Enerji sektörü emisyonlarının yüzde 24’ü ulaşım sektöründen kaynaklanıyor. Binek ve hafif ticari araçlar ise sera gazı emisyonlarının yaklaşık yüzde 15’inden sorumlu tutuluyor. Ancak elektrikli araçlar, karayolu taşımacılığının karbondan arındırılmasında anahtar rol oynuyor. Çünkü elektrikli araçlar, geleneksel araçlara göre yüzde 70 oranında daha az karbon emisyonu üretiyor. Uluslararası Temiz Taşımacılık Konseyi (ICCT) verilerine göre de yenilenebilir enerji ile şarj edilen elektrikli araçların karbon ayak izi, içten yanmalı motorlu araçlara kıyasla yüzde 81 daha düşük oluyor.

Elaris Is Gelistirme Müdürü Ramazan Akyol 103347739

Elaris İş Geliştirme Müdürü Ramazan Akyol, egzoz emisyonu sıfır olan elektrikli araçların düşük karbonlu ekonomiye geçiş sürecindeki önemine ve Türkiye'nin enerji bağımsızlığına sağladığı katkıya dikkat çeken açıklamalarda bulundu.

ELEKTRİKLİ ARAÇ SAYISI YÜZDE 120 ARTTI

“Dünyada ve ülkemizde elektrikli araçlara olan talep hızla artırıyor.” diyen Akyol, “Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, Mart 2025’te trafikteki elektrikli araç sayısı 218 bin 238’e ulaşarak geçen yılın aynı dönemine göre yaklaşık yüzde 120 arttı. Artan elektrikli araç sayısı ile birlikte, Türkiye’nin fosil yakıt tüketiminde yüzde 40'a kadar azalma bekleniyor.” dedi.

ÜLKENİN ENERJİ İTHALATINI AZALTIYOR

Fosil yakıt tüketimini azaltan elektrikli araçların yalnızca çevresel ve ekonomik faydalar sunmadığını, aynı zamanda ülkenin fosil yakıtlara olan bağımlılığını azaltarak, enerji ithalatını en aza indirdiğini vurgulayan Akyol, “Bu durum, Türkiye’nin enerji bağımsızlığına önemli bir katkı sağlıyor. Biz de Üçay Mühendislik olarak, yurt genelindeki yaygın AC ve DC elektrikli araç şarj istasyonlarımızla yeşil dönüşümün bir parçası olmaktan gurur duyuyoruz.” Şeklinde konuştu.

Rüzgar Endüstrisi 2.2 Milyar Dolara Ulaştı Rüzgar Endüstrisi 2.2 Milyar Dolara Ulaştı

Akyol, konuşmasında ayrıca, şarj istasyonlarındaki verim artırıcı çözümlere de şu sözlerle değindi:

“Şarj istasyonlarındaki akıllı şarj sistemleri ve enerji depolama çözümleri, enerjinin verimli kullanılmasında ve şebeke üzerindeki yükün dengelenmesinde önemli rol oyuyor. Talep fazlası dönemlerde depolanan enerji, ihtiyaç halinde kullanılarak, yüksek tasarruf sağlanıyor.”