Proses Otomasyonu

CEZERİ “DÜNYA BİZİM EVİMİZ” YAKLAŞIMIYLA HİZMET VERİYOR

Cezeri Akışkan Teknolojileri hedefinde Türkiye’nin endüstrisini daha iyi bir noktaya taşımak var. Aynı zamanda insanlık ortak paydasını da düşünen şirket, “Dünya bizim evimiz” mottosuyla “Dünyayı daha konforlu ve yaşanabilir hale nasıl getirebiliriz?” sorusuna odaklanıyor.

Cezeri Akışkan Teknolojileri Direktörü Ferhat Öztaşkın Proses Zirvesi ve Sergisi’nde öne çıkarmayı planladığı ürün ve uygulamalardan bahsetti. “Düşük enerji ve karbon emisyon değerine sahip ürünlerimizi daha fazla öne çıkarmak istiyoruz” diyen Ferhat Öztaşkın,

“Partnerlerimizden Schubert firmasının Sliding Gate Kontrol Vanası diye bir çözümü var. Sliding Gate Kontrol Vanası, bir anlamda geleneksel kontrol vanası dünyasına bir başkaldırı niteliği taşıyor. Protest zihniyeti seviyorum ben. Sliding Gate Kontrol Vanasını muadili olabilecek 8 inçlik bir blok kontrol vanasıyla mukayese edersek; 8 inçlik bir blok kontrol vanası yaklaşık 350 kg civarındayken Sliding Gate Kontrol Vanası yalnızca 45-50 kg civarında. Arada ciddi bir fark var. Peki, bu fark neyi doğuruyor? Birincisi, 350 kg’lık bir metali ergitmek için ciddi bir enerji gerekiyor. Diğerinde de enerjiye ihtiyaç var ama bu yaklaşık 9’da 1’lik bir enerjiye denk geliyor. İkincisi, ergimiş olan metali döktüğünüzde ortaya ciddi bir karbon salınımı çıkıyor. Burada bitmiyor; metali işliyorsunuz.  Devasa bir ürünü fabrika içinde bir noktadan başka bir noktaya taşımak için de enerjiye ihtiyaç var. Fakat diğerinde bu enerji çok cüzi bir miktara iniyor ve daha sonra işliyorsunuz. İşlerken de yine daha az enerji harcıyorsunuz. Devamında, 120x80x80 ölçülerinde bir sandığın içerisine 8 inçlik blok kontrol vanası koyulabilirken, aynı ölçülerde bir sandığın içerisine 6-7 tane aynı ölçüde Sliding Gate Kontrol Vanası yerleştirilebiliyor. Dolayısıyla çok daha kompakt. Böylelikle kimi zaman bir tırın alacağı hacmi, Sliding Gate Kontrol Vanası sayesinde bir tane sandığa indirgemiş oluyorsunuz. Bu tır Almanya’dan Türkiye’ye geliyor. Bakın kütleden yola çıktık, nerelere geldik. Öte yandan depo hacminiz daha ufak olduğu için icabında daha kolay soğutup ısıtıyorsunuz. Bu bir zincir…” diye konuştu.  

KONVANSİYONEL KONTROL VANALARINA GÖRE DAHA KOMPAKT

Açıklamalarını, “Sürecin iç nakliyesi de var tabi. İç nakliyede de enerji kazancınız oluyor” diyerek sürdüren Öztaşkın şöyle konuştu: “Sliding Gate Kontrol Vanasının yüzey alanı konvansiyonel kontrol vanalarına göre çok daha kompakt. Öyle olunca ısı transferini önlemek için çok rahat bir şekilde izole edilebiliyor. Blok kontrol vanalarına göre Sliding Gate Kontrol Vanalarının izolasyon dış çapı -yine 8 inç üzerinden örnek verecek olursam- yarı yarıya... Bu ciddi bir avantaj... Yine 8 inçten devam ediyorum; Sliding Gate Kontrol Vanasının blok kontrol vanasına göre hava tüketimi operasyon esnasında 10’da 1, bazen 15’te 1’e kadar yükselebiliyor. Düşünün ki bir tarafta yaklaşık 20 litre hacme sahip bir aktivatör var ve onun içerisine 5-6 bar gönderiyorsunuz ama diğer tarafta 2 litre var ve ona da 5-6 bar gönderiyorsunuz. Peki, 18 litre ne? İşte o 18 litre, sizin boşa harcamış olduğunuz basınçlı hava. Düşünün, salt bu nedenle tesisinizde kompresörünüz bir alt çapa geçecek. Yatırım maliyetiniz azalacak, enerji maliyetiniz azalacak ve doğal olarak bakım maliyetiniz azalacak. Bunun haricinde teknik birtakım özellikleri de var. Çok hızlı tepki veriyor, set değerine çok hızlı ulaşıyor, bundan dolayı prosesin kalitesi artıyor; beklentilere çok hızlı cevap veriyor, bakım sonrasında ve bakım esnasında kolaylıklar sağlıyor.  Bunları alt alta topladığımız zaman, buna “yeşil” demeyeceğiz de ne diyeceğiz? Cezeri çatısı altında bunun gibi birçok ürünümüz var. Çünkü biz şöyle bakmak istiyoruz; Cezeri Akışkan Teknolojileri sayesinde bu dünyada güne rahat uyanan bir insan bile bizi çok mutlu eder. Hedef, elbette Türkiye’nin endüstrisini daha iyi bir noktaya taşımak. Ama aynı zamanda insanlık ortak paydasını da düşünüyoruz. Dünya bizim evimiz. Bu dünyayı daha konforlu ve yaşanabilir hale nasıl getirebiliriz? Kaynakları daha makul seviyede nasıl kullanabiliriz? Biz işimize bu şekilde yaklaşıyoruz. Çünkü bu gelecek nesillerden aldığımız bir borç aslında. Mutlu olacağız, mutlu edeceğiz ama bunları yaparken de doğaya saygılı olacağız.”