Tuzla Viaport Marina Expo Center'da 4-6 Ekim tarihleri arasında düzenlenen Endüstri 4.0 Uygulamaları Zirvesi ve Sergisi'nde "Yapay Zeka Destekli MES ve Verimlilik" konulu panelde konuşan Konzek Teknoloji CEO’su Erdal Baş, verimlilik nedir, MES'in işletmelerdeki önemi, yapay zekanın MES'deki rolü konularında önemli bilgiler verdi. Peter Drucker'in 'Ölçemediğin bir şeyi yönetemezsin' sözünü hatırlatarak konuşmasına devam eden Baş, "Verimlilik, her şeyde, özellikle insanda sürekli gelişimi hedefleyen gelişmeci bir düşüncedir. Yeni teknik ve yöntemleri uygulama çabasıdır. En az çaba ile en çok çıktıyı verebilecek bütün üretim kaynakları arasındaki dengedir. Tüketilen kaynaklarla elde edilen ürünlerde değişimdir. Verimlilik; çalışanları koşturarak, robotlaştırarak çalıştırmak için kurnazca hazırlanan teknikler degildir. Üretim miktarını ölçen bir ölçüt degildir. Çıktıdaki artış, verimlilik artışına bağlı olabilir de, olmayabilir de. Kaliteyle aynı şey değildir. Verimlilikteki bir artış, daha iyi kaliteyi garantilemez. Karlılıgın bir göstergesi değildir. Belli durumlarda, düşük verimliliği olan projeler karlı olabilir. Verimlilik; doğru ürün ve hizmeti doğru kaynaklarla, doğru miktarda, doğru yöntemlerle, doğru zamanda (müşterinin talep ettiği zamanda), doğru kalitede, doğru hızda ve çevreye zarar vermeden, yüksek katma değer sağlayarak üretmektir" dedi.
Verimlilik ölçümü için örnekler veren Baş, makine verimliliği (Makine saatindeki birim çıktı miktarı, makine saatindeki çıktının parasal değeri), enerji verimliliği (Her birim KWH/M3 için birim çıktı miktarı-Her birim KWH/M3 için birim çıktı değeri) ve işçi verimliliği (İşçilik saatindeki birim çıktı- vardiyadaki birim çıktı) konularında detaylı bilgiler verdi.
VERİMLİLİĞİ ARTTIRMAK İÇİN NELER YAPILABİLİR?
Verimliği arttırmak için neler yapılabileceği konusuna da değinen Baş, "Verimliliği artırmak için uzun süreli iyileştirmeler ve denetlemeler yapılmalıdır. Kısa süreli oldugu zaman kurum disiplinin olmamasının yanında sürekli inişler çıkışlar olacaktır. Bu yüzden ilk olarak;
1- Ölçümleme: Bu ölçümleme içinde günlük veya haftalık raporlar bulunur. Ne derece verimli oldugunun verilerle görüldügü gibi aynı zamanda çalı_anların, yaptıklarının açıkça kaydedildigini bilmeleri; kontrollü ve daha verimli olmalarını saglayacaktır.
2-İç denetim: Kişilerin görevlerini yaptıklarına dair denetleme yapmak, disiplin sağlamak adına da büyük bir yöntemdir.
3- Süreç planlaması yapılması ve kayda geçirilmesi: Aylık, haftalık veya günlük planlamalar görevleri ne kadar yerine getirdigini görmek için önemlidir.
4- Haftalık veya aylık olarak iyileştirme: Raporlamaların sonucu, fark edilen eksiklerin veya alınan önerileri uygulamaya sokmak, yapılan iş açısından önem taşır. Değerlendirme ve iyileş_tirme kendi arasında bir döngü oluşturmalıdır. Böylece verimlilik, süreklilik sağlayan bir durum haline gelir.
5- Pareto-ABC analizi: Bu analiz ile işleri önem sırasına göre sıralayarak zamanı ve verimliliği en doğru şekilde kullanma sağlanır.
6- Yazılım-Teknoloji-Dijital Dönüşüm: İşleri ve takibi kolaylaştıracak yazılımlar ve teknolojik hizmetler kullanmak da verimliliği artıran yöntemler arasındadır. Bu yazılımlara örnek olarak “MES/MOM” ve “Yapay Zeka” çözümlerini verebiliriz.
MES'İN İŞLETMEDEKİ ÖNEMİ VE FAYDALARI
MES Manufacturing Execution System Üretim Yönetim Sistemimiz, karmaşık üretim sistemlerini ve veri akışlarını birbirine bağlayan, izleyen ve kontrol eden bir bilgi sistemidir. MES, üretime ait bütün ekipmanları izleyip yöneten, performans ve kalite artırılmasına odaklanan üretim izleme ve üretim takip sistemleri bütünü olarak da ifade edilebilmektedir. Piramitin en altında ÜRETİM, ortasında MES ve en üstünde ise ERP vardır.
MES, üretime ait bütün ekipmanları izleyip yöneten, performans ve kalite artırılmasına odaklanan üretim izleme ve üretim takip sistemleri bütünü olarak da ifade edilebilmektedir.
• Anlık 24 saat işletmeyi izleme olanağı sağlar.
• İmalat dönüş süresini (Cycle time) kısaltır.
• İşletmedeki makinelerin ve operatörlerin verimliliğini artırır.
• Ürün hazırlık süresini kısaltır.
• Makine darboğazlarının tespitini yapar.
• Veri girişinde harcanan süreyi azaltır.
• Üretim sırasında kalite verilerinin girilmesini ve kontrolünü sağlar.
• Ürün kalitesini iyileştirilmesinde önemli rol oynar.
• Vardiyalar arası iletişimi problemlerini çözer.
• Planlama sürecini iyileştirir ve anlık izlenmesini sağlar.
YAPAY ZEKA'NIN MES'TEKİ ROLÜ
Dahili Yapay Zeka, Yüksek Verimlilik. Bazı Yapay Zeka Modülleri İzleme ve Yönetim Çözüm Paketlerimizin Standart özelliğidir.
• Kestirimci Kalite
• Kestirimci Bakım
• Proses Analizi
• Proses Optimizasyonu
• Üretim Planlama
• Ekipman Anomalisi Tespiti
• Üretim Anomalisi Tespiti
• Enerji Optimizasyonu
Konzek Teknoloji olarak endüstriyel yapay zeka çözümlerine yönelik geliştirdiğimiz Machine Learning Deep Learning Computer Vision teknolojisi ile en zorlu kalite ve verimlilik problemlerinizi yapay zeka ile çözün. İşletmelerin ihtiyaçlarına özel olarak geliştirilen yapay zeka projeleriyle, >%95 oranında doğru tahminleme yapabilen çözümler sunuyoruz.
Konzek Teknoloji olarak, Üretim Yürütme Sistemi MES / MOM, Üretim Analiz ve Izleme Sistemi MMS, Enerji Yönetim Sistemi PMS ve Endüstriyel Yapay Zeka Çözümleri mIQ gibi dijital dönüşüm çatısı altında; MES, Yapay Zeka, AIOT, Enerji Yönetimi ve Üretim İzleme çözümleri geliştiriyoruz".