ProSCon Kurucu Ortağı Mehmet Dilaver ile son geliştirdikleri Process Safety Quiz adlı oyunun hikayesini ve detaylarını konuştuk.
Proses güvenliği gibi teknik bir konuda kutu oyunu geliştirme fikri nasıl doğdu?
Aslında bu, bizim doğal eğilimlerimizin profesyonel hayata yansıması. İş ortağım Mert’le oyun oynamayı her zaman çok severdik. Kutu oyunu tasarlamaya başlamadan çok önce, hem verdiğimiz eğitimlerde hem de yürüttüğümüz projelerde oyunlaştırmayı aktif olarak kullanıyorduk.
Zamanla fark ettik ki; bu yaklaşım hem katılımcıların ilgisini artırıyor hem de öğrenmenin kalıcılığını ciddi şekilde etkiliyor. Proses güvenliği gibi soyut, karmaşık ve çoğu zaman "uzak" hissedilen konuları daha erişilebilir ve etkileşimli hale getirmemiz gerekiyordu. Bu ihtiyaçla yola çıktık.
Bu alanda akademik çalışmalarınız da var sanırım?
Evet, yüksek lisans tezim oyunlaştırmanın pazarlama dinamikleri üzerine etkisi konusunda. Artık çok farklı bir jenerasyona hitap ediyoruz bu bağlamda hem karar alma mekanizmaları hem de öğrenme mekanizmaları değişmek zorunda. Bizler de kendimizi yeni jenerasyonun mevcut ve potansiyel isterlerine regüle etmeye çalışıyoruz.
Şu ana kadar kaç oyun geliştirdiniz?
Şu ana kadar üç kutu oyunu tamamladık. İlk oyunumuzun adı ProBU. Bu oyunda, proses güvenliğinde “yasaklı” kabul edilen kelimeler üzerinden ilerliyoruz. Oyuncular, bu kelimeleri kullanmadan kendilerini ifade etmeye çalışırken aynı zamanda şans faktörüyle de mücadele ediyor. Hem düşündürüyor hem güldürüyor hem de öğretiyor.
İkinci oyunumuzun adı Acil Çıkış. Bu oyun biraz daha yaratıcı zihinlere hitap ediyor. Oyuncular, iş güvenliği ve proses güvenliğiyle ilgili terimleri çizerek ya da tarif ederek takım arkadaşlarına anlatıyor. Böylece hem kavramların içselleşmesini sağlıyoruz hem de iletişim becerilerini geliştiriyoruz.
Ve en güncel oyunumuz: Process Safety Quiz. Bu oyunumuz, bizim için çok özel çünkü doğrudan satışa sunduğumuz ilk oyun. Öncekiler sadece eğitimlerimizde ve kurum içi etkinliklerde kullanılıyordu. Artık herkes online mağazamız üzerinden bu oyuna ulaşabiliyor.
Process Safety Quiz'in içeriğinden biraz bahseder misiniz?
Elbette. 100 sorudan oluşan bu oyunda iki ekip karşılıklı yarışıyor. Soru-cevap formatında ama sadece bilgiye değil stratejiye de dayalı. Kategoriler oldukça kapsamlı:
• Proses Güvenliği Yönetimi
• Kimyasal Yönetimi
• Varlık Bütünlüğü
• ATEX
• Proses Tehlike Analizi
Oyunlaştırmanın proses güvenliğine katkısı nedir sizce?
Katkısı çok büyük. Oyun oynarken beyin farklı çalışıyor. Klasik eğitimlerde belki not alınıyor ama oyun oynarken karar veriyorsunuz, kazanıyorsunuz ya da kaybediyorsunuz. Bu duygusal bağ, bilgiyi daha kalıcı kılıyor. Ayrıca ekipler arasında iletişim, farkındalık ve birlikte düşünme kültürünü de pekiştiriyor. Biz her oyun sonrası “eğlendik ama çok şey öğrendik” cümlesini duymaya alıştık.
Son olarak okuyucularımıza ne söylemek istersiniz?
Proses güvenliği sadece mühendislerin ya da proses güvenliği ekiplerinin değil, herkesin sorumluluğu. Biz bu alanda fark yaratmak için biraz da ezber bozmak istedik. Process Safety Quiz, bu niyetin sahadaki karşılığı. Umarım daha fazla kişi oynar, öğrenir, sorgular ve güvenliği bir refleks haline getirir.