Dünyanın en büyük seramik üreticilerinden biri olan NG Kütahya Seramik, üretim kampüsü içinde yer alan çeşitli fabrika binalarının çatılarındaki toplam 300 bin metrekarelik alana inşa ettiği güneş enerji santrallerinin (GES) açılışını, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın canlı bağlantıyla katıldığı törenle gerçekleştirdi.
“YENİLENEBİLİR ENERJİ EN ÖNEMLİ SAC AYAKLARIMIZDAN BİRİ”
Ülkemizin enerji alanında farklı bir ivme kazandığını vurgulayan Erdoğan, “Başarılı olduğumuz alanlarımızın en başında enerji sektörü geliyor. Her alanda ciddi yatırımlar yaptık. Türkiye'yi enerji koridorlarının kesiştiği merkeze dönüştürdük.” diye konuştu. Enerjide talebin 2035'e kadar yüzde 50 artacağını öngördüklerini kaydeden Erdoğan, “Her yıl değişmekle birlikte 60-100 milyar dolar aralığında enerji ithalat faturamız var. Hedefimiz bu ithalatı düşürerek ülkemizi kaynakta ve teknolojide net ihracatçı ülke yapmaktır. Bunun için yenilenebilir kaynaklı elektrik üretiminin en üst seviyeye ulaştırılması, enerji stratejimizin temel unsurlarından birini teşkil ediyor. 2053 net sıfır emisyon hedeflerimize ulaşmak için yenilenebilir enerji en önemli sac ayaklarımızdan birini oluşturuyor. Yenilenebilir enerji kurulu gücü bakımından Avrupa'da 5’inci, dünyada 11. sırada yer alıyoruz. Enerji kaynaklarının çeşitlendirilmesi, mevcut teknolojilerinin verimliliğinin artırılması ve yenilenebilir enerji kaynaklarının değerlendirilmesi için stratejilerin uygulanmasına önem veriyoruz” değerlendirmesinde bulundu.
“ÖNLEDİĞİMİZ KARBON EMİSYON SALIMI, 2 MİLYONA YAKIN AĞACA DENK”
Kampüs içerisinde 6 farklı zamanda GES tesisi inşası gerçekleştirdiklerini kaydeden NG Kütahya Seramik Yönetim Kurulu Üyesi Salih Çetiner ise, açılışta yaptığı konuşmada 61.345 adet PV panel ile 28,44 MW güçte GES kurulumu için toplam 20 milyon dolar yatırım yaptıklarını açıkladı. Elde ettikleri elektrik enerjisinin NG Kütahya Seramik fabrikalarının yıllık tüketiminin yüzde 20’sini karşıladığını belirten Çetiner, “Tesisimizin yıllık 39 milyon kilowatt saat olan üretim kapasitesi yıllık yaklaşık 17 bin hanenin enerji ihtiyacı anlamına gelirken, yatırımımızla yılda yaklaşık 35 bin ton karbon emisyon salımını önlememiz ise yaklaşık 1 milyon 725 bin adet ağaca karşılık geliyor.” dedi.
Avrupa Yeşil Mutabakatı doğrultusunda 2053 net sıfır emisyon hedefi ve yeşil büyümeyi hedefleyen İklim Kanunu’nun ülkemiz için kritik öneme sahip olduğunu vurgulayan Çetiner, “GES yatırımlarımız sayesinde, ülkemizin çevreci ve sürdürülebilir enerji modelini destekliyoruz. Üretim kapasitemizdeki artış, yerli teknoloji yatırımlarımız ve çevreci enerji politikalarımız ile bizden sonraki nesillere daha sağlıklı ve yaşanabilir bir dünya bırakmak için yatırımlarımızı hız kesmeden sürdürüyoruz” diye konuştu.