Küresel biyoteknoloji ekosisteminde öncü bir rol üstlenmek hedefiyle Avrupa ve Asya’nın en büyük biyoteknoloji kümelenmesi olarak faaliyete geçmeye hazırlanan Biyoteknoloji Vadisi, Türkiye’de bir biyoteknoloji ekosistemi oluşturmak için hayata geçiriliyor. “Biyoteknoloji Vadisi projemizle, sürdürülebilir bir geleceğe katkı sağlamayı hedefliyoruz.” diyen Biyoteknoloji Sanayicileri Derneği (BİYOSAD) ve Biyoteknoloji İhtisas Organize Sanayi Bölgesi (BİOSB) Dr. Ercan Varlıbaş, Biyoteknoloji Vadisi hakkında şunları anlatıyor:
TÜRKİYE'NİN İLK VE TEK BİYOTEKNOLOJİ KÜMELENMESİ
"Türkiye’nin bilim ve teknoloji alanındaki en büyük yatırımlarından biri olarak planlanan Biyoteknoloji Vadisi, BİYOSAD tarafından, Türkiye’nin ilk ve tek biyoteknoloji kümelenmesi olarak hayata geçiriliyor. Proje, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığı ile birlikte yürütülüyor.
Küresel biyoteknoloji ekosisteminde öncü bir rol üstlenmek hedefiyle Avrupa ve Asya’nın en büyük biyoteknoloji kümelenmesi olarak faaliyete geçmeye hazırlanan proje, biyoteknoloji alanındaki yerli ve milli teknolojilerin geliştirilmesi ve uygulanmasında önemli bir merkez olacak. Aynı zamanda endüstriyel büyümeyi destekleyen ve toplumsal faydaları artıran projelere ev sahipliği yapması planlanan Biyoteknoloji Vadisi, sanayi ve akademi arasındaki işbirliklerini teşvik etmek, ileri düzey araştırma ve geliştirme çalışmaları yürütmek ve yenilikçi çözümler sunmak için ideal bir ortam sunma hedefiyle kurgulanıyor. Biyoteknoloji Vadisi’nin, bir Biyoteknoloji parkı olmasının ötesinde, Türkiye ve İstanbul için stratejik öneme sahip bir girişim olmayı hedefliyor.
Biyoteknoloji Vadisi; Biyoteknoloji İhtisas Organize Sanayi Bölgesi (BİOSB), teknoloji geliştirme bölgesi, Ar-Ge merkezleri, teknoloji transfer ofisi, test ve kalibrasyon laboratuvarları, patent ofisleri, biyoteknoloji meslek yüksekokulu ve temel bilimler üniversitesi gibi sektörün tüm katmanlarını ve dinamiklerini içeren dünyanın önemli biyoteknoloji ekosistemlerinden biri olarak tasarlanıyor."
BİYOLOJİK ÇEŞİTLİLİĞİ YÜZDE 15 ORANINDA ARTIRACAK
Dr. Varlıbaş, Biyoteknoloji Vadisi’ni hayata geçirirken sürdürülebilirlik ve çevre açısından hangi hassasiyetlerle hareket ettiklerine ilişkin soruya ise şu cevabı veriyor:
"Biyoteknoloji Vadisi projemizle, sürdürülebilir bir geleceğe katkı sağlamayı hedefliyoruz. Projemizde odaklanacağımız temel unsurlar arasında ‘Yeşil Organize Sanayi Bölgesi’ (Yeşil OSB) olma yolunda ilerlemek, çevresel yönetim, kaynak verimliliği ve çevresel etkiyi en aza indirmek bulunuyor. Bu çerçevede çevresel yönetim, altyapı ve atık yönetimi, enerji üretimi, enerji ve su verimliliği ekosistemin korunması, çevre dostu sanayi uygulamaları gibi başlıkları hassasiyetle ele alıyoruz."
Dr. Varlıbaş, çevresel hedeflerini ise şöyle anlatıyor: "Çevresel yönetim vizyonumuz çerçevesinde; atık, enerji ve su tüketimini azaltarak karbon emisyonlarını yüzde 30 oranında düşürmeyi amaçlıyoruz. Altyapı ve atık yönetimi vizyonumuz doğrultusunda; yüksek kaliteli altyapımız sayesinde enerji kayıplarını yüzde 50 azaltırken, atıklarımızın yüzde 40'ını geri dönüştürerek döngüsel ekonomiye katkıda bulunacağız. Enerji ve su verimliliği vizyonumuz doğrultusunda; önümüzdeki beş yıl içerisinde enerji tüketimimizi yüzde 50 oranında azaltmayı, yenilenebilir enerji kaynaklarından yüzde 70 daha fazla yararlanmayı ve su tüketimimizi yüzde 20 düşürmeyi planlıyoruz. Ekosistemin korunması vizyonumuz doğrultusunda; biyolojik çeşitliliği yüzde 15 oranında artırarak doğa dostu faaliyetlerimize devam edeceğiz.
"YILLIK 28 MİLYON KWH ENERJİ ÜRETMEYİ HEDEFLİYORUZ"
Enerji üretimi ve atık yönetimi vizyonumuz doğrultusunda; 20 MW kapasiteye ulaşacak fotovoltaik sistemlerle toplam enerji ihtiyacımızın yüzde 30'unu karşılamayı ve yıllık 28 milyon kWh enerji üretmeyi hedefliyoruz. Bu girişim ile enerji maliyetlerimizi yüzde 20 azaltmayı ve karbon emisyonlarımızı yılda 14.000 ton düşürmeyi planlıyoruz. Öte yandan biyoteknolojik gelişmeler ve biyoyakıtların kullanımı, fosil yakıtların sebep olduğu karbon salınımlarını azaltırken, mikroorganizmaların kullanıldığı prosesler sayesinde atıkları daha verimli bir şekilde geri dönüştüreceğiz.
Çevre dostu sanayi uygulamaları vizyonumuz doğrultusunda; çevre dostu prosesler hayata geçirilmesine ön ayak olacağız. Böylece biyoteknolojik çözümlerle kimyasal proseslerde daha düşük enerji kullanımı ve daha az kirlilik sağlanarak sanayinin çevresel etkisi en aza indirilecek."
Dr. Varlıbaş son olarak sözlerini şöyle sonlandırıyor: "Tüm bunlara ek olarak Biyoteknoloji Vadisi’nde gerçekleştirilecek sürdürülebilir tarım uygulamalarına yönelik çalışmalar kapsamında genetiği iyileştirilmiş bitki çeşitleriyle su ve enerji kullanımı azaltılıp tarımsal verimlilik artırılacak. Bu sayede sürdürülebilir tarıma önemli bir katkı sağlanacak. Farklı paydaşlarla gerçekleştirdiğimiz stratejik ortaklıklarla döngüsel ekonomiye olan katkımızı da artıracağız."