Enerjisini Üreten Fabrikalar

BİM GES PROJELERİYLE KENDİ ENERJİSİNİ ÜRETİYOR

BİM, son dönemde hayata geçirdiği çatı üzeri güneş enerji santrali projeleriyle adından söz ettiriyor. Projelerin detaylarını ve elde ettiği çıktıları BİM İcra Kurulu Üyesi ve CFO'su Haluk Dortluoğlu ile konuştuk. Toplam 14 deponun çatısına güneş enerji santrali kurmayı planladıklarına dikkat çeken Dorluoğlu, sera gazı salınımlarında düşüş sağlamayı hedeflediklerini söyledi. 

Firmanızın kuruluşundan ve sektördeki faaliyetlerinizden kısaca bahsedebilir misiniz?

BİM Birleşik Mağazalar A.Ş., temel gıda ve tüketim malzemelerinin mümkün olan en uygun fiyat ve en yüksek kaliteyle tüketiciye ulaştırılması hedefiyle faaliyetlerine 1995 yılında 21 mağazayla başladı. Yüksek indirim modelinin Türkiye’deki ilk temsilcisi olan BİM, portföyünü yaklaşık 800 ürünle sınırlı tutuyor ve çok sayıda özel markalı ürünü müşterilerine sunuyor. 
Bugün Türkiye’de perakende sektörünün lideri olan BİM Eylül 2021 itibarı ile Türkiye çapında 9.303 mağaza ile faaliyetlerini sürdürüyor.  BİM ayrıca yeni bir konseptle tüketicilere sunduğu FİLE mağazalarının sayısını da 153’e çıkarmıştır. Şirketimiz gelişimini, kalite anlayışından ve müşteri memnuniyeti önceliğinden vazgeçmeksizin, etkin maliyet yönetimi politikasıyla sürdürüyor. 
Uluslararası bir şirket olma vizyonuyla hareket eden BİM halen Fas ve Mısır’da faaliyetlerine devam ediyor. Eylül 2021 itibarı ile Fas’ta 574, Mısır’da 300 BİM mağazası bulunuyor.  

Faaliyet gösterdiğiniz sektörünüzdeki enerji tüketimi açısından değerlendirebilir misiniz? Depolama alanlarında en yoğun enerji hangi bölümlerde tüketiliyor? 

Depo ve mağazalarımızda aydınlatma, ısıtma, soğutma, buzdolabı, soğuk hava depoları ve iş makinelerinde yüksek tüketimlerimiz oluyor.  Ürün tazeliği ve müşterilerimizin sağlığı açısından buzdolaplarımız ve soğuk hava depolarımız 7/24 çalıştığından tüketim açısından en yüksek paya sahipler. 

Enerji verimliliği ile ilgili nasıl bir strateji izliyorsunuz? Aydınlatmadan soğutma sistemine kadar birçok alanı değerlendirerek yanıtlandırabilir misiniz? 

En önemli küresel çevre sorunlarından biri olan iklim değişikliğiyle mücadeleye katkı vermek üzere operasyonlarımızda çevresel etkiyi azaltmayı hedefliyoruz. Bu kapsamda enerji verimliliğini artıracak proje ve uygulamaları hayata geçiriyoruz. Yenilenebilir enerjiden elektrik üretimi için yatırımlar yapıyoruz. Aynı zamanda, lojistik faaliyetlerde kaynak verimliliğinin artırılması ve sera gazı salımlarının azaltılması yönünde de çalışmalar gerçekleştiriyoruz.

BİM’in enerji tüketiminin büyük çoğunluğunu mağazaların elektrik tüketimi oluşturuyor. Mağazalarda enerji verimliliğinin artırılması, şirketin hem çevresel etkisini azaltmakta hem de finansal tasarruf sağlamaktadır. Bu doğrultuda 2020 yılından itibaren mağaza formatını yenileyerek, enerji tasarrufu ve ısı yalıtımı konusunda önemli iyileştirmeler yapmaya başladık. BİM’in yeni mağaza modelinde iç ısı yalıtımının sağlanması için taş yünü ve yalıtımı yüksek camlar kullandık ve enerji tüketimini azaltmak amacıyla enerji tasarruflu LED aydınlatma modellerine geçtik. Bu uygulamalar sonucunda mağaza başına ortalama %25 ısı ve %10 elektrik tasarrufu elde edilmiştir. Ayrıca mesai sonunda kullanılmayacak olan aydınlatma ve enerji tüketen aletler için otomatik pano şalter uygulaması başlatılmıştır. Yeni açtığımız mağazalarla birlikte mevcut mağazaların da yenileme işlemlerini yapıyoruz.  

Mağazaların yanı sıra depolarda da enerji verimliliğinin sağlanması için önlemler alıyoruz. İlk aşamada binaların dış cephe yalıtımının güçlendirilmesi, giydirme cephe/cam sistemi uygulanması ile ısı yalıtımı sağlanıyor. Buna ek olarak, 14 depoda elektrik tüketiminin ölçülmesi için enerji skala takip sistemi kurduk. Bu sayede enerji verimliliğinin artırılması için adım atıyor, tüketimin düzenli takip edilmesiyle optimizasyon çalışmaları gerçekleştiriyoruz. BİM Türkiye operasyonlarında 2020 yılında metrekare başına enerji yoğunluğu 2018 yılına göre %4 oranında azalmış, 200,8 kWh/m²olarak ölçülmüştür. 

BİM, yenilenebilir kaynaklardan elektrik enerjisi elde etmek üzere bölge depolarının çatılarına güneş enerjisi santralleri (GES) kurulması projesini başlatmıştır ve projeye bugüne kadar 6,5 milyon TL yatırım yapılmıştır. 

Son dönemde hayata geçirdiğiniz çatı üzeri güneş enerji santrali projeleriniz hakkında bilgi verebilir misiniz? Hangi bölgelerde santral kurdunuz? Yeni dönemde kurmayı planladığınız farklı projeler olacak mı? 

En önemli küresel çevre sorunlarından biri olan iklim değişikliğiyle mücadeleye katkı sağlamak üzere yenilenebilir enerji yatırımları gerçekleştiriyoruz. 2020 yılında Batman, 2021 yılında da İstanbul Arnavutköy ve Iğdır’da bulunan depolarımıza güneş enerjisi sistemi kurduk. Bu 3 depomuzda da enerji tüketimimizin %100’ünü GES’lerden sağlıyoruz. Batman, İstanbul ve Iğdır depolarımızdaki GES’in toplam gücü 2.23 MW oldu. Bin hanenin yıllık enerji tüketimine denk üretim yapan güneş enerjisi sistemiyle karbon salımında toplamda yıllık 1.426 ton azalma sağlarken, 30 bin ağaç kazanımı sağlamış olduk. Toplam 14 deponun çatısına kurulum yapılması planlanıyor. Bu sayede sera gazı salınımlarında düşüş sağlamayı hedefliyoruz. 

Yıllık enerji tüketiminiz hakkında bilgi verebilir misiniz? Güneş enerji santrali ile yıllık tüketiminizin yüzde kaçını üretiyorsunuz? 

2020 yılında toplam elektrik tüketimimiz 445.310.000 kwh olmuştur. Bir yılını dolduran ilk projemiz olan Batman Çatı GES’te 429.000 kwh enerji üretimi gerçekleştirdik. Yılsonuna kadar devreye almayı planladığımız projeler ile yıllık 10.320.000 kWh enerji üretmeyi planlıyoruz. Bu da toplam tüketimimizin şimdilik yüzde 2’sine tekabül etmektedir. 

Projenin anahtar teslim kurulum hizmeti konusunda destek aldığınız firma oldu mu? Yollarınız nasıl kesişti ve birlikte nasıl bir proje geliştirdiniz? 

Proje öncesinde bir araştırma sürecimiz oldu. Araştırmalarımızın önemli kısmı, malzeme seçimi ve EPC firmalarının belirlenmesi yönündeydi. Firmaları, sektörde uzun yıllardır faaliyet gösteren, hatırı sayılır bir MW kurulum tecrübesine sahip olmaları kriterlerine göre belirledik. Bu firmalar ağırlıklı olarak fuar, konferans ve enerji sektörü platformlarından bulundu. 

Projede kullandığınız teknik ekipmanlardan ve özelliklerinden kısaca bahsedebilir misiniz? Kaç adet panel kullanıldı? Ürün seçiminde hangi kriterlere dikkat ettiniz? 

İlk projemiz olan Batman depo Çatı GES’te 275 W poli kristal panel, sonraki iki projemiz olan Arnavutköy ve Iğdır’da 400 W mono kristal panel kullanıldı.  Üç projemizde toplamda 5.910 adet panel kullanıldı. Ürün seçimlerinde güncel teknolojiler, panel verimlilikleri ve GES santrallerinde yoğunlukla kullanılan yüksek kurulu güce ulaşan ürünleri değerlendirmeye alıyoruz. PV panellerde en önemli kriterlerimizden biri en az 10 MW kurulu güce ulaşmış olmalarıydı. Panellerin üretim süreçlerine de iştirak ederek sürecin tüm aşamalarında müdahil oluyoruz. GES projelerinin diğer önemli 2 malzemesi olan invertör ve konstrüksiyonda uluslararası kabul gören, yüksek teknoloji ürünler tercih ediyoruz.

Projenin yatırım maliyeti nedir? Projenin kendisini ne kadar sürede amorti etmesini hedefliyorsunuz? 

Faaliyete geçirdiğimiz 3 projemizin yatırım maliyetini 4-5 yıl içerisinde amorti etmesini öngörüyoruz. Artan enerji fiyatları ile bu sürelerin bir miktar daha geriye geleceğini düşünüyoruz.

Enerji İzlemeyle ilgili nasıl bir yöntem izliyorsunuz? Çalışmalarınızdan bahsedebilir misiniz? 

GES santrallerimizde, invertörler üzerinden tam zamanlı izlemeler gerçekleştiriyoruz. Santralde oluşan olası problemlere hızlıca müdahale edebiliyoruz. Gelecekte artacak santral sayısı ile tek merkezden yürütülebilecek sistemler üzerinde çalışıyoruz. 

Sürdürülebilirlik konusunda hedefleriniz nelerdir? Yeni dönem hedef ve projelerinizden bahsedebilir misiniz? 

Türkiye’deki yüksek indirim modelinin ilk temsilcisi olan BİM, sürdürülebilirlik anlayışı ile daima ilerlemeyi ve paydaşları için ortak değer üretmeyi taahhüt eder. “Her gün düşük fiyat” politikası, maliyetlerden elde edilen tasarrufları ürün fiyatlarına yansıtma prensibi ve yalın iş modeli ile önemli bir toplumsal misyon üstlenen BİM’in bu felsefesi, aynı zamanda sürdürülebilirlik yaklaşımının temelini yansıtmaktadır.

Günlük operasyonlarımızda müşterilerimizin menfaatini kısa vadeli yüksek kardan üstün tuttuğumuz gibi, sürdürülebilirlik anlayışı doğrultusunda insanlığın ve gelecek nesillerin menfaatini de gözetmekteyiz. Kuruluşundan bu yana toplumsal sorumluluklarını en üst düzeyde tutan BİM, değer ve sonuç odaklı sürdürülebilirlik anlayışını savunur ve sürdürülebilirliği bir pazarlama ve reklam faaliyeti olarak görmez. Bu konudaki iletişim faaliyetlerimizi toplumsal farkındalığa katkı sağlamak amacıyla yürütürüz. Sürdürülebilirlik stratejisini benimserken, faaliyet alanı kapsamında somut, etki odaklı, operasyonel yeteneklerimizi en verimli şekilde kullanabileceğimiz stratejiler üretir ve uygularız. Faaliyet alanımızı, iş modelimizi ve kurum kültürümüzü göz önünde bulundurarak, Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları’na (SKA) katkıda bulunmayı hedefleriz.

BİM, iş modeli kapsamında; yüksek kaliteli ürünleri erişilebilir kılar, etkin maliyet yönetimi sayesinde başarıyla uyguladığı her gün düşük fiyat politikasıyla hane halkı satın alma gücüne katkı sağlar, sorumlu satın alma ve üretim yapılmasını teşvik eder, müşterilerine ulaşılabilir olmak için en yakın noktalarda hizmet verir.

BİM Sürdürülebilirlik Anlayışı, şirketin iş modeli doğrultusunda vizyonunu ve odaklandığı sürdürülebilirlik konularını anlatır. Bunları şu şekilde belirtebilirim;

Yüksek kaliteyi toplum için erişilebilir hale getirmek için yola çıktık. Sıkı maliyet kontrol yönetimiyle; her gün düşük fiyat politikasıyla, alım ve operasyon gücüyle kaliteli ürün ve hizmeti mağazalarımızla toplumun her kesimine taşıyoruz. Yenilikçi ürünlerimizle müşterilerin mutluluğunu artırmak için çalışıyoruz.

1.    BİM, değer zincirini sorumlu şekilde yönetir. 

Tüm değer zincirinde operasyonlarımızı verimli ve sorumlu biçimde yönetiyoruz. Yüksek standartlar benimseyerek tedarikçilerimizin gelişimini teşvik ederken, zincirin en önemli halkası olan çalışanlarımıza yatırım yaparak yetkinliklerini artırmayı hedefliyoruz.

2.    BİM, yaşanabilir bir çevre hedefiyle çalışır. 

Yaşanabilir bir çevre için doğal kaynakların sorumlu kullanımını önemsiyoruz. İklim değişikliğiyle mücadele için enerji verimliliğine odaklanıyor, yenilenebilir enerji yatırımları yapıyoruz. Atık yönetimi kapsamında, ambalaj ve gıda atıklarının azaltılmasını hedefliyoruz. Bugüne kadar sürdürülebilir ambalaj çalışmaları sonucunda yıllık 40 ton plastik ve 49 ton kâğıt tüketimini önledik.

3.    BİM, güçlü kurumsal yönetim ile sürdürülebilir büyüme sağlar.

Kurumsal yönetim kapsamında yatırımcılarımızla birlikte tüm paydaşlarımızın menfaatini gözetiyor, onlar için değer oluşturmayı hedefliyoruz. Güçlü kurumsal yönetimimiz sayesinde finansal performansımızı sürdürülebilir hale getiriyor; etkin risk yönetimi ile şeffaf ve etik iş anlayışını benimsiyoruz.