Robot Yatırımları

TEZMAKSAN ALMANYA'DA YENİ YATIRIMA HAZIRLANIYOR

Robotlu otomasyon sistemleri üretimine ağırlık veren Tezmaksan, yurt dışında Almanya'ya yatırım hazırlığı yapıyor.

Tezmaksan Genel Müdürü Hakan Aydoğdu, Almanya'ya yatırım yapmayı düşündüklerini ifade ederek robotlu otomasyon sistemleri ihracatları hakkında bilgiler verdi.

"İHRACATIMIZ KİLOGRAM BAŞINA 46 AVRO"

Takım tezgahları üretimini geri plana çekerek robotlu otomasyon sistemleri üretmeye geçtiklerini kaydeden Aydoğdu, üç sene evvel başladıkları robotlu otomasyon sistemleri üretimimde 2022 yılının başından itibaren de ihracat yapmaya başladıklarını ve ocaktan beri 10 ülkeye ihracat gerçekleştirdiklerini dile getirdi.

Yıl sonuna kadar 40 ülkeye ulaşacaklarını belirten Aydoğdu, dış satımın yüzde 80'ininin nitelikli personel sorunu yaşayan Avrupa ülkeleri ve Amerika'ya olacağını söyledi. Aydoğdu yüksek katma değerli dış satım yaptıklarını vurgulayarak "Makinanın kilogram ortalama fiyatı 6 dolar, bizim ürünümüz ise kilogram başına 46 avro ve dolayısıyla katma değeri oldukça yüksek. Pandemi öncesinde 2019'da 60 milyon dolar ciroya ulaştık. 2020’de bunu 80’e, 2021’de ise 110 milyon dolara çıkardık. Bu sene de buna paralel bir ciro hedefliyoruz. Ayrıca buna bir de ihracattan gelecek olan pay eklenecek." dedi.

"YATIRIM YAPMA SEVDAMIZDAN VAZGEÇMEDİK"

Yurt dışına yatırım konusuna da değinen Tezmaksan Genel Müdürü Aydoğdu, son 10 senedir Tayvanlı ve Japon firmalara teklif ettiklerini ancak kabul ettiremediklerini, yakın zamanda Çinli bir firmayla yapabileceklerini belirtti.

Aydoğdu, "Kendimiz de ayrıca Almanya’ya bir yatırım yapmayı düşünüyoruz." değerlendirmesinde bulundu. 

"YENİ KUŞAK ROBOTU PROGRAMLAYAN TARAFTA OLMAK İSTİYOR"

Hakan Aydoğdu sanayi sektörünün önemli gündem maddeleri arasında yer alan "istihdam" ve "vasıfsız işçi" konusuyla ilgili de konuştu.

Sanayide insanların kas kuvvetiyle, beden gücüyle çalıştığında bir süre sonra sıkılacağını, sabahtan akşama kadar yüksek tempoda çalışan birinin asgari ücretle devamlılığının olmayacağını ifade eden Aydoğdu, maaşında iyileştirme yapılması gerekliliğini vurguladı. 

Genç kuşağın robotun yaptığı işleri yapan değil robotu programlayan tarafta olmak istediğini söyleyen Aydoğdu, "Eğer maaşta iyileştirme yapamıyorsanız, otomasyona geçmek zorundasınız ve başka çareniz yok. Sadece Türkiye’de değil, dünyanın hiçbir yerinde gençler sanayide çalışmak istemiyor. Gençler yeni sanayide çalışmak istiyor. CNC tezgahının başına bir tane robot koyduğunuzda o yeni nesil çocuklar robotu programlamak istiyorlar." dedi.