Sanayide dijital dönüşüm projeleri, üretim süreçlerinin daha verimli, esnek ve sürdürülebilir hale gelmesini sağlayarak rekabet gücünü artırmak açısından kritik öneme sahiptir. Bu projeler sayesinde fabrikalar, veri temelli karar alma mekanizmaları geliştirerek hataları minimize eder, enerji tüketimini optimize eder ve maliyetleri düşürür. Aynı zamanda nesnelerin interneti (IoT), yapay zeka ve büyük veri gibi teknolojilerle entegre olan üretim sistemleri, gerçek zamanlı izleme, kestirimci bakım ve esnek üretim imkanı sunar. Dijital dönüşüm, sadece teknolojik bir yenilik değil, aynı zamanda iş yapış biçimlerinde kültürel bir değişimi de beraberinde getirerek, sanayi kuruluşlarını geleceğe hazır hale getirir.
REKABET ŞANSINI KAYBETMEMEK İÇİN...
Dünyanın ilk ve tek yeni nesil sürdürülebilir viskon kumaşını üreten, çevreye duyarlı üretim ve güçlü Ar-Ge yapısı ile Ar-Ge ikinci 250 listesinde yer alan, Türkiye’den yapılan ıslak mendil ihracatının %70’ini tek başına üstlenen Sapro da, dijital dönüşüm çalışmalarını tüm hızıyla sürdürüyor. Sürdürülebilir büyüme için yatırım, istihdam, üretim ve ihracat odaklı bir strateji izlediklerini söyleyen Sapro Ar-Ge ve Yasal İşler Direktörü Ümmi Belgin Sile, "1.000’e yakın çalışanımız, Türkiye ve Bulgaristan’daki üretim tesisimiz ve dünya genelindeki 8 satış temsilciliği ve 9 depomuzla faaliyetlerimize devam ediyoruz." diyor.
Hayata geçirdikleri dijital dönüşüm projeleri hakkında konuşan Sile, Sapro'nun dijitalleşme vizyonunu şu sözlerle anlatıyor:
"Dijitalleşmenin en çok konuşulduğu yıllarda bu alanda yer almazsanız iş o zaman rekabet şansından da uzaklaşmış olursunuz. Bugün kullandığımız MRP sistemi ile sürekli gelişime açık bir çalışma prensibini takip ediyoruz. Yine son zamanlarda yatırım yaptığımız Retmes otomasyon sistemini kullanarak, duruşlarımızı, performansımızı ve makine çıktılarımızı OEE ile real time olarak takip ettiğimiz sistem yine dijitalleşmenin bir parçası. Akıllı depoda sevklerimiz ve depolama sistemlerimiz tamamen otomasyon sistemiyle çalışmaktadır."
Son olarak otomasyonun önemine değinen Sile, "Bunun ötesinde artan rekabet ve sektör zorlukları karşısında ayakta kalabilmek, hızlı hizmet verebilmek ve artan maliyetleri dengeleyebilmek için otomasyon, üreticinin sahip olması gereken önemli bir parçası. Biz de bu anlamda üretimde paketleme alanında otomatik paketleme, kolileme gibi yatırımlar yaptık. Üretim ve verimlilik sistemimizi dijital ortamda takip ederek önlem alıyoruz ve sürekli iyileştiriyoruz." diyerek sözlerini tamamlıyor.