Akıllı KOBİ Dijital Dönüşüm Konferansları KOBİ'lere Ulaşmaya Devam Ediyor Akıllı KOBİ Dijital Dönüşüm Konferansları KOBİ'lere Ulaşmaya Devam Ediyor

Döküm ve işleme sektöründe Türkiye’nin amiral gemilerinden olan Erkunt Sanayi; otomotiv, tarım ve iş makinaları sektörlerinde çalışan firmalara döküm ve işlenmiş parça tedarikçisi olarak hizmet veriyor. Robotların yüksek hassasiyet ve kalite kontrolü ile ürün kalitesini artırdığını, 7/24 çalışma yeteneği ile sürekli üretimi sağladığını ve iş gücünden tasarruf ettirdiğini söyleyen Erkunt Sanayi Genel Müdürü ve TÜDOKSAD Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Emine Dilek Gündüz, sanayide dijital dönüşüm vizyonlarına ilişkin açıklamalarda bulundu.

Dijital dönüşümün temelinde rekabet kabiliyetinin artırılmasının ve sürdürülebilir büyümenin yatmakta olduğunu söyleyerek sözlerine başlayan Gündüz, şöyle konuştu: "Bizler bu amaç doğrultusunda, sanayide dijital teknolojileri kullanarak, iş süreçlerimizdeki değer zincirini bir üst noktaya taşımayı amaçlıyoruz. Bu uygulamaları birçok noktada kurguluyor ve uyguluyoruz. En sık karşılaşılan ve dijital dönüşümde ilk akla gelen otomasyon ve robotik entegrasyon sayesinde hızlı şekilde işgücü verimliliği artışı ve standart işin sağlanabilecek olduğunu deneyimledik. Robotik bilgi ve tecrübemizi fabrikalarımızın çeşitli noktalarında uyguladık ve yaygınlaştırdık."

VERİ ANALİTİĞİ VE BÜYÜK VERİ KULLANIMI

Veri analitiği ve büyük veri kullanımının dijital dönüşüm basamaklarından bir tanesi olduğunu söyleyen Gündüz, "Büyük veri aracılığı ile işletme verilerinden değerli bilgiler çıkarma ve karar alma süreçlerini iyileştirmek mümkün. 2024 itibarıyla geniş kitlelerce kabul gören SAP dönüşümünü gerçekleştirdik. IOT olarak tabir edilen nesnelerin interneti ve bağlantılı cihazlar sayesinde üretim hatlarımıza ve ekipmanlarımıza yerleştirdiğimiz sensörlerden alınan veriler işlenmekte ve bu veriler faydalı çıktılar için kullanılmakta. Kalıplama hatlarımızda titreşim sensörleri sayesinde arıza tahminleri yürütebiliyor olmamızı bu konuda örnek gösterebiliriz. Benzer uygulamalarımız saha içerisinde mevcut." dedi.

Dijital ikiz oluşturma ve simülasyon çalışmalarının da dijital dönüşüm parçalarından bir tanesi olduğunu söyleyen Terzioğlu, döküm simülasyon programları sayesinde döküm tasarımlarına yön vermeye uzun yıllardır devam ettiklerini söyledi.

Gündüz son olarak, "Dijital platform uygulamalarımız mevcut özellikle insan kaynakları odaklı konularda çalışan etkileşimlerini yürüttüğümüz farklı platformlarımız mevcut. Performans değerlendirme, takdir ve tanıma v.b. dijital platformlar kullanıyoruz. Sahada ise, andon uygulamalarımız çok yaygın. Ölçüm bekleme istasyonlarında, kalıplama hatlarımızda, montaj hatlarımızda anlık hız, verimlilik gibi takipleri canlı yapabilme imkanımız var." diyerek sözlerini tamamladı.
 

Editör: Ayşete Yavaş