Türkiye’de enerji hizmet şirketlerinin (ESCO) temsil edildiği tek sivil toplum kuruluşu olan Enerji Verimliliği ve Yönetimi Derneği (EYODER), 2. Uluslararası ESCO Sempozyumu’na ev sahipliği yapıyor. Enerji hizmet şirketlerinin dünya genelindeki çatı örgütü Global ESCO Network (Küresel ESCO Ağı) tarafından, Enerjisa Enerji ana sponsorluğunda İstanbul’da düzenlenen etkinlik, 42 ülkeden yaklaşık 200 katılımcıyı bir araya getirdi.

“ENERJİ VERİMLİLİĞİ ÇEVREYE, EKONOMİLERE VE TOPLUMSAL REFAHA KATKI SUNUYOR”

Galata Wind, toplam kurulu gücünü 348 MW’a yükseltti
Galata Wind, toplam kurulu gücünü 348 MW’a yükseltti
İçeriği Görüntüle

Etkinliğin açılışını gerçekleştiren EYODER Yönetim Kurulu Başkanı Onur Ünlü, dünya genelinde iklim acil durumu, enerji güvenliği, ekonomik krizler, jeopolitik dalgalanmalar gibi iç içe geçmiş krizler yaşandığına dikkat çekerek, “Tüm bu zorlukların merkezinde güçlü ve hala yeterince değerlendirilmeyen bir çözüm yatıyor: Enerji verimliliği. Uluslararası Enerji Ajansı’na göre, yalnızca enerji verimliliği önlemleriyle küresel iklim hedeflerine ulaşmak için gerekli emisyon azaltımının yüzde 40’ından fazlası sağlanabilir. Enerji verimliliği aynı zamanda dışa bağımlılığı azaltması, sistem direncini artırması gibi avantajları dolayısıyla enerji arz güvenliğinin de temelini oluşturuyor. Son dönemde yaşanan küresel enerji arz krizleri de negawatt’ın yani tasarruf edilen enerjinin değerini açıkça ortaya koyuyor. Öte yandan enerji verimliliği, çevresel ve teknik faydaları kadar sosyal fayda da sağlıyor. Yerel istihdam yaratan, nitelikli iş gücünü destekleyen ve ekonomik rekabetçiliği artıran enerji verimliliği toplumsal refaha katkı sunuyor.” dedi.

Eyoder Görsel 1

“ULUSLARARASI PAZARLARDAKİ POTANSİYELİ DAHA FAZLA DEĞERLENDİRMEYİ HEDEFLİYORUZ”

Türkiye’nin sınırları içinde enerji verimliliğine yatırım yapan bir ülke olmanın yanı sıra bu alandaki bilgi birikimini, teknolojisini ve hizmetlerini ihraç etme vizyonuna da sahip olduğunu ifade eden Ünlü şunları söyledi: “Türkiye, Ulusal Enerji Verimliliği Eylem Planı ile 2030 yılına kadar birincil enerji tüketiminde yüzde 16’lık azalma hedefliyor. Bu hedefe ulaşmak için sanayi, binalar, ulaşım ve enerji sektörlerinde enerji verimliliği önlemlerine 20 milyar doların üzerinde yatırım planlanıyor. Öte yandan küresel düzeydeki politika çerçeveleri de artık daha net ve iddialı hale geliyor. Avrupa Birliği’nin Enerji Verimliliği Direktifi, üye ülkelere 2030 yılına kadar nihai enerji tüketiminde en az yüzde 11,7 oranında azalma sağlamayı zorunlu kılıyor. Bu noktada kamu ve özel sektöre yönelik yükümlülükler ciddi şekilde artıyor. EYODER üyeleri de bu süreçte giderek daha fazla uluslararası pazarlarda faaliyet göstermeye başladı. Bu iş potansiyelini daha da fazla değerlendirmeyi hedefliyoruz.”