Kaeser Kompresörleri, Innio Jenbacher Gaz Motorları ve Elaflex Hortum ve Bağlantı Ekipmanları markalarının Türkiye distribütörlüğünü üstlenen Topkapı Endüstri, 2023 yılında enerji verimliliği ve yenilenebilir enerji kaynakları ile farklı alternatifler sunmaya hazırlanıyor. Topkapı Endüstri ayrıca yeni yatırımlarını hayata geçirmeyi planlıyor. Topkapı Endüstri Bölüm Müdürü Barış Aktaş ile firmanın yeni dönem hedef ve projelerini konuştuk. Aktaş, enerji sektörüyle ilgili hedeflerini “2023, Türkiye sanayisine özellikle enerji verimliliği ve yenilenebilir enerji kaynakları ile farklı alternatifler sunabileceğimiz heyecan verici bir yıl olacak. Özellikle şirketimiz bünyesinde önümüzdeki sene gerçekleştireceğimiz güneş enerjisi yatırımı ve ardından bununla ilintili olarak ürün gamımıza eklemeyi düşündüğümüz yeni ürün grupları bize yeni fırsatlar da getirecek” sözleriyle paylaştı.
Öncelikle 2023 iş gündeminizi bizlerle paylaşabilir misiniz? Hedef ve projeleriniz nelerdir?
Topkapı Endüstri olarak distribütörü olduğumuz Kaeser Kompresörleri, Innio Jenbacher Gaz Motorları ve Elaflex Hortum ve Bağlantı Ekipmanları ile ülkemiz sanayisi için verimli, uzun ömürlü ve dayanıklı makine, ekipmanlar ile birlikte yetkin ve yaygın teknik servis ve mühendislik hizmetleri sağlamaya devam ediyoruz. 2023 yılı bizim açımızdan yeni yatırımlarımızı hayata geçireceğimiz ve ülkemiz sanayisine özellikle enerji verimliliği ve yenilenebilir enerji kaynakları ile farklı alternatifler sunabileceğimiz heyecan verici bir yıl olacak. Özellikle şirketimiz bünyesinde önümüzdeki sene gerçekleştireceğimiz güneş enerjisi yatırımı ve ardından bununla ilintili olarak ürün gamımıza eklemeyi düşündüğümüz yeni ürün grupları bize yeni fırsatlar da getirecek. Aynı zamanda merkez kampüsümüz içinde hem şirket çalışanlarımıza hem de müşterilerimize yönelik teknik eğitimler yapabileceğimiz, içerisinde bir adet Jenbacher gaz motorumuzun ve Kaeser basınçlı hava istasyonumuzun bulunduğu Topkapı Eğitim Salonumuzu faaliyete geçirmiş olacağız.
Yeni dönemde ağırlıklı olarak hangi sektörlere odaklanmayı planlıyorsunuz?
Basınçlı hava hemen hemen sanayinin her bölümünde az ya da çok miktarda kullanılan önemli bir enerji formu. Dünyada ve ülkemizde enerji maliyetlerinin oldukça yükselmesi ve enerjinin dün olduğu gibi bugün de sanayicimizin en önemli girdi kalemlerinden biri olması onları verimli, uzun ömürlü ve dayanıklı ürünler seçmeye sevk ediyor. Bu nedenle en başından beri hedefi ucuz kompresör üretmek değil de verimli kompresör üretmek olan Kaeser Kompresörleri, aranılan ve tercih edilen bir marka olarak ülkemiz sanayisinin her sektörüne önemli hizmetler sunmaya devam edecektir.
Sektöre sunacağınız yeni ürün ve ürün grupları var mı? Ürünler hangi özellikleriyle ön plana çıkıyorlar?
Kaeser Kompresörleri olarak üretimimiz tamamen Almanya’daki fabrikalarımızda gerçekleşiyor. Burada bulunan AR-GE merkezimiz sürekli ürün geliştirmeye yönelik çalışmalar içinde ve hemen hemen her sene belirli bir segmentte iyileştirilmiş ve geliştirilmiş debi ve azaltılmış tüketim miktarları ile bir ürün grubunu pazara sunuyor. Bu sene de 45 kW – 110 kW aralığındaki vidalı kompresör gruplarımızda sunacağımız yeni modellerimiz ile %5 ile %20 arasında daha verimli çözümleri sunuyor olacağız.
Kaeser SAM 4.0 ürünü ile ilgili bilgi verebilir misiniz? Sanayi tesislerin endüstri 4.0’a uyumlu hale gelmesi konusunda fabrikalara nasıl yardımcı oluyor?
Kaeser Sigma Air Manager SAM 4.0 basınçlı hava istasyonunu verimli, düzenli ve planlı çalışabilmesi için kontrol eden; bakım ve arıza takipleri yapabilen ve aynı zamanda fabrikaların ana otomasyon sistemine rahatlıkla entegre olabilen bir basınçlı hava otomasyon sistemidir. Tamamen dokunmatik ekran ve kullanıcı dostu dijital göstergeler ile çalışan bu cihazdaki verilere aynı zamanda uzaktan erişimle ulaşmak da mümkün. Özellikle fabrikalardaki bakımdan sorumlu birimlerin istasyonun çalışma performansını rahatlıkla takip edebilecekleri bir sistem. Ama en önemli özelliği istasyonda bulunan birden fazla kompresörün 0,1 bara kadar indirgenmiş basınç bant aralıklarında çalışarak kompresörlerin daha düşük basınçlarda çalışmasına ve daha az enerji ile daha çok basınçlı hava üretimine vesile olur. Bununla birlikte SAM 4.0, Endüstri 4.0’a uygun olarak öğrenen ve uygulayan bir sistem. Bir kompresör istasyonu içinde bulunan kompresörlerin eş yaşlandırılması kadar, o anlık tüketime en uygun kompresör veya kompresörlerin devreye girmesini de sağlıyor. Sistemi kurduğumuz zaman ilk 2 hafta sadece izleme yaparak fabrikanın tüketim eğrilerini çıkarıyor ve istasyon içindeki kompresörlerin spesifik enerjilerine göre verimliliklerini kayıt ediyor. Akabinde tüketim miktarlarına göre en verimli olacak kompresörleri doğru zamanda devreye alarak maksimum verim elde etmeyi amaçlıyor. Bu patentli simülasyon tabanlı öğrenen ve optimize eden sistem ile bir çok seçenek içinden en verimli çözümü uygulamak ve tasarruf elde etmek mümkün olmaktadır. Sonuç olarak “Daha az enerji ile daha çok basınçlı hava” Kaeser çözümleri ile her zaman mümkün.
Son dönemde hayata geçirdiğiniz bir uygulama örneği hakkında bilgi verebilir misiniz? Projenin hangi aşamasında çözüm sundunuz ve nasıl verimlilik sonuçları elde ettiniz?
Daha önce de belirttiğim gibi hemen hemen tüm projelerimizde ilk tercih edilme nedenimiz verimlilik. Sürekli birçok projenin içinde yer alıyoruz ama son dönemde özellikle bizim açımızdan ve ülke ekonomimiz açısından çok önem arz eden, 2 yeni büyük kâğıt yatırımı projesinde Kaeser Kompresörlerimiz ile basınçlı hava tedarikçisi olduk. Bize talepler geldiğinde istenilen konfigürasyon bizim tecrübelerimize göre gerekli olan azami hava kalitesinin ve miktarının çok üzerindeydi. Önce proje mühendislerimizce talep edilen özellikler ve kullanım noktalarındaki tüketimler tek tek incelendi. Ardından bizden istenilen ile bizim önerdiğimiz kompresör ve kurutucu sistemleri karşılaştırmalı olarak masaya yatırıldı. Bizim önerdiğimiz sistem ile çalışan referans tesislerden müşterilerimiz ile birlikte teyit alındı. İlk yatırım maliyetinde neredeyse yarı yarıya ve işletim maliyetinde de %30’a yakın tasarruf elde edileceği tespit edildikten sonra önerdiğimiz konfigürasyonla yola Kaeser olarak devam edildi. Hem sağladığımız tasarruf potansiyeli hem de müşterilerimizin bizim basınçlı hava konusundaki uzmanlığımıza güveni bizleri çok mutlu etti.
Ayrıca ele almak istediğim bir önemli konu da kurutucu seçimleri. Bizim işimizde genellikle hep ana ürün olarak kompresöre odaklanılıyor ancak basınçlı hava istasyonu içinde yer alan kurutucu ve filtreler de enerji tüketimine etki eden elemanlardan. Bu nedenle filtre markası seçimi yaparken istenilen hava kalitesine etkinliği kadar ne kadarlık fark basıncına sebep olduğunu da irdelemek gerekir. Giriş çıkıştaki basınç farkı arttıkça enerji kaybınız artar. Yine benzer şekilde doğru kapasite ve model kurutucu seçimi yapıldıktan sonra kurutucu giriş çıkışındaki basınç farkı, tükettiği enerji, davlumbaz havasının itişi için ekstra bir fan gerekip gerekmediği gibi ilk bakışta akla gelmeyen ama işletim maliyetlerini doğrudan etkileyecek faktörleri de göz önünde bulundurmak, tasarruflu bir seçim yapmak açısından oldukça önem arz etmektedir.
Basınçlı hava sistemleri sanayi için oldukça önemli bir konu. Bu sistemlerin dijitalleştirilmesi ile ilgili nasıl gelişmeler yaşanıyor?
Bu oldukça kapsamlı bir konu. Ekim ayı içerisinde Denizli’de gerçekleştirilen Bakım Konferansında Servis Müdürümüz Serkan Dursun Bey bu konu ve SAM 4.0 ile ilgili kapsamlı bir sunum yaptı. İsteyen firmalar ile bu bilgilerimizi seve seve paylaşmak isteriz. Analog verilerin bilgisayar tarafından okunabilen ve aktarılabilen dijital verilere dönüşmesi ile başlayan dijitalleşme süreci basınçlı hava istasyonlarının da etkin ve verimli çalışması açısından oldukça önemli. Aslında biraz önce bahsetmiş olduğum Kaeser SAM 4.0 basınçlı hava otomasyon sistemi de bunun en temel parçalarından biri. Bununla birlikte her bir Kaeser ürünü üzerinde bulunan Sigma Kontrol kumanda paneli ile “ayarlama ve kontrol”, “gözlem ve takip”, “servisi bilgisi”, “güvenlik kontrollerinin etkinleştirilmesi” ve “iletişim” gibi önemli fonksiyonlar da yerine getirilmekte. Her bir Kaeser ürününün ayrı ayrı ve aynı zamanda istasyon içerisinde entegre olarak dijital bilgi akışı, saklanması ve işlenmesi ve bunların fabrikaların ana otomasyon sistemleri ile entegre olarak haberleşebilmesi bizi bugünden geleceğe hazırlamış durumda. Bu konuda Kaeser’in göstermiş olduğu teknoloji liderliği ve öncülüğü müşterilerimizi ekstra yatırım maliyetlerinden de şimdiden kurtarmış olacak.
Eklemek istedikleriniz varsa belirtebilir misiniz?
Şirket olarak kurulduğumuz 1985 yılından beri gerçekleştirdiğimiz projeler ile Topkapı Endüstri olarak tanınan, aranan ve tercih edilen bir marka olmanın gururunu yaşıyoruz. Sunduğumuz ürünler, mühendislik ve teknik hizmetler ile sanayimize önemli katkılar sunuyoruz. Bunlara ilave olarak şu an görüşmelerini yapmakta olduğumuz yeni ürün gruplarımız da var. Özellikle azot, oksijen vb.özel gazların üretimi, yeşil hidrojen, metan gazının saflaştırılması, karbondioksit kullanma ve depolama konularına yoğunlaşmış durumdayız.