Ulusal Enerji İdaresi Başkanı Zhang Jianhuna ile bir araya gelen Bakan Bayraktar, “Enerji Dönüşümü Alanında İş Birliğine İlişkin Mutabakat Zaptı”nı imzaladı. Bu önemli adım sonrası açıklamalarda bulunan Bakan Bayraktar mutabakat zaptına ilişkin olarak; “Somut projeleri en kısa sürede hayata geçirmeyi hedefliyoruz” dedi.
Bakan; Çin ziyaretinde ilk olarak etkin ve büyük enerji firmalarından biri olan ve Türkiye’de de yatırımları bulunan SPIC şirketinin yetkilileri ile görüştü. Bu önemli temas sonrası görüşmeye ilişkin sosyal medyadan bir açıklama yapan Bayraktar; “Ülkemizin 2053 net sıfır hedefi doğrultusunda süregelen nükleer ve yenilenebilir enerji alanlarında projelerimizi görüşerek yol haritasını belirledik” mesajını verdi. Çin ziyareti kapsamında Doğal Kaynaklar Bakanı Wang Guanghua ile bir araya gelen Bayraktar yaptığı açıklamada şunları dile getirdi; “Yaptığımız görüşmede ülkemiz ve Çin Halk Cumhuriyeti arasında başta kritik mineraller ve nadir toprak elementleri olmak üzere doğal kaynaklar ve madencilik alanlarında mevcut ve potansiyel iş birliğimizi ülkelerimizde ve üçüncü ülkelerde geliştirme yönünde mutabık kaldık” değerlendirmesinde bulundu.
NÜKLEER ENERJİ ÖN PLANDA
Çin ziyaretinde, Ulusal Enerji İdaresi Başkanı Zhang Jianhua ile çalışma yemeğinde bir araya gelen Bayraktar’ın en önemli gündem başlıklarını nükleer enerji ve yenilenebilir enerji oluşturdu. Gerçekleştirilen görüşme sonrası iki ülke arasında “Enerji Dönüşümü Alanında İş Birliğine İlişkin Mutabakat Zaptı” imzalandı. Atılan imzalardan sonra sosyal medyasında kısa bir değerlendirme bulunan Bakan, “Enerji Dönüşümü Alanında İşbirliğine İlişkin Mutabakat Zaptı” ile somut projeleri en kısa sürede hayata geçirmeyi hedefliyoruz.” ifadelerini kullandı. Bakan Bayraktar Çin ziyaretinde, Türkiye’nin Pekin Büyükelçiliğinde Çinli enerji şirketlerin üst düzey yöneticileri kabul etti ayrıca, Çinli finans kuruluşları ve enerji borsalarının temsilcileriyle görüştü.
ÖNEMLİ GÖRÜŞMELER VE YATIRIMLAR DEĞERLENDİRİLDİ
Türkiye’de yatırımları olan TCC Şirketi Başkanı Liang Jun Xiang ve heyetiyle ilk olarak kritik mineraller ve Türkiye’deki yeni yatırım fırsatlarını görüşen Bayraktar, Çin’in önde gelen nükleer şirketlerinden CNOS temsilcileriyle Türkiye’de inşa edilebilecek hem konvansiyonel hem de küçük modüler reaktörlere yönelik değerlendirmelerde bulundu. Enerji depolama sistemlerinde dünyanın önemli şirketlerinden CATL heyetiyle de Türkiye’de kurulabilecek batarya depolama fabrikası kurulmasına yönelik yatırım modelleri üzerine istişare de bulundu. Türkiye de hem özel hem de ETİ Maden ve BOTAŞ gibi kamu kurumalarıyla önemli projeler gerçekleştiren CMEC Şirketi Başkanı Wang Bo ve heyetiyle bir araya gelerek görüşme yapan Bayraktar; mevcut yatırımlara ilave olabilecek potansiyel projeleri masaya yatırdı. Ayrıca; Çin’in önemli gruplarından ENERGY CHINA ve POWERCHINA yetkilileriyle de Türkiye’deki büyük ölçek yenilenebilir, yeşil hidrojen ve madencilik alanlarında yatırım imkânlarını ele aldı.