Endüstriyel Verimliliği Artırmaya Yönelik Kapsamlı Bir Yaklaşım Endüstriyel Verimliliği Artırmaya Yönelik Kapsamlı Bir Yaklaşım

Türkiye Rüzgar Enerjisi Birliği, yönetim kurulu üyelerinin ve basın mensuplarının katılımıyla 2022 Yıl Sonu Değerlendirme Toplantısı’nı düzenledi. Toplantıya Uluslararası Enerji Ajansı Başkanı Dr. Fatih Birol, katıldı ve enerji sektörünün geldiği nokta ile global krize dair önemli açıklamalar gerçekleştirdi. 

“YENİLENEBİLİRR ENERJİ, BARIŞ ENERJİSİ” 

Uluslararası Enerji Ajansı Başkanı Dr. Fatih Birol, konuşmasını şu sözlerle gerçekleştirdi: “Bu kadar olumsuzluğun ortasında mevcut global enerji krizi temiz ve güvenli enerjiye geçişte bir katalizör ve hızlandırıcı olacak” diyen Dr. Birol, şunları kaydetti: Şu anda dünyada her şeyin merkezinde Ukrayna’daki savaş var. 24 Şubat itibarıyla dünyada birçok politik, ekonomik ve enerji denklemi yenden tanımlanmaya başlandı. Dünya birinci küresel enerji krizine girdi ve şu anda krizin ortasındayız. Daha bu krizde en kötü zamanları yaşamamış bile olabiliriz. Ancak bu kadar olumsuzluğun ortasında mevcut global enerji krizinin aslında temiz ve güvenli enerjiye geçişte bir katalizör, hızlandırıcı rolü olduğunu görüyoruz. Ülkeler ‘enerji arz güvenliği’ konusuna geri döndü. Bu noktada da yenilenebilir enerji başı çekiyor. Yenilenebilir enerji bir ‘barış enerjisi. Yenilenebilir enerjiden enerji verimliliğine ve hidrojene kadar her alanda dünya genelinde çok ciddi bir canlanma ve büyüme var. Örneğin dünyada bugüne kadar gerçekleştirilmiş rüzgar kurulu gücü 800 GW iken, 5 yıl içinde bu rakam 1.600 GW’a kadar çıkacak. Türkiye’nin de yenilenebilir enerjideki potansiyeli muazzam. Türkiye yenilenebilir enerji kapasitesinin önümüzdeki 5 yılda yüzde 60 büyüyeceğini düşünüyoruz.

“HER YIL 1.700 MW'LIK RES YATIRIMI YAPMAMIZ GEREK”

Toplantıda konuşma gerçekleştiren TÜREB Başkanı İbrahim Erden, “Türkiye, belirlediği 2030 hedeflerine ulaşmak için her yıl yaklaşık 2 milyar dolarlık yatırıma denk gelen 1.500 ila 1.700 MW’lık rüzgar enerjisi yatırımı yapması gerekiyor. 2023’ü ‘Yatırım Yılı’ olarak ilan ettik. Açıklanan 3.400 MW’lık ek kapasite ile lisanssız projelerin hayata geçirilebilmesi için yoğun bir çalışma gerçekleştireceğiz. ‘Sanayi Yılı’ ilan ettiğimiz 2022’de 1,5 milyar Euro değerinde bir ihracat yaptık. Rüzgar sanayisinin ürettiği ekipmanların yaklaşık yüzde 70’i ihraç edildi, Avrupa’da yine 5. Sırada yer alacağımızı öngörüyoruz. Bu başarıyı artırarak sürdürmeyi planlıyoruz. Son dönemde açıklanan çok ciddi kapasite artırımları var, bu yaklaşık 3.400 MW’lık kapasitenin hızlıca yatırıma dönmesi amacıyla çalışacağız. Hedefimiz 2023’ü yatırım odaklı geçirmek. Bu yıl ayrıca lisanslanacak depolama entegre yenilenebilir projelerinin en hızlı şekilde yatırıma dönüşmesi konusu da gündemimizde önemli bir yer tutuyor. Ayrıca Çandarlı Limanı ve hinterlandında yer alan bölgenin rüzgar endüstrisi yatırımlarına tahsisi yönündeki çalışmalara katkı sağlayacağız. Bir diğer önemli gündem maddemiz de Türkiye olarak WindEurope 2026 Kongre ve Fuarı’nın Türkiye’de yapılması için girişimlerimiz olacak. Bu konuyu da çok önemsiyoruz” dedi. 
   
 

Editör: Haber Merkezi