Günümüzde sürdürülebilirlik, sadece çevresel bir sorumluluk olmaktan çıkıp, ekonomik büyüme ve toplumsal refahın ayrılmaz bir parçası haline geldi. Küresel ısınma, kaynak kıtlığı ve karbon salınımının yarattığı tehditler, şirketlerden bireylere kadar herkesin sürdürülebilir çözümler üretmesini zorunlu kılıyor. Yenilenebilir enerji, döngüsel ekonomi ve yeşil teknoloji alanlarında yapılan son yatırımlar, sürdürülebilir kalkınmayı hızlandırırken, uluslararası kuruluşlar ve hükümetler de bu dönüşümü destekleyen yeni politikalar geliştiriyor.

Dünya İçin Kamu, İş Dünyası ve STK Omuz Omuza Dünya İçin Kamu, İş Dünyası ve STK Omuz Omuza

Bu kapsamda adım atan şirketlerden biri olan Polat Makina, üretim süreçlerinde enerji verimliliğini artırmaya, atık yönetiminde etkin çözümler uygulamaya ve yenilenebilir enerji kaynaklarından faydalanmaya öncelik veriyor. “Güneş enerjisi santrali yatırımımız, bu anlamda önemli bir adım oldu” diyen Polat Makina Genel Müdürü Latif Mutlu Şahan, “GES ile karbon ayak izimizi azaltarak doğal kaynakların korunmasına katkıda bulunmayı ve enerji ihtiyacımızı sürdürülebilir bir şekilde karşılamayı hedefliyoruz” diyor.

HEDEF 2027

GES yatırımına ilişkin ayrıntıları paylaşan Şahan, şunları paylaşıyor: "Polat Makina olarak, 2.400 kWe (AC) kapasiteli bir güneş enerjisi sistemi (GES) kurulumunu gerçekleştirdik. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın yatırım teşvik belgesiyle, fabrikanın 28 bin 500 metrekarelik çatısında kurulan GES’te üretim 18 Ekim 2024 itibarıyla başladı.  Bu yatırımla, yılda 4,9 milyon kWh elektrik üretmeyi hedefliyoruz. Tesisin faaliyete geçmesiyle birlikte Polat Makina’nın yıllık yaklaşık 3 milyon KW elektrik tüketiminin tamamı güneş enerjisinden karşılanacak. Ayrıca fabrikanın kapasite artışıyla birlikte 2027 yılı itibarıyla da üretilen elektriğin tamamının üretim tesislerinde kullanılması planlanıyor."

Polat Makina Genel Müdürü Latif Mutlu Şahan, sürdürülebilirlik alanındaki vizyonlarını ve çalışmalarını ise şu sözlerle anlatıyor: "Polat Makina olarak, sürdürülebilirlik ilkelerine odaklanarak çevresel etkimizi en aza indirmeyi hedefliyor, operasyonel süreçlerimizi bu doğrultuda şekillendiriyoruz. Çevresel sorumluluklarımızın bilincinde, gelecek nesillere daha yaşanabilir bir dünya bırakma hedefiyle hareket ediyoruz. Bu kapsamda, üretim süreçlerimizde enerji verimliliğini artırmaya, atık yönetiminde etkin çözümler uygulamaya ve yenilenebilir enerji kaynaklarından faydalanmaya öncelik veriyoruz. Güneş enerjisi santrali yatırımımız, bu anlamda önemli bir adım oldu. GES ile karbon ayak izimizi azaltarak doğal kaynakların korunmasına katkıda bulunmayı ve enerji ihtiyacımızı sürdürülebilir bir şekilde karşılamayı hedefliyoruz. Aynı zamanda, bu tür projelerle sektörümüzde örnek teşkil ederek çevreye duyarlı yaklaşımları teşvik etmeyi amaçlıyoruz."

Ayrıca Polat Group Holding, dünyadaki en yaygın gönüllü sürdürülebilirlik inisiyatifi Birleşmiş Milletler (BM) Küresel İlkeler Sözleşmesi’ne (UN Global Compact) de imza attı. Şirket böylece dünyanın saygın kuruluşlarının da imzaladığı bu sözleşmeyle insan hakları, çalışma standartları, çevre duyarlılığı ve yolsuzlukla mücadele konularında belirlenen “10 İlke”ye uyacağını taahhüt etmiş oldu.