Denizüstü Rüzgar Enerjisi Derneği (DÜRED) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Veli Bilgihan Yaşacan, Türkiye’nin dünyadaki deniz üstü rüzgar enerji potansiyele ilgili değerlendirme yaptı. Yaşacan, “Türkiye, dünyadaki deniz üstü rüzgar enerjisi potansiyeli yüksek alanlara yakın bir coğrafyada bulunuyor. Bu açıdan önemli bir potansiyeli bulunuyor. Başta deniz inşaatları dahil olmak üzere Türkiye tedarik zinciri konusunda merkez bir nokta haline gelebilir. Offshore rüzgar enerji santrali kurmayı hedefleyen ülkeler tüm ekipmanlarla ilgili tedariğini Türkiye üzerinden sağlayabilir. Deniz üstü projelerin en az 500 MW’tan başlıyor. Bu ölçekte projeler için devletin de yer aldığı konsorsiyum yapılarının oluşturulması mümkün oluyor. Türkiye'nin 70 gigavatlık deniz üstü potansiyelinin 20 gigavat değerindeki kısmı ise Ege ve Marmara Bölgesi'nde bulunuyor” dedi.
“TÜM DÜNYA YEŞİL ENERJİYİ ÇEŞİTLENDİRMEYE ÇALIŞIYOR”
Yaşacan, konuyla ilgili görüşlerini şu sözlerle aktarmaya devam etti: “Tüm dünya ve Türkiye yeşil enerjiyi çeşitlendirmek için çalışmalar gerçekleştiriyor. Dünya genelinde deniz üst rüzgar enerji piyasası karasal rüzgar enerjisi piyasasına göre daha hızlı büyüyor. Örneğin, Yunanistan deniz üstü rüzgar enerjisi kurulumu için hedefini 2 gigavat kapasiteye göre belirledi. Türkiye’nin de benzer bir hedef açıklaması gerekiyor. Böyle bir hedef açıkladığı taktirde yerli ve yabancı yatırımcıların ilgisini çekebilir ve verimli yatırım ortamı, tedarik zinciri yapıları oluşturabilir” dedi.
DÜNYADA OFFSHORE RÜZGAR ENERJİSİ KAPASİTESİ
Küresel Rüzgar Enerjisi Konseyi'ne göre, geçen yıl dünyadaki elektrik üretiminin yüzde 5'i deniz üstü rüzgar santrallerinden karşılandı. Küresel deniz üstü rüzgar enerjisi kapasitesi geçen yıl sonunda 6,1 gigavat artarak 35,5 gigavata ulaştı. Konseye göre, deniz üstü rüzgar enerjisi kapasitesi 2025'te yıllık 20 gigavat artış oranını aşacak. Aynı dönemde deniz üstü rüzgar enerjisinin, toplam elektrik kurulu gücündeki payı ise yüzde 20'ye yükselecek. (AA)