Ülkemizde, doğalgazın ilk geldiği Ankara ili başta olmak üzere bugüne kadarki süreçte 81 ilde ve 800’e yakın ilçede doğalgaz kullanılıyor. Konut abonesi olarak bakıldığında gaz verilerine göre yurt genelinde 19,3 milyon kadar doğalgaz abonesi bulunuyor.

 81 ilde, özellikle bireysel ısıtma sistemleri (kombi) başta olmak üzere merkezi ısıtma sistemleriyle birlikte kullanıcıların ısınma ve sıcak su ihtiyaçlarını ağırlıklı olarak doğalgazdan karşılandığını açıklayan DOSİDER Başkanı Ekrem Erkut, “Kombi, bireysel ısıtmada bu otuz yıllık süreçte tutunmuş durumda. Nasıl ki bir otomobilin bakımıyla ilgili kullanıcılar, gayet özenli ve ellerinden gelen dikkati göstererek periyodik bakım ve benzeri uygulamalar yapıyorlarsa, gazlı cihazların da benzeri durumlarda yanıcı paneller olduğu için ve içerisinde doğalgazla çalışan sistemler olduğu için yıllık bakımlarını periyodik olarak düzenli bir şekilde yaptırılmasını tavsiye ediyoruz. Tüketicilerin yüzde 10 veya 15’i bakıma ilgisinin olduğunu söylemek mümkün.” dedi.

“SANAYİ KURULUŞLARI BAKIM VE ONARIMLARINI YAPTIRIYOR”

Her geçen sene bu cihazların bakım ve onarım durumlarının artacağının altını çizen Erkut, sözlerine şöyle devam etti: “Sanayi kuruluşları hem güvenlik hem de verimlilik olarak bakım ve onarım konusuna özen gösteriyor ve mutlaka periyodik bakımlarını yaptırıyorlar. Çünkü, bunun içinde hem güvenlik unsurları hem de maliyet artışlarına neden olabilecek hususlar var. Bundan dolayı bakım analizlerinin büyük bir kısmını yaptırıyorlar.”

Sağlıklı Yüzme Deneyimi İçin Doğru Kimyasallar Sağlıklı Yüzme Deneyimi İçin Doğru Kimyasallar

Erkut, “Yanıcı doğalgazlı cihazların içinde ısıyı aktaran organlar eşanjörler var. Bunun üzerindeki kirlilikler, harcamış olduğunuz enerjinin ısıtma suyuna geçişini engelliyor. Bu yüzden düzenli şekilde periyodik bakımlarla cihazların temizliğini yapıyoruz ki daha verimli bir şekilde kullanılsın. Türkiye’de kombi ürün grubunda 2018’den beri yoğuşmalı cihazlar satılıyor. Devletin bu konuda bir yönetmeliği yayınlandı. Bu yönetmeliğin amacı; konvansiyonel cihazlara ve kombilere göre yüzde 10 ile 20-25 arasında verimliliğin daha yüksek olduğunu ifade ediyoruz” diyerek verimliliği devam ettirebilmek adına yanıcı panel ve benzeri alanda temizliğin önemine dikkat çekti.

 “KOMBİ TEK BAŞINA ÇALIŞAN BİR CİHAZ DEĞİL”

Her şeyin başında izolasyonun geldiğini kaydeden Erkut,” Yaşam alanlarının ve binaların; kaliteli izolasyon halinde olması ve izolasyonun artması verimliliği ve tasarrufu artırıyor. Bu durum tüketicisinin bütçesine olumlu yansıyor.” açıklamasında bulunarak şöyle devam etti: “Evimizde radyatör ya da yerden ısıtma sistemine bağlı bir su girişi var. Şebeke suyu giriyor, kullanım suyumuzu ısıtıyor ve böylece banyo ve ıslak hacimlerimizde kullanıyoruz. Cihazın çalışması için de gaz girişi ve elektrik enerji girişi var. Su tarafında baktığınız zaman, bu bakımlar esnasında filtre ve benzeri şeylerde temizlendiği için içerideki konfor sıcaklığımızı artıracak pek çok unsur oluşuyor.”

Tüketicilere, mutlaka ilgili markanın yetkili servislerine ulaşmalarını ve gerekli hizmeti buradan almalarını aktaran Erkut, “Ticaret Bakanlığı Tüketicinin Korunması Genel Müdürlüğü “servis.gov.tr” diye bir web sayfası oluşturdu. 2020 yılında devreye giren bu sayfada; markaların, yetkili servislere ve iller bazında Türkiye haritası üzerinden ulaşma imkânı bulunuyor.”

Erkut, doğalgaz cihazlarında, yoğun bir şekilde teknolojinin kullanıldığının altını çizerek konuşmasını tamamladı.
 

Editör: Merve Kaya