FANUC Türkiye, pazarı daha efektif bir şekilde beslemek hedefiyle kuracağı yeni teknoloji merkezini toplam 300 milyon TL’lik yatırımla hayata geçirecek. İnşasını 10 bin 300 metrekarelik bir alan üzerine yapacağı yeni binasını 2023 yılının Ekim-Kasım aylarında bitirmeyi hedefliyor. Yatırımın hedeflerini, detaylarını, sektöre yeni sundukları işbirlikçi robotları ve öne çıkan avantajlarını FANUC Türkiye Genel Müdürü Teoman Alper Yiğit ile konuştuk.
2022 yılı ilk yarısı sonuçlarını değerlendirerek iş gündeminizi paylaşır mısınız? Yeni yatırım vb. planlarınız var mı? Hangi etkinliklere katılacaksınız? Hedefleriniz neler?
Türkiye’deki otomasyon alanında hızlı bir gelişme mevcut ve şu an eldeki datalar da büyümeyi işaret ediyor. FANUC olarak bizim robotlu otomasyondaki ana amacımız sürdürülebilir ve sağlıklı büyümeyi sağlamak. Bunun için özellikle Türkiye’deki yatırımlarımıza ayrı bir önem veriyoruz. Bir süredir üzerinde çalıştığımız FANUC Türkiye’nin yeni teknoloji merkezinin temelini de yakın zamanda Sancaktepe’de atmayı planlıyoruz. Pazarı daha efektif bir şekilde beslememiz için yapılan yeni teknoloji merkezimizi hayata geçirmek için toplamda 300 milyon TL’lik yatırım yaptık. İnşasını 10 bin 300 metrekarelik bir alan üzerine yapacağımız yeni binamızı 2023 yılının Ekim-Kasım aylarında bitirmeyi hedefliyoruz. Bu komplekste ürünleri sergileyebileceğimiz ve çalıştırabileceğimiz bir showroom, sektöre nitelikli eleman yetiştirebileceğimiz bir akademi ve uygulama merkezi ile aynı zamanda Avrupa’da yer alan ikinci tamir merkezimiz ve retrofit alanı yer alacak. Bunun yanı sıra hem sektörümüze hem sanayiciye hem de öğrencilere katma değer sağlamak hedeflerimiz arasında bulunuyor.
Bu yıl sektöre yeni sunduğunuz ürün grupları neler? Hangi özellikleriyle öne çıkıyorlar? Fabrikalarda verimliliğin artışına nasıl katkı sağlıyorlar?
Piyasada bulunabilen en kapsamlı ve kullanımı en kolay cobot serisi arasında yer alan CRX serimize eklediğimiz üç yeni model dikkat çekiyor. Sırasıyla 5 kg, 20 kg ve 25 kg taşıma kapasitesi ve 994 mm, 1418 mm ve 1889 mm azami erişim mesafesi sunan yeni CRX-5iA, CRX-20iA/L ve CRX-25iA model cobotlar, CRX-10iA ve CRX-10iA/L cobot modellerini takip ediyor. Kalite kontrol, makine yükleme/boşaltma, ambalajlama, paletleme, zımparalama, kaynak ve diğer birçok uygulamayı pratik bir şekilde gerçekleştiren yeni modeller; güvenli, kullanımı kolay, güvenilir ve çok yönlü çözüm sağlıyor. Çalışma alanındaki dış kuvvetleri kolayca tespit eden yeni modeller, kişi veya nesnelerle temas halinde güvenli bir şekilde duruyor. Bu teknoloji sayesinde CRX serisi kolaboratif, maliyetli korumalara ihtiyaç duyulmadan personelle birlikte güven içinde çalışabiliyor.
Bunun yanı sıra yeni R2000iC/190S, 6 eksenli eklemli kol robotu ile doğrudan bileşen işleme gibi hassas uygulamalarda engelleri ortadan kaldırıyor. iRCalibration Signature teknolojisi sayesinde yüksek performans sunan robotumuz, prosesten kaynaklanan deformasyonları telafi etmesine yardımcı olan ek sensörler kullanılarak destekleniyor. Bunun sonucunda da üretim ortamlarında kusursuz bir doğrusal ve dairesel yol duruşu gösteriyor. Bu üstün teknolojilerin yanı sıra robotun sağlam boyutları, dayanıklılığın artmasına yardımcı olurken yüksek hızlar ve sıkı eğrileri içeren uygulamalarda dahi hataları asgari seviyede tutuyor.
Yeni CR-35iB modelimiz, yüzde 62 daha hafif olması sayesinde hareketli raylar ve taşınabilir robotlar üzerinde kullanım için uygunluk sunuyor. Robot ağırlığındaki bu azalma, büyük ölçüde kaidenin kaldırılması ve karton cobot kapağı sayesinde gerçekleştiriliyor. Gerektiğinde kaldırmanın ve fabrikanın çeşitli alanlarına taşımanın daha kolay olduğu CR-35iB, kanıtlanmış sensör teknolojisini baz alan ultra güvenli sistemi sayesinde temas anında duruyor. Kullanıcılar aynı zamanda pozisyon ve hızı izleyen bir güvenlik sistemi olan kesin olarak kanıtlanmış FANUC DCS (Çift Kontrollü Güvenlik) teknolojisiyle de verimi artırıyor.
Bir de diğer robotumuz SR-3iA/U ile konvansiyonel SCARA robotların karşılaştığı “ölü bölge” sorununu ortadan kaldırıyoruz. Bununla birlikte, tasarım ve spesifikasyonu ile öne çıkan SR-3iA/U; montaj, ambalajlama ve malzeme elleçleme gibi uygulamalarda çok daha maliyetli olan delta robotlara kıyasla uygun maliyetli ve konfigürasyonu kolay bir alternatif sunuyor. Tüm çalışma alanında hareket kısıtlamasını ortadan kaldıran yeni robot, iş süreçlerinin tamamında yüzde 100 başarı gösteriyor.