Son 15 yılda, teknolojinin gelişimi, üretim ihtiyaçlarının artması ve nitelikli hale gelmesi, büyük çoğunlukla otomotiv endüstrisinde kullanılmasına alışkın olduğumuz endüstriyel robotik sistem ve hatların, otomotivdeki üretim bantlarının ötesine geçerek çok sayıda sektöre ulaşmasına, o sektörlerdeki üretim anlayışlarının değişmesine ve üretim kalite ve hacminin artmasına sebep olmuştur.

Ayrıca farklı sektörler içinde gelişen robotik sistemler ve proses teknolojileri, gelişmiş ve inovasyon ile ivme kazanmış hali ile ara ara otomotiv endüstrisindeki üretim hatlarına geri dönerek orayı da dönüştürmeye devam etmektedir.

“YAPTIĞIMIZ İŞİ YENİDEN TANIMLADIK, PROJEKSİYONUMUZU GÜNCELLEDİK”

Intecro Robotik olarak, geleneksel otomotiv endüstrisinin akut üretim problemlerine çözüm bulmanın ötesinde; enerji ve batarya çözümleri, elektrikli araç ve mobilizasyon, otomotiv yan sanayi, uzay endüstrisi, havacılık, hızlı tren ve tüm raylı sistemler, savunma endüstrisi, basınçlı tanklar, makina, araç üstü ekipmanlar, ticari araçlar gibi sektörlerin üretim odaklı verim, kalite, kapasite ve maliyet etkin gelişimi için gerekli olan problem tespitlerine, bu problemlerin tanı ve çözümlerine odaklandık. Bu odaklanmanın sonucu ve endüstrilerin teknoloji temelli değişiminin getirdiği kazanımlar ile bulunduğumuz faaliyet alanı ile ilgili tanımları yeniden ele alma gereği duyduk.

Faaliyet alanımız hasebiyle “robotik entegratör” tanımının yetersiz ve sığ kaldığı gerçeği üzerinden yaptığımız “iş”i yeniden tanımladık. Kendimizi daha iyi ifade etmenin yolunun, konumumuzu, kazanımlarımızı, odaklarımızı tasnif ederek, sahip olduğumuz mühendislik disiplini ve doktrinlerini de önümüze koyup, bunları anlamlı başlıklarda yeniden açıklama ve bu tasnif temelli yatırımlar yapma, disiplinler geliştirme ve büyüme stratejisini benimsedik.

Bu çerçevede 2020 yılında, süresi ve misyonu tamamlanan “İkinci 5 Yıllık Gelecek Projeksiyonu”muzu güncelledik. Bu kapsamda yıllara sair olarak biriktirdiğimiz mühendislik deneyimlerini, sistem kütüphanelerini, proses kazanımlarını ve terzi usulü olarak geliştirdiğimiz, ürettiğimiz ve entegre ettiğimiz üretim teknolojilerini 3 ana kategoride sınıflandırıyoruz:

1-    Robotik ve İleri Mekatronik Teknolojiler (Robot mafsal ve PC tabanlı kontrolcü/arayüzler/proses yazılımları, sensor teknolojileri, AI, AR/VR ve IOT teknolojileri, simülasyon teknolojileri)
2-    Robotik Entegrasyon Teknolojileri (Robotik hatlar/sistemler/hücreler, OLP ve simülasyon yazılımları, self programming teknolojileri, güvenlik teknolojileri, yönlendirici ve destekleyici sensor, yazılım ve arayüzler)
3-    A-) Proses Teknolojileri (Kaynak, kesme, kaplama, montaj, birleştirme, hibrit işlem, talaşlı imalat, yüzey uygulama teknolojileri)

B-) Malzeme ve İleri Üretim Teknolojileri (Eklemeli üretim, kompozit teknolojiler, programlanabilir malzeme teknolojileri)

“ROBOTİK SİSTEMLER İLE İLGİLİ ALGIYI YERLE BİR EDİYORUZ”

Intecro Robotik, yazıda bahsi geçen sektörlerdeki sanayi kuruluşlarına yönelik olarak, MIG/MAG, TIG, Punta, Plazma, Lazer, Lazer Hibrit gibi onlarca farklı türden kaynak yönteminin de yer aldığı montaj, birleştirme hatları, ayrıca 3D lazer, plazma kesim, cladding, fiziksel mekanik işlem ve montaj gibi çeşitli metal şekillendirme ve FMS hatları, havacılık endüstrisine özel rüzgar tüneli, fiziksel simülasyon ve analiz amaçlı robotik manipülatör entegrasyonu, kompozit işleme, filament sargı sistemi ve yüksek teknoloji mükemmeliyet merkezi tesis kurulumları gibi çeşitli üretim teknolojilerinin terzi usulü ve anahtar teslim olarak sistem entegrasyonunu yapmaktadır. 

Dünyada, robotik temelli gazaltı kaynak teknolojisindeki paradigma değişimleri hızla ilerliyor. Intecro Robotik olarak bu değişimlere önemli miktarda pozitif katkı sağlayarak, robotik sistemlerin sadece standart ve/veya seri üretim yapan sanayilerde kullanılabileceği algısını yerle bir ediyoruz.

Robotik gazaltı kaynak sistemlerinde 6 eksen robot üreticisi firmanın sistemleri ile standart olarak gelen “TouchSense, “ArcSense” gibi konvansiyonel metotlar dışında, içinde tamamen özgün, yeni ve yüksek teknoloji proses çözümleri geliştirip ticari ürün olarak piyasaya sürdük.

Bunlardan bazıları;
•    Gerçek zamanlı geometri kontrolü (Sensör ve özel yazılımlar)
•    Ark voltaj kontrolü

•    Yüksek Hızlı Kaynak Analizi ve Gerçek zamanlı Kontrolü (Standart/Termal Analysis)
•    Temassız laser touchsense (Yüksek hızlı ve yüksek doğrulukta)
•    Çoklu paso uygulamaları için geliştirilmiş özel sensor ve yazılım teknolojileri
•    Sezgisel Kaynak Teknolojisi Refleksweld 
•    DISIS v2.1 - Kaynak izleme ve dijital dönüşüm yazılımı
•    Kaynak ve kesme uygulamalarına özel offline programlama ve simülasyon yazılımı
•    Modüler fikstür ve bağlama teknolojileri
Beta Versiyon Teknolojilerimiz:
•    Self programming 
•    Hand gesture recognition (with computer vision) for Robot programming 
•    Computer vision for TCP check 3D vision-based safety system 
•    DISIS v2.2 - welding mobile control
•    DISIS v2.2 - intuitive control (Consumable replacement, spare part)

REFLEKSWELD İLE YÜZDE 98 PENETRASYONLA KAYNAK İŞLEMİ ELDE EDİLİYOR

2021 yılında MIG/MAG/TIG temelli kaynak proseslerine özel olarak geliştirdiğimiz “Refleksweld” teknolojisinden ve inovatif yönünden kısaca bahsedecek olursak…

Sezgisel Kaynak Teknolojisi Refleksweld; kaynak prosesinin uygulanacağı metal sac levhaların geometrik durumuna göre (gap, fit-up, parça kalınlığı); kaynak akımını, voltajını, tel sürme hızını, robot hızını, weaving genliğini tamamen sezgisel algoritması ile gerçek zamanlı olarak ve milisaniye mertebesinde analiz ederek, gereken kaynak parametresini anlık olarak ayarlamaktadır. Böylelikle parça için ön ayarlı bir kaynak parametresine gereksinim duymamaktadır. Ayrıca geometrik parça programlanması dışında, kaynak yörüngesi için çoklu ara yörünge tanımlamaya da gerek duyulmamaktadır. 
Refleksweld teknolojisi; kaynak ağzı açılarak gerçekleştirilen ve full penetrasyon beklenen kaynak uygulamalarında tercih edilmektedir. Çelik, paslanmaz, alüminyum gibi malzemeler için yüzde 98’e varan penetrasyon (UT, RT testleri dahilinde) ile mükemmel gazaltı kaynak işlemi elde etmek mümkündür. 

Böylelikle, kaynaklı birleştirme süreçlerinde WPS (Welding Procedure Specification) olarak adlandırılan kaynak parametrelerini, sezgisel olarak, milisaniye mertebesinde ve tamamen otomatik bir şekilde, anlık analizler ile refleks temelli ayarlatılması mümkün hale gelmektedir. Robotik kaynak çözümlerimiz, multi-disipliner çalışmanın neticesinde ortaya çıkmaktadır. Yukarıda ifade ettiğim 4 ana temelde ve yüzlerce uygulama tecrübemiz ile vücut bulmaktadır.

ÜRETİM VERİMLİLİĞİNİ MAKSİMUMA ÇIKARAN ÇALIŞMALAR 

Intecro Robotik’te bir “Robotik Kaynak Sisteminin” yolculuğu; müşteri beklenti analizi, müşterinin üretimine ilişkin veri ve temel kodlar, proses ihtiyaçlarına uygun özel robotik sistem seçimi ve tasarımı ile başlar. Ardından bu robotik sistemlerin hareket planı ve çevresel haberleşmelerinin yapılandırılması için dijital ikizleri (simülasyon ortamı) kurularak, simülasyon ortamında sistem testleri yapılır. Böylelikle, sistem kalitesi ve üretimde verimliliği en üst düzeye çıkartılır. Ayrıca simülasyon ortamında sisteme ilişkin programlama faaliyetinin yüzde 80’i de tamamlanmış olur. Proses kabiliyetlerinin artırılması, en yüksek kaliteye ulaşmak ve minimum hata ile üretim gerçekleştirmek için robotik sistem üretimlerinde “Sonlu Elemanlar Analizi (FEA)” dahil pek çok gelişmiş mekanik analizler uygulanmaktadır.

Ayrıca “iş”in gereklilikleri doğrultusunda, kaynak prosesine özel olarak malzeme temelli kaynak analiz ve simülasyon yazılımları kullanılır. Bu simülasyon yazılımları robotların programlanması ve analizinden bağımsız olarak, sadece kaynak prosesini ayrıntılandırır. Söz konusu proses simülasyon faaliyetleri, kaynak planının ve kaynak bilimi temelinde müşteri malzeme analizlerinin yapılması, doğru proses parametresinin ve kaynak dikiş sıralarının belirlenmesi, termal analiz, çekme ve burkulma analizi, doğru ve gerekli fikstür yapısının belirlenmesi gibi çalışmalara temel oluşturur. Böylece minimum çarpılma, beklenen mekanik özellikler, yüksek kaynak hızı, proses verimliliği, standartlara uyumluluk ve sürdürülebilir proses tekniği gibi avantajlar sunar.