Bu yıl Proses Zirvesi’nin katılımcısı olan Efectis Era Avrasya’nın Mühendislik ve Kontrol Müdürü Mustafa Salih Korkmaz, “Endüstriyel yapılarda ilk olarak mimari ve elektromekanik sistemlerin bir bütün olarak değerlendirildiği yangın risk analizi yapılmasını öneriyoruz. Risk analizinde, tüm tesisin altını üstünü getirerek tesisin röntgenini çıkarıyor, tesisteki risklerin derecelendirmesi yaparak kritik risklere öncelik verilmesi sağlıyoruz” dedi. Mustafa Salih Korkmaz, Zirve Özel’inde açıklamalarda bulundu.

“UZMAN YANGIN MÜHENDİSLERİ VE DANIŞMANLARI İLE ÇALIŞILMALI”

“Öncelikle yangın bir bilim dalıdır ve bu bilim dalı bilimsel verilere dayanarak, yangını anlama, yangından korunma ve yangın önleme tedbirlerinin nasıl ve nerelerde alınacağını ele alır. Can ve mal güvenliğinin sağlanması için hayati çözümler üretir” diyen Korkmaz, “Yapılarımızı yangından korunmak, yönetmeliklere uymak ve ruhsat almak adına her yıl yüksek meblağlar harcanmaktadır. Ancak yeterli bilgi birikimine sahip olmayan kişi/kişiler tarafından yapılan eksik çalışmalar, harcanan para ve emeğin boşa gitmesine neden olmaktadır. ‘Her işten anlarım’ algısı ülkemizdeki büyük sorunlardan biridir.  Nasıl hukuki süreçlerde işin uzmanı olan hukuk müşavirleri ile çalışıp süreçleri onlara danışarak yürütüyorsak, yangın güvenliğinde de konusunda uzman yangın mühendisleri/danışmanları ile çalışılmalıdır.” şeklinde konuştu. 

“ZAMANINDA FARK EDİLEMEYEN HATALAR FELAKETLERE SEBEP OLUR”

Korkmaz, Efectis Era Avrasya’nın yangın mühendisliği alanındaki çalışmaları hakkında ise şunları paylaştı: “Yapılarda alınacak yangın güvenlik önlemleri, mimari ve elektromekanik sistemlerin birbirine entegre olduğu düşünülerek ve yapıya özel riskler hesaba katılarak belirlenmelidir. Her türlü yapı tipi için projenin tüm safhalarında hizmetler sunmaktayız.
•    Doğru tasarımların oluşabilmesi için tasarım sürecinde mimari projelerin kontrolü, elektromekanik projelerin kontrolü veya tasarımı, doğru ürün seçiminde teknik destek, doğru yangın senaryo ve matrislerin hazırlanmasına destek olmaktayız.  
•    Yalnızca doğru tasarımın yapılması başlı başına yeterli değildir. Doğru ürünleri kullanarak doğru imalatların da yapılması gereklidir. Proje boyunca tüm disiplinlere ait imalatların detaylı kontrollerini gerçekleştirmekteyiz. 
•    Sistemlerin doğru çalıştığından emin olmak için yangın senaryolarına göre sistem testlerini gerçekleştirerek projeleri sonlandırmaktayız”.   

“YANGIN RİSK ANALİZİ YAPILMASINI ÖNERİYORUZ” 

Endüstriyel yapılarda yangın güvenliği farkındalığının artırılması için önerilerde bulunan Korkmaz, “Endüstriyel yapılar sürekli olarak üretimin gerçekleştiği; elektriğin, alev kaynaklarının ve aşırı yüklenmeden dolayı yangına sebep olabilecek makine ve ekipmanların aktif olarak kullanıldığı karmaşık tesislerdir. Kullanılan hammaddeye, uygulanan prosese, ortaya çıkan son ürüne göre pek çok farklı risk mevcuttur. Endüstriyel yapılarda ilk olarak mimari ve elektromekanik sistemlerin bir bütün olarak değerlendirildiği yangın risk analizi yapılmasını öneriyoruz. Risk analizinde, tüm tesisin altını üstünü getirerek tesisin röntgenini çıkarıyor, tesisteki risklerin derecelendirmesi yaparak kritik risklere öncelik verilmesi sağlıyoruz. Bu sayede İşveren, yangın güvenliğini artırıcı kısa veya uzun vadeli faaliyetlerini bilinçli şekilde planlayabiliyor” dedi.  

Alevlere Karşı Tecrübede 35 Yıl Alevlere Karşı Tecrübede 35 Yıl
Editör: Haber Merkezi