Konya'nın Karapınar ilçesinde kurulan ve dünyanın tek yatırımcılı en büyük güneş enerjisi santrali olan Kalyon Karapınar Güneş Enerjisi Santrali, mart itibarıyla tam kapasite elektrik üretimine başladı. 

PROJE 1000 MW LİSANS GÜCÜNE SAHİP

Konuyla ilgili açıklama gerçekleştiren Kalyon Enerji Yatırımları AŞ Operasyonlardan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Gürler Duman, “Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanları (YEKA) Güneş Enerjisi Santrali (GES)-1 kapsamında çalışmaları tamamlanan proje, 20 bin dönüm araziye kuruldu. GES Projesi, 350 MW doğru akım ve 1000 MW lisans güce sahip. Projeyle ilgili ilk inşaat işleri 2020 yılında başlamıştı. Bu süreç içerisinde enerji üretim kapasitemizi artırdık. Hemen hemen her hafta bir miktar paneli devreye aldık ve bugün tam kapasiteye ulaştık. Toplam 3 milyon 256 bin 38 tane panelle tam kapasite ile elektrik üretimine mart itibarıyla geçtik." dedi.

KARAPINAR'DAKİ TOPOĞRAFYA GES İÇİN ÇOK UYGUN

Duman, konuşmasına şu sözlerle devam etti: “YEKA kapsamındaki 1350 MW’lık güneş santrali projesi için Konya Karapınar'daki arazinin devlet tarafından seçildi. Karapınar, Türkiye'de güneşlenme süresi en yüksek bölge. Türkiye'de çöl niteliğindeki tek arazi olarak tescil edilen bu alanın, topoğrafyası yönüyle de güneş santrali yapımına çok uygun olduğunu söyleyebiliriz. Karapınar'ın genel olarak ülke genelinde güneşlenmesi en yüksek bölge olduğu düşünüldüğünde çok doğru seçilmiş güzel bir alan. Biz bu arazide güneş takip sistemi üzerine kurulu kendi üretimimiz olan panellerle bu santralimizi harekete geçirdik. Paneller Ankara'daki Kalyon PV fabrikasında hammaddeden panele dört aşamada yüzde 80 üzerinde yerlilikle üretildi ve burada kullanıldı." (AA)

Çatı GES Yatırımıyla, Yılda 4,9 Milyon Kwh Elektrik Üretecek Çatı GES Yatırımıyla, Yılda 4,9 Milyon Kwh Elektrik Üretecek