Robot Yatırımları

"TÜM PAKETLEME İŞLEMLERİNİ ROBOTLARLA YAPACAĞIZ”

PP-R boruların paketlemesi ve Derinkuyu boruların taşınması amacıyla robotlar kullanan GF Hakan Plastik, seri üretimde mümkün olan tüm paketleme işlemlerini robotlarla yapmayı hedefliyor.

Haber: Murat Tanık 

Merkezi İsviçre’de bulunan Georg Fischer’in üç ana iş kolundan Piping Systems (Boru Sistemleri)’ne bağlı olarak çalışmalarını sürdüren GF Hakan Plastik; su ve gazın, sanayi, kamu hizmetleri ve yapı teknolojisi içinde güvenli bir şekilde taşınması için sistem çözümleri ve yüksek kaliteli bileşenler üretiyor. Çerkezköy ve Şanlıurfa’da bulunan ve yaklaşık 150.000 metrekare alana kurulu tesislerinde günlük 250 tona yakın üretim kapasitesine sahip olan şirket, Çerkezköy fabrikasında metalli ek parça üretimlerinde verimlilik ve ham madde yüklemeleri ile alakalı ergonomi sağlamak amacıyla robot yatırımları gerçekleştirdi. PP-R fittings ürünlerde, ham madde boşaltma, PP-R boruların paketlemesi ve Derinkuyu boruların taşınması amacıyla robotlar kullanan GF Hakan Plastik, seri üretimde mümkün olan tüm paketleme işlemlerini robotlarla yapmayı hedefliyor.  GF Hakan Plastik Fabrikalar Üretim Müdürü Harun Albayrak ile fabrikadaki robotlu otomasyon yatırımlarını, dijital dönüşüm çalışmalarını ve sonuçlarını konuştuk. 
    
GÜNLÜK 250 TON ÜRETİM KAPASİTESİ

GF Hakan Plastik olarak, merkezi İsviçre’de bulunan Georg Fischer’in üç ana iş kolundan Piping Systems (Boru Sistemleri)’ne bağlı olarak çalışmalarını sürdürüyor. 2013 yılındaki ortaklığın ardından yüz GF markası olarak üretim ve hizmet sunuyor. GF Piping Systems, boru sistemleri konusunda dünyadaki lider kuruluşlardan biri olarak su ve gazın, sanayi, kamu hizmetleri ve yapı teknolojisi içinde güvenli bir şekilde taşınması için sistem çözümleri ve yüksek kaliteli bileşenler üretiyor. 

Çerkezköy ve Şanlıurfa’da bulunan ve yaklaşık 150.000 metrekare alana kurulu tesislerinde günlük 250 tona yakın üretim kapasitesi bulunuyor. Ayrıca İstanbul-Kağıthane’deki merkez ofisinde yer alan Eğitim ve Teknoloji Merkezi, 4 farklı lokasyondaki satış ofisleri ve toplam 600 kişilik çalışanıyla hizmet veriyor. 
  
“2023 yılı içerisinde Çerkezköy ve Şanlıurfa fabrikalarımızda kapasite artırıcı yatırımlar yaptık” diyen Harun Albayrak süreci şöyle anlattı: “Çerkezköy fabrikamızda metalli ek parça üretimlerinde verimlilik ve ham madde yüklemeleri ile alakalı ergonomi sağlamak amacıyla robot; termin esnekliği için kalıp ve akredite laboratuvarlarımız için de kontrol cihazları yatırımları gerçekleştirdik. Şanlıurfa fabrikamızda lojistik maliyetlerini azaltmak amacıyla PERT hattı kurulumunu tamamladık. Ayrıca her iki fabrikada da inline çap-cidar ölçüm cihazları yatırımı yaptık.”

KATMA DEĞERLİ SÜREÇLER İÇİN ROBOT YATIRIMI

Şirket ilk robot yatırımını PP-R metalli fittingslerde yapmış. Yatırım amacı ise robot ile metalin makineye takılması ve çıkan ürünün alınmasının ergonomi, iş güvenliği, kalite ve personel verimliliğine sağladığı avantajlar olmuş. 2002’de Çerkezköy tesisinde kurulan ilk üretim sürecinde robot yatırımı da gerçekleştirilmiş. “PP-R fittings ürünlerde, ham madde boşaltma, PP-R boruların paketlemesi ve Derinkuyu boruların taşınması amacıyla robotlar kullanıyoruz” diye konuşan Harun Albayrak şöyle devam etti: “Yaptığımız yatırımlarla süreç optimizasyonu sağlanarak çevrim sürelerinde iyileşme ve kapasite artışı sağladık.  Sıfır İş Kazası hedefiyle yol aldığımız ISG kültürün korunması, güçlendirilmesi ve iş kazalarının azalması açısından yoğun çalışmalar sürdürüyoruz. Yaptığımız yatırımlarla da iş gücü kaynağını daha katma değerli işlere aktarmış aynı zamanda ergonomi ve iş sağlığı güvenliği konularında gelişim sağlamış oluyoruz. Robot yatırımları, plastik sektöründe emek yoğun süreçleri otomatize etmek, katma değerli süreçlere ve ürünlere yönelmeyi sağlayacaktır. Kamera kontrol sistemleriyle donatılan proseslerde kalite seviyesi artacak ve ülkemizi plastik sektöründe lider ve yön veren duruma getirecektir. Yatırımlarımız sonrasında personelimizin sürekli iyileştirme projelerine odaklandığını ve süreçlerini iyileştirme yönünde gelişme kaydettiğini söyleyebiliriz.”

GF Hakan Plastik seri üretimde mümkün olan tüm paketleme işlemlerini robotlarla yapmayı hedefliyor. Şirketin ayrıca taşımada AGV entegrasyonu konusunda da projeleri bulunuyor.

HARUN ALBAYRAK KİMDİR?

Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü mezunu. GF Hakan Plastik bünyesinde 14 yıldır Üretim, Bakım, Planlama, Lojistik ve Kalıp Yönetimi birimlerinde farklı rol ve sorumluluklar aldı, kritik projelerde görevler yürüttü. Şu an, Çerkezköy ve Şanlıurfa’da kurulu fabrikaların Üretim ve Bakım Yönetiminden Sorumlu Müdür olarak görev yapıyor. Endüstri 4.0 Projeleri Lideri ve aynı zamanda, GF Hakan Plastik’in sertifikalı Enerji Yöneticisi.