Endüstri 4.0 Uygulamaları

Yeni Nesil Güvenlik Çözümleri Önem Kazanıyor

WOC Yazılım CEO’su Burak Selçuk, yapay zeka, bulut bilişim, nesnelerin interneti (IoT), veri güvenliği, kullanıcı deneyimi, edge computing (hızlı veri işleme), blockchain inovasyonu, dijital gerçeklik (VR/AR) ve çevresel sürdürülebilirlik gibi alanların yazılım sektörünün geleceğini şekillendireceğinin altını çizdi.

Yazılım dünyasında her geçen gün yeni bir teknolojik atılım ve değişimler ortaya çıkıyor. Metal, plastik, kimya, otomotiv yedek parça gibi sektörler başta olmak üzere sektör farketmeksizin firmaların iş süreçlerinin tamamına çözümler sunan WOC Yazılım’ın CEO’su Burak Selçuk, yazılım sektörünün gelecek dönem trendleri hakkında bilgi verdi. 

Selçuk, yazılım sektöründe gelecek dönem trendlerinin; yapay zeka, bulut bilişim, nesnelerin interneti (IoT), veri güvenliği, kullanıcı deneyimi, edge computing (hızlı veri işleme), blockchain inovasyonu, dijital gerçeklik (VR/AR) ve çevresel sürdürülebilirlik gibi alanlarda şekilleneceğini vurguladı.

‘’YAPAY ZEKA VE BLOCKCHAİN TEKNOLOJİSİ ARTIYOR’’

Yazılım sektöründeki trendlerin şekillendiği alanlar üzerine Selçuk, şunları söyledi: “Özellikle otomasyon, tahmin analizi ve kişiselleştirilmiş hizmetlerde yapay zeka kullanımı artıyor. Hesaplama gücünü cihazlara daha yakınlaştıran Edge Computing hızlı veri işleme ve düşük gecikme süreleri sunarak internet of things (IoT) uygulamalarını güçlendiriyor. Ayrıca blockchain teknolojisi, güvenilir ve şeffaf veri yönetimi için giderek daha fazla tercih ediliyor. Finans, sağlık, lojistik gibi birçok sektörde blockchain tabanlı çözümler ortaya çıkıyor. IoT, cihazlar arasında veri paylaşımını ve etkileşimi artırarak daha akıllı ve bağlantılı bir dünya yaratıyor. Akıllı evler, şehirler ve endüstriyel süreçlerde IoT uygulamaları yaygınlaşıyor.”

‘’BULUT TABANLI YAZILIMLAR DAHA DA YAYGINLAŞACAK’’

Veri güvenliğini, gizliliği ve uyumluluğu artırmak amacıyla yeni nesil güvenlik çözümlerinin büyük önem kazandığına dikkat çeken Selçuk, ‘’Bulut bilişim hizmetleri, yazılım geliştirme ve dağıtım süreçlerini daha esnek ve ölçeklenebilir hale getiriyor. Önümüzdeki dönemde bulut tabanlı yazılımların ve hizmetlerin daha da yaygınlaşması bekleniyor. Ayrıca kullanıcı deneyimi tasarımı ve kullanıcı arayüzü geliştirme, yazılım sektöründe önemli bir odak noktası olmaya devam edecek gibi görünüyor. Daha kullanıcı dostu, erişilebilir ve kişiselleştirilmiş yazılım çözümlerinin talep edileceğini öngörüyoruz. Yazılım sektörü, enerji tüketimi ve karbon ayak izi gibi çevresel etkiler konusunda daha fazla bilinçleniyor. Bu yüzden sektörde çevresel sürdürülebilirlikle uyumlu yazılım çözümleri ve yeşil teknolojilerin geliştirilmesi bekleniyor.’’ diye konuştu. 

‘’ARTIRILMIŞ GERÇEKLİK GÜNLÜK YAŞAMA HIZLA ADAPTE OLUYOR’’

‘’Sanal gerçeklik (VR) ve artırılmış gerçeklik (AR), eğitim, eğlence, sağlık ve endüstri gibi birçok alanda etkileyici uygulamalarla karşımıza çıkıyor’’ diyen Selçuk, “İnsanlar, artırılmış gerçeklik teknolojisini günlük yaşamlarına hızla adapte ediyor. Araştırmalara göre, tüketicilerin yüzde 34'ü alışveriş yaparken artırılmış gerçeklik teknolojisini kullanıyor. Sonuç olarak, yıllık geliri 100 milyon dolar ile 1 milyar dolar arasında olan işletmelerin yüzde 90'ı artık AR veya VR teknolojisini kullanıyor’’ ifadelerini kullandı.

‘’FİRMALAR YAZILIM TRENDLERİNE GÖRE DÖNÜŞÜM GERÇEKLEŞTİRMELİ’’

Firmaların uygulamalarını yazılım sektörünün trendlerine göre geliştirmesi gerektiğinin altını çizen Selçuk, “Günümüz rekabet koşullarında firmalar, sürekli olarak yenilik yapmaya ve değişen pazar koşullarına uyum sağlamaya hazır olmalıdır. Bu nokta da özellikle rüştünü ispatlamış yazılım firmalarıyla iş birlikleri geliştirmelidirler” değerlendirmesinde bulundu.