Sağlayabilmemiz İçin Çelik Yapılar Çok Önemli"

Vekon Kıdemli Teknik Ofis Müdürü Önder Kavuklu açıklamalarda bulundu. Kavuklu, “Çelik yapılar hızlı, dayanıklı ve depreme uyumlu çözümler sunuyor. Afet sonrası değil, her zaman tercih edilen bir sektör olmalıyız.” dedi.

Vekon Makine Mühendisi ve Kıdemli Teknik Ofis Müdürü Önder Kavuklu, çelik yapı sektörünün afet dönemlerinde üstlendiği kritik rol ve sektörün geleceği hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Kavuklu, "Sektörümüz genellikle deprem ve afet sonrası hatırlanıyor. Afet anında talep artıyor, ancak biz sürekli talep gören bir sektör olmak istiyoruz" diyerek, sektördeki hızlı çözüm üretme yeteneğine vurgu yaptı.

FOTO: Vekon Makine Mühendisi ve Kıdemli Teknik Ofis Müdürü Önder Kavuklu

Deprem Sonrası Yoğun Çalışmalar

2023 Kahramanmaraş depremleri sonrası artan taleplerle yoğun bir döneme girdiklerini belirten Vekon Makine Mühendisi ve Kıdemli Teknik Ofis Müdürü Önder Kavuklu, "Depremden sonra barınma üniteleri, sahra hastaneleri ve geçici okullar gibi ihtiyaçlara çok kısa sürede yanıt verdik. Örneğin, 20-25 gün içinde sahra hastaneleri inşa ettik ve ihtiyaç duyulan 200 bin konteyneri sektörel iş birliğiyle 6 ay gibi kısa bir sürede ürettik" dedi.

Çelik Yapıların Avantajları

Kavuklu, "Çelik yapılar, betonarmeye göre daha hafif olduğu için temele daha az yük bindirir ve depreme karşı daha dayanıklıdır. Ayrıca aynı projeyi betonarme ile tamamlamak için gereken sürenin yarısında çelik ile çözüm üretebilirsiniz." diyerek çelik yapıların hız ve dayanıklılık açısından betonarmeye kıyasla önemli avantajlar sunduğunu ifade etti.

Türkiye, Çelik Yapı Üretiminde Lider Konumda

Türkiye’nin çelik yapı sektöründeki gücüne dikkat çeken Kavuklu, "Üretim kapasitemizle dünyada Çin ile rekabet ediyoruz. Pek çok uluslararası projede Türk firmalarının imzası var. Ancak çelik yapıların avantajlarını yerel ölçekte yeterince anlatamadığımızı düşünüyorum" ifadelerini kullandı.

“Betonarme ve Çelik Birlikte Kullanılmalı”

Kavuklu, çelik yapıların betonarmeye alternatif değil, tamamlayıcı olarak görülmesi gerektiğini belirterek "Doğru tasarım, mühendislik ve uygulama ile betonarme ve çeliği bir arada kullanarak daha dayanıklı yapılar inşa edebiliriz. Türkiye Binalar Deprem Yönetmeliği 2018'in gerekliliklerine uygun şekilde hareket ediyoruz." diye konuştu.

Son olarak, çelik yapıların esnekliği ve hızlı üretim süreci sayesinde afet yönetiminde stratejik bir öneme sahip olduğunu vurgulayan Kavuklu, bu yapıların ülkemizde daha yaygın kullanılması gerektiğini söyledi.