Enerjisini Üreten Fabrikalar

2050 Yılına Kadar İklim Nötre Ulaşmayı Hedefliyor

ST Endüstri Radyo'da yayımlanan İsveç Endüstrisi ve Sürdürülebilirlik programına konuk olan Nederman Türkiye Genel Müdürü Emrah Şimşek, sürdürülebilirlik faaliyetlerine ilişkin açıklamalarda bulundu.

1944 yılında İsveç'te kurulan ve endüstriyel hava filtrasyonu, toz kontrolü ve enerji verimliliği alanında global bir marka olan Nederman, üretim süreçlerindeki hava kalitesini iyileştirerek hem çalışan sağlığını korumak hem de çevresel etkileri minimize etmeyi hedefliyor. Şirket, ‘Temiz Hava Fabrikası’ vizyonuyla faaliyet gösteriyor.

İsveç Başkonsolosluğu ile Business Sweden'ın katkılarıyla ST Endüstri Radyo'da yayımlanan İsveç Endüstrisi ve Sürdürülebilirlik programına konuk olan Nederman Türkiye Genel Müdürü Emrah Şimşek, İsveç kökenli bir şirket olmalarının sürdürülebilirlik ve toplumsal sorumluluk anlayışlarının temelini oluşturduğunu söylüyor. "İsveç'in değerlerini yansıtan şeffaflık, takım çalışması, çevreye duyarlılık ve yenilikçilik gibi unsurlar, şirketimizin DNA'sında yer alıyor." diyen Şimşek, "Çalışanlarımızı güçlendiren ve yetkilendiren, iş birliğini teşvik eden bir yapıya sahibiz. Bunun yanı sıra, müşterilerimize sunduğumuz çözümlerle, onların çevresel ayak izlerini küçültmelerine yardımcı oluyoruz." diyor.

BİRLEŞMİŞ MİLLETLER KÜRESEL İLKELER SÖZLEŞMESİ'NE ÜYE

Nederman'ın en son yayımlanan 2023 Yıllık ve Sürdürülebilirlik Raporu'nda, şirketin sürdürülebilirlik konusundaki taahhütlerinin ve elde ettiği sonuçların detaylı bir şekilde sunulduğunu ifade eden Şimşek, hayata geçirilen eylemleri şöyle sıralıyor:

"Nederman, iklim hedeflerini belirlemek ve doğrulamak amacıyla Bilim Temelli Hedefler girişimine katılmıştır. Ayrıca şirket, Birleşmiş Milletler Küresel İlkeler Sözleşmesi'ne üye olarak, sürdürülebilir kalkınma ve uluslararası kurallara uyum konusunda aktif bir rol üstlenmektedir. Nederman 2030 yılına kadar ulaşmayı planladığı sürdürülebilirlik hedeflerini dört ana odak alanında yapılandırmıştır. Bu odaklardan ilki sertifikasyonlardır. Nederman Holding ve grup içindeki üretim tesisleri, ISO 9001 ve ISO 14001 sertifikalarına sahiptir. Ayrıca, Ecovadis, SAQ ve Nasdaq gibi çeşitli sürdürülebilirlik standartlarına şeffaf bir şekilde raporlama yapmaktadır. Yanı sıra Nederman, Birleşmiş Milletler'in 17 Sürdürülebilir Kalkınma Amacı'nın tamamını desteklemekte ve özellikle 3, 7, 8 ve 12 numaralı hedeflerde liderlik rolü üstlenmektedir. Şirket, 2050 yılına kadar iklim nötrlüğe ulaşmayı hedeflemektedir ve bu doğrultuda iklim hedeflerini Bilim Temelli Hedefler girişimi aracılığıyla belirlemiştir. Döngüsel Ekonomi ve Malzeme Kullanımında ise 2022 yılında, çelik, alüminyum ve polyester filtre torbaları, Nederman'ın satın aldığı mal ve hizmetlerden kaynaklanan iklim etkisinin %64'ünü oluşturmuştur. Şirket, geri dönüştürülmüş çelik kullanarak yeniden kullanılabilir kanal sistemleri gibi çözümlerle döngüsel ekonomiye katkıda bulunmaktadır." 

2024 YILI ARA DÖNEM RAPORU YAYIMLANDI

Şimşek, bu taahhütlerin ve elde edilen sonuçların, Nederman'ın sürdürülebilirlik konusundaki kararlılığını ve çevresel, ekonomik ve sosyal  sorumluluklarını yerine getirme çabasını yansıttığını vurgulayarak Nederman'ın 2024 yılına ait en güncel finansal ve sürdürülebilirlik raporları yayımladığını da hatırlatarak, "Özellikle, 2024 yılının üçüncü çeyreğini kapsayan ara dönem raporu, şirketin sürdürülebilirlik hedefleri ve finansal performansı hakkında detaylı bilgiler sunmaktadır." diyerek sözlerini sonlandırdı.