Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) T. Çimento ve Çimento Ürünleri Sektör Meclisi Toplantısında TÜRKÇİMENTO Yönetim Kurulu Başkanı Fatih Yücelik konuşma gerçekleştirdi. Yücelik, çimento sektöründe optimum maliyet ve yüksek verimlilikte daha fazla yatırım yapılması gerektiğini belirterek, sektörde alternatif yakıt kullanımının artması ve yenilenebilir enerji kullanımının yaygınlaşması için çalışmalar yaptıklarını söyledi.
“ARTIŞLAR SANAYİCİLERİ ZORLUYOR”
Çimento sektörünün çatı birliği TÜRKÇİMENTO’nun Yönetim Kurulu Başkanı Fatih Yücelik, “Son üç ay içerisinde dünya genelinde önemli gelişmeler yaşandı. Rusya-Ukrayna krizinin ardından özellikle çimento sektöründe kömür tedarikinde sıkıntılar oluştu. Rusya çimento sektörünün kömürde bir numaralı tedarikçisi konumunda. Türkiye 2021 yılında Rusya’dan 1,5 milyar dolar değerinde kömür ithal etti. Sektörümüz ise 2021 yılında yaklaşık 5 milyon ton kömür ithal etti. Rusya’nın Karadeniz limanlarında bir süredir sorun yaşanmıyor. Baltık bölgesindeki sıkıntılarda çözüldü ve yüklemeler başladı. Genel itibariyle kriz aşıldı. Yaşanan elektrik kesintileri ve yaşanan doğal gaz kısıntıları sanayicilerin zor zamanlardan geçmesine neden oldu. Diğer taraftan artan enerji maliyetleri ise bizleri bir kez daha zorladı. Geçen yılın Mayıs ayına kıyasla Mayıs 2022’de elektrikte, yüzde 181, petrokokta yüzde 299, ithal kömürde yüzde 609 ve yerli linyitte yüzde 208 oranında artışlar meydana geldi. Maliyetlerin yüzde 80’i enerji kaynaklı oluşuyor.”
OPTİMUM MALİYET VE YÜKSEK VERİMLİLİKTE DAHA FAZLA YATIRIM YAPILMALI
Yücelik, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Yaşanan tüm bu gelişmeler iç tüketimlerin karşılanması konusunda optimum maliyet ve yüksek verimlilikle daha fazla yatırım yapılması gerekiyor. Avrupa Yeşil Mutabakatı’na ilişkin yol haritası ve Paris İklim Anlaşması kapsamındaki taahhütlerden dolayı sektörümüz alternatif yakıt kullanmayı artırıyor. Ayrıca yenilenebilir enerji yatırımları yapmayı zorunlu kılıyor. Yenilenebilir enerji yatırımlarının artmasıyla birlikte hem elektrik iletim hatlarındaki yatırım ihtiyacı azalacak hem enerji kalitesi artacak hem üretim noktasında tüketim gerçekleştiği için enerji kayıpları minimuma indirilecek. Ancak, mevzuata ilişkin bazı engeller ile karşı karşıyayız. Bu durum sektörümüze yapılacak olan yatırımlar konusunda tereddüt yaşanmasına neden oluyor. Fizibilite hesaplamalarında belirsizlikler yaşanıyor. Tüm bu durumlara rağmen çimento sektörü yenilenebilir enerji alanında 24,5 MW kurulu gücü devreye aldı. Yapılması planlanan fizibilite aşamasındaki toplam güç ise 211 MW olarak öne çıktı.” dedi.
“SÜRDÜRÜLEBİLİR DÖNÜŞÜM PROGRAMI OLUŞTURMAK GEREKİYOR”
Yücelik, Düşük karbonlu üretim konusunda üreticiler ilk olarak sürdürülebilirlik dönüşüm programı oluşturması gerekiyor. Şirket bazında karbon azaltımına yönelik hedeflerin 2030 ile 2050 yılları için belirlenmesi büyük önem taşıyor. Bir başka hedef olarak biyokütle içeren atıkların kullanım miktarını artırmayı belirledik. Bu konuda yeni teknolojilerin azaltılacak her ton için daha yüksek maliyet anlamına geleceğini düşünüyoruz. Bu konuyla ilgili olarak hem teknoloji transferine hem de finansman desteğine ihtiyaç duyuyoruz” dedi.