E-mobilite sektöründe teknolojik ürün geliştiren ve üreten bir firma vizyonuna sahip yerli üretici Seger, kendi bünyesinde tasarlayarak üretip 2023 yılında devreye aldığı otomatik hatlarından birinde Türkiye’nin milli otomobili TOGG’da kullanılan AVAS (Akustik Araç İkaz Sistemi)’ı yıllık ortalama 250 bin adet kapasite ile imal ediyor. Seger Teknik Genel Müdürü Tolga Kumral, Seger'in dijital dönüşüm vizyonlarına ilişkin şöyle konuştu: "Teknolojik gelişmelere en hızlı adapte olan sektörlerin başında otomotiv sektörü geliyor. Elektrikli ve 5G destekli otonom araçlar gibi yenilikçi gelişmeler sektördeki teknolojiyi daha ileriye taşıyor. Biz de sanayideki dijital dönüşümü önemsiyor ve çalışmalarımıza bu doğrultuda yön veriyoruz. Bunun sonucunda AVAS (Akustik Araç İkaz Sistemi) ürünümüzün elektrikli araçlarda kullanılmak üzere seri üretim koşullarını hazırladık. Elektrikli araçlarda içten yanmalı motor olmadığı için bu araçlar çok sessiz çalışıyor. Özellikle yayalar, elektrikli bir aracın yaklaştığını fark edemiyorlar. Çevredeki araçlar için de bu bir kaza nedeni olabiliyor. Bunun için araç 30 km/sa hıza ulaşıncaya kadar suni bir sese ihtiyaç duyuluyor. AVAS da bu ihtiyaca yönelik geliştirilmiş yeni bir ürün. Ar-Ge aşamasında İstanbul Teknik Üniversitesi ile çalıştığımız AVAS, elektrikli araçlarda suni bir ses oluşturarak yayalar açısından olası kazaları önlemeyi amaçlıyor."
TÜRKİYE'DE TEK ÜRETİCİ
Kumral sözlerine şöyle devam etti: "Tam ve yarı elektrikli araçlarda kullanılabilen AVAS içerisindeki yazılımı sayesinde araç üreticilerinin özel isteklerine göre geliştirilebiliyor. Yani otomobil üreticisi, istediği ses dosyasını ürüne tanımlayabiliyor. Hattın ve ürünün tasarımı tamamen Seger mühendisleri tarafından gerçekleştirildi. Türkiye'de şu anda AVAS üretimi yapan başka bir üretici bulunmuyor. Yerli otomobilimiz TOGG’un da AVAS’ı Seger’in geliştirip ürettiği üründür. Kendimizi sadece Türkiye ile sınırlandırmıyoruz. Çünkü elektrikli araçların tüm dünyada sayıları artıyor ve artık hızla içten yanmalı araçların yerini almaya çalışıyor. Dolayısıyla hem yurt içinde hem de yurt dışında karşımızda büyük bir pazar var. Bu konuda anlaşma yaptığımız müşterilerimiz olduğu gibi görüşme halinde olduklarımız da bulunuyor. "
DİJİTAL DÖNÜŞÜME LİDERLİK EDECEKLER
Buna ek olarak üretim proseslerinde ve iş süreçlerinde de dijitalleşme yolunda adımlar atılması gerektiğini söyleyen Kumral, bu doğrultuda Seger'in de oluşturduğu dijital dönüşüm yol haritası ile beraber çalışmalarını yürüttüğünü belirterek şöyle konuştu: "Üretim sahasında yer alan makineler MES sistemleri ile donatılarak verimlilikler ve kayıplar ölçülüyor ve bu konudaki iyileştirme fırsatları belirlenerek aksiyonlar alınıyor. Ayrıca bu sene içerisinde Özübex’in öncülüğünde ‘Öğren & Dönüş’ programını başlattık. Firmamızda yer alan 2 mühendisimiz Özübex’in bu programında eğitimler alıyor ve belirlediğimiz bir korna üretim hattındaki pilot bir bölgede kurdukları veri toplama sistemi ile beraber yazılım geliştiriyor. Bu program dahilinde 4 ay boyunca çalışmalarını sahada yürütüp elde ettikleri verileri analiz ederek üretim süreçlerini ve kalite seviyesini iyileştirici çalışmalar yürütecekler. Bu programın bitmesinin ardından ise arkadaşlarımız Seger içerisinde dijital dönüşüm projelerine liderlik edecekler ve yeni dijital çağa tam adaptasyonumuz için kritik bir rol oynayacaklar."