Haber: Bikem Ögünç Demir
BASS Ölçme Enstrümanları, 2006 yılından bu yana sektörde faal olan bir şirket. Adını basınç, akış, seviye ve sıcaklık parametrelerinin baş harflerinden alıyor ve bu parametreleri ölçen ve kontrol eden enstrümanların satışını yapıyor. Kurulduğu dönemde ithal ürünlerle hizmet verirken daha sonra kısa bir süre içerisinde imalatçı kimliğini de elde edinen BASS, Türkiye’de İlk Kompakt Orifis Akış Sensörünü (FOFT), İlk Ortalama Pitot Akış Sensörünü (FOPT), İlk Çarklı Akış Sensörünü (FMPV), İlk Oval Dişli Akış Sensörünü imal eden şirket aynı zamanda. Bass Ölçme Enstrümanları İş Geliştirme ve Satış Sorumlusu Eda Yüksek şirketin çalışmalarını ve açık kanal debimetreleriyle ilgili detaylı bilgileri anlattı.
BASS Ölçme enstrümanları akışkanların debi, basınç, seviye, sıcaklık ve analiz gibi parametrelerinin ölçülmesi, izlenmesi ve kontrol edilmesi için özel çözümler üretmek amacıyla 2006 yılında Fatih Yılmaz tarafından kuruldu. Şirketin tescilli ticari markaları da var. Akış, basınç ve seviye gruplarının her birinin farklı proseslerde yanıtları olduğundan çalışmalar her bir marka için tescilli ticari belge alınarak sürdürülüyor. Aynı zamanda birçok ürün grubunda kendi ülkelerinde önde gelen firmaların Türkiye temsilciliğini de yapan BASS Ölçme Enstrümanları 18 farklı ürün grubunda yerli malı belgesine sahip ve yerli üretime de çok önem veriyor. BASS Ölçme Enstrümanları olarak Türkiye'de üretilmeyen ürünlerin de imalatını yapmayı amaçladıklarını söyleyen Eda Yüksek şöyle konuştu: “Örneğin, termal kütle debimetreler, elektromanyetik debimetreler… Basınç alanında smart basınç sensörleri; tasarımlarından mekanik çizimlerine kadar her şey tarafımızdan gerçekleştiriliyor. Bu noktada üretici firma olmamızın şöyle bir avantajı var; müşterilerimizden gelen talepleri karşılayabiliyoruz. Ar-Ge çalışmaları yaptığımız için artı bir yazılım programı geliştirerek müşterimizin talebine en doğru çözümü sunabiliyoruz.”
“HEDEFİMİZ KATMA DEĞER SAĞLAMAK”
BASS Ölçme Enstrümanları, Türkiye’de İlk Kompakt Orifis Akış Sensörünü (FOFT), İlk Ortalama Pitot Akış Sensörünü (FOPT), İlk Çarklı Akış Sensörünü (FMPV), İlk Oval Dişli Akış Sensörünü imal eden şirket. “Her bir ürünümüzün sertifikasyonu kontrol ediliyor ve kalite testlerinden geçerken süreç aktif olarak takip ediliyor. Normalde saymış olduğumuz bu ürünler yurt dışından hızlıca tedarik edilebiliyordu. Ama bizim buradaki hedefimiz, bu ürünleri geliştirerek Türkiye’ye katma değer sağlamak” diyen eda yüksek, anlık ölçüm yapabilen açık kanal debimetreleri hakkında şu bilgileri paylaştı: “Açık kanal debimetreleri radar ölçüm prensibiyle çalışıyor. Yani fiziksel temas gerektirmeden, mesafesi ya da yönü ölçülmek istenen ürünlerle uzaktan kontrol sayesinde ölçüm yöntemleri sunan bir sistemden söz ediyoruz. RSHU serisi debimetreler açık bir kanaldaki su hızını, su yüzeyinin üzerinden ölçen temassız radar ölçüm cihazlarıdır. Örneğin, kanalizasyonlar… Atıksu arıtma tesisleri, sanayi ve hidroelektrik santralleri gibi alanlarda rahatlıkla kullanılabiliyor. Bu cihazlar radar hız sensörü, radar seviye sensörü ve göstergeyi barındırıyor. Smart bir göstergeleri bulunuyor. Anlık debiyi ölçmek ve toplam debiyi kaydetmek için tasarlandılar.”
UZUN ÖMÜRLÜ BİR ÇÖZÜM
Açık kanal debimetrelerinin birçok önemli avantajı var. Bunlardan ilki anlık bir proseste ya da belli bir süreçte kayıt aldıktan sonra haftalık ve aylık toplam debi ölçümü yapabiliyor. Kullanıcıların tüketimi izlenebildiği gibi maliyet çalışması yapılabiliyor ve aynı zamanda enerji verimi de hesaplanabiliyor. En hızlı ve en temiz ölçümün yapılmasını sağladıklarını dile getiren Yüksek, “Enerji maliyetlerinin de çok öne çıktığı bugünlerde bu çok önemli bir konu bence. Öte yandan önemli bir çevresel etkisi olduğunu da hatırlatalım. Birtakım endüstriyel çalışmaların akarsuları veya iklimi olumsuz yönde etkilediğini hepimiz gözlemleyebiliyoruz artık. Küresel ısınmanın getirdiği bazı olumsuz koşullar, şimdilerde herkes tarafından fark ediliyor; insanların bu konudaki farkındalığı arttı. Artan bu farkındalık teknolojinin gelişimi açısından olumlu bir etki yaratıyor. Artık insanlar dünyaya zarar vermeden, hatta şimdiye kadarki tahribatı da iyileştirerek ilerlemek gerektiğinin farkındalar. Bu doğrultudaki ürünlerimizden biri de radar seviye ölçüm cihazları. Radar seviye ölçüm cihazları, büyük enerji tasarrufu sağlıyor. Doğa dostu tasarımları çevresel kirliliğe neden olabilecek koşulları minimize ediyor. Ürünler aynı zamanda taşkın, sel, su baskını gibi olumsuz etki yaratabilecek olaylardan etkilenmediği için uzun ömürlü bir çözüm olarak tercih ediliyor” diye konuştu.