Su kaynaklarının korunmasını, ekosistemlerin sağlığını ve insan refahını doğrudan etkilemesiyle atık suyun yönetimi sürdürülebilirlik açısından büyük önem taşıyor. Dünyadaki su kaynaklarının sınırlı olması ve iklim değişikliği nedeniyle su kıtlığı riski artıyor. Atık suyun arıtılarak yeniden kullanılması ise su israfını azaltıyor ve tatlı su kaynaklarının korunmasını sağlıyor. Böylece tarımda, sanayide ve hatta içme suyu olarak geri kazanım imkanı mümkün oluyor. Etkili politikalar ve teknolojik yatırımlarla suyun geri kazanımının artırılması, kirliliğin önüne geçilmesi ve suyun döngüsel ekonomiye entegrasyonunun sağlanması gerekiyor.

SU TASARRUF VERİMİNİ ARTIRMAK İÇİN PROJELER GELİŞTİRİYORUZ

Atık su yönetim prosesleri hakkında açıklamalarda bulunan Albayrak Beton Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Albayrak, hazır beton tedarikçisi olarak suyun verimli kullanımını sağlayabilmek ve faaliyetleri kapsamında açığa çıkan atık suyun çevresel etkilerini önleyebilmek adına çeşitli çalışmalar yürüttüklerini belirterek, "Tesisimizde üretim faaliyetleri sonucu oluşan endüstriyel atık suların yüzde 100’lük kısmını arıtım işlemine tabi tutarak tekrar üretim faaliyetlerimizde kullanıyoruz. Su tasarruf verimini artırmak için projeler geliştiriyoruz. İdari bina, yemekhane ve lavabo gibi sosyal alanlarda su tüketimini azaltmak için çalışanlarımıza bilgilendirmeler yapıyor, yeni projeler ışığında tasarruf sağlayan ekipmanların teminini sağlıyoruz. İşletmede çalışanlardan kaynaklı oluşan evsel nitelikteki atık suların İSKİ kanalı vasıtası ile tesisten uzaklaştırılmasını sağlıyoruz." dedi.

Potansiyel Riskleri Değerlendirmenin ve Uygun Önlemleri Almanın Sistematik Yolu Potansiyel Riskleri Değerlendirmenin ve Uygun Önlemleri Almanın Sistematik Yolu

Tesiste proses kaynaklı (araçların ve sahanın yıkanmasından kaynaklı) atık suların oluştuğunu söyleyen Albayrak, sözlerine şöyle devam etti: "Proses kaynaklı atık sular tesis bünyesindeki çökeltme havuzunda biriktirilerek hazır beton üretiminde veya araç/saha yıkama işlerinde kullanılmak üzere geri kazanılmaktadır. Bu nedenle deşarj edilen proses kaynaklı atık su çıkışı yoktur. Tesiste evsel ve yıkamadan kaynaklı oluşan atık sular dışında atık su oluşumu söz konusu değildir. Tesisin 21.02.2023 tarih ve 20230181081 sayılı “Atıksu Görüş” yazısı mevcuttur. Tesiste arıtma tesisi bulunmamaktadır; çöktürme havuzu ve filtre pres bulunmaktadır. Tesis bünyesinde oluşan proses kaynaklı atık sular, çöktürme havuzunda toplanmakta, fiziksel arıtımdan geçirilip üretimde, araç yıkama ve saha sulanmasında kullanılmak üzere geri kazanılmaktadır. Hazır beton üretiminde ve tesis içerisinde kullanılacak olan suyun temininin tamamının şebekeden sağlanmayarak tesis içerisinde oluşan suyun geri dönüştürülerek tekrar kullanılması, yıllık su maliyetini ve doğal kaynak tüketimini de azaltmaktadır." 

Son olarak atık su geri kazanım proseslerinin yararlarına değinen Albayrak, "Atık su arıtma yatırımı hem maliyetleri düşürür hem de fabrikanın verimliliğini artırır. Su ve enerji tasarrufu sağlamak, atıkların daha verimli yönetilmesi, yasal uyumluluğun korunması, sağlık risklerinin azaltılması, fabrikanın uzun vadede daha sürdürülebilir, çevre dostu ve kârlı bir işletme olmasına yardımcı olur." diyerek sözlerini tamamladı.