Haber: Murat Tanık
Google ve OpenAI gibi şirketlerin öncülüğünde duyurulan, duygu geçişlerini yansıtabilen, daha hızlı düşünüp karar alabilen yapay zeka modelleri, robotiğin geleceğine ilişkin ümitleri de artırdı. Tahminler, 2028’e kadar üretim, perakende ve lojistik sektöründe insanlardan daha akıllı robotların çalışabileceğini ortaya koydu.
Son yıllarda yapay zeka alanında yaşanan atılımlar, insanlığın en az bilgisayar kadar kritik ve dönüştürücü bir icatla karşı karşıya olduğunu gözler önüne serdi. OpenAI’ın duygu değişimlerini yansıtabilen, saniyeler içinde yanıt verebilen, karşılıklı organik diyaloğu mümkün kılan sesli asistanı GPT-4o’yu, Google’ın gerçek zamanlı görüntü işleme kapasitesine sahip Project Astra ürünü izledi. Yapay zekada yaşanan bu önemli gelişmeler, Endüstri 4.0'ın mimarlarından olan robotların geleceğine ilişkin beklentileri de artırdı. Gartner'ın tahminleri, 2028’e kadar üretim, perakende ve lojistik sektörlerinde, insanlardan çok akıllı robotların ön saflarda çalışacağına işaret etti.
"YAPAY ZEKA ROBOTLARIN POTANSİYELİNİ ARTIRACAK"
Konuyla ilgili değerlendirmelerini paylaşan Robot İstihdam Ajansı Kurucusu Canan Alkın, “Öyle bir dönemdeyiz ki yaşanan gelişmeler fütüristliği bir yaklaşım olmaktan çıkarıp, geleceğin teknolojilerini bugüne taşıyor. İnsan-makine etkileşimine yepyeni bir soluk getiren yapay zeka, robotların potansiyelini de çok kısa sürede artıracak” dedi.
Dünya Robotik Raporu'nun güncel edisyonunda, dünya çapında her 10 bin imalat sektörü işine karşılık 141 robotun olduğu bilgisine yer verildi. Mikroçip üreticisi Nvidia, insansı robotlar için bir temel model geliştirmeyi amaçlayan Project GR00T için planlarını açıkladı. Hem yazılım tabanlı robotik süreç otomasyonu (RPA), yapay zeka, makine öğrenmesi teknolojilerinden oluşan dijital çalışanlar hem de doğrudan sahada çalışabilen endüstriyel robotlarla bu dönüşümün çoktan başladığına dikkat çeken Robot İstihdam Ajansı Kurucusu Canan Alkın,
“Yapay zekayla güçlendirilen akıllı robotlar, tüm sektörler için müthiş bir kapasite artışı anlamına geliyor. Örneğin Xiaomi'nin Çin'deki fabrikasında her 76 saniyede 1 otomobil üretiliyor. Bu verimlilik başarısı, robotiğin gücü sayesinde mümkün oluyor. Küresel nüfus yaşlandıkça ve ön saflarda işgücüne erişme zorluğu arttıkça, şirketler bu görevler için dijital çalışan ve robotları işe almaya başlayacaklar."