Röportaj: Bikem Ögünç Demir
Başta otomotiv endüstrisi olmak üzere beyaz eşya, gıda, iklimlendirme ve daha pek çok alanda devreye aldığı başarılı projeleriyle çalışmalarını sürdüren TEKNOROB, yeniliklerle dolu bir sürece girdi. Romanya’daki T-ROB yatırımıyla çalışmalarını güçlendiren ve globale açılan şirket, kurumsal yapılanmasını güçlendirecek bir dönüşümü de başlattı. TEKNOROB’da bayrağı Genel Müdür olarak devralan Suray Şentürk ile önümüzdeki süreçte neler hedeflediklerini konuştuk.

Suray Bey, öncelikle yeni görevinizi kutlarız. Bununla birlikte TEKNOROB’daki yapılanma sürecinden başlamak istiyorum; süreci bize anlatır mısınız?

TEKNOROB bir yapılanma sürecine girdi ve farklı yatırımlar söz konusu oldu. Organizasyon son dönemde daha hızlı büyümeye başladı. Benim yaptığım işlerle şirketin beklentisi örtüştüğü için de birlikte çalışmaya karar verdik. Bir profesyonel ve ekibin de bir parçası olarak Genel Müdürlük görevime başladım. Süreç kurumsal danışmanlık şeklinde de ilerleyecek. Kurumsal gelişim deyince genellikle bazı şeylerin otomatik pilota bağlanıp her şeyin çok hızlı bir şekilde yapılması algılanıyor ancak böyle değil tabi ki. Kültürün canlandırılması, şirketin iç iletişim dilinin geliştirilmesi, şirket anayasasının yaşar bir şekilde hedeflere yansıtılması, birimlerin ayağa kaldırılması, öğrenen organizasyon yapısının kurulması, problem çözme kültürünün geliştirilmesi, kuvvetler ayrılığının sağlanması gibi pek çok bileşeni örtüştürdüğümüz bir mekanizma bütünlüğü var; etkinlik ve verimlilik anlamında.

Peki, bu süreçte ne gibi adımlar atacaksınız?

"Robotlar Tehlikeyi İnsanların Üzerinden Kendi Üzerine Alacak" "Robotlar Tehlikeyi İnsanların Üzerinden Kendi Üzerine Alacak"

TEKNOROB, 2019’da başlayan Covid-19 ve pandemi sürecinden sonra hücre çözümlerden hat çözümlere, daha nitelikli proje ve müşterilere doğru kendini büyütmeye başladı. Ekip büyüdü. Romanya’daki T-ROB yatırımı bir mühendislik evi, çözüm evi olarak şekillenmeye başladı. Durum böyle olunca da birden fazla lokasyonda işi yürütecek, işi daha sistemli yapıp etkin ve verimli kullanarak büyümeyi destekleyecek bir yapılanma arayışı başladı. 1-1,5 senedir biz bunu takip ediyoruz zaten.

Bu süreçte de bizim yapacağımız, şirkette ihtiyaç duyulan fonksiyonel birimleri canlandırmak olacak.  Örneğin, mühendislik çözümleri sunan firmaların genellikle kalite birimleri çok güçlü olmaz. Üretim, yalın üretim anlamında etkin; verimlilik anlamında akışı sağlayacak, problem çözen alışkanlıklardan ziyade işi bitirmeye odaklı bir yapılanma süreci vardır mühendislik firmalarında. Bir defa, yalın yönetim mantığıyla herkesin şirketin gelişimine katkı sağladığı, her seviyede çalışanın bir araya geldiği, çalışma ortamını tetikleyecek rol model bir iş süreciyle şirketin ihtiyaç duyduğu teknik birimlerin yapılanmasını sağlayacağız. Burada kalite, proses iyileştirme ve insan kaynakları yapılanması ön plana çıkıyor. Her şeyden önce, kurum kültürünü canlandırmanız lazım. Kaliteden ve insan kaynaklarından başlayarak biz bu süreçleri yöneteceğiz. Mühendislik ve teknik direktörlük anlamında iki yapımız var. İki yapının birbirini tamamlamasını sağlayacak proses ve süreç iyileştirmeleriyle ilgili sürekli gelişim sürecini tetikleyecek yapılara dokunuyor olmamız lazım. Bunu yaparken de çok bacaklı bir süreç ilerleyecek. Yönetim ekibiyle birlikte, stratejik yönetim ve şirketin bundan sonra uzun vadedeki hedeflerinin belirlenip bunların sahaya indirgenmesi anlamında gelişim sürecini yürüteceğiz. Haftalık ve aylık; düzenli, sistematik takip ve raporlama metotlarını şekillendireceğiz. Öğrenen organizasyon olarak sürdürülebilirlik bakımından şirketin gelecek hedeflerine katkı sağlayacak şekildeki bir yapıya, bir mekanizmaya, kurum kimliğine bürünmesini destekleyeceğiz. Bizim nosyonumuz burada bu olacak.

Kurum kültürünün oluşması ve oturması için çalışanların da bu kültürü içselleştirmesi önemlidir. Bu bağlamda çalışanlarla ortak neler yapacaksınız?

Bir yıllık periyodun ilk 6 ayılık dönemine kurumsal farkındalık çalışmalarıyla başladık zaten. Göreve başladığım gün itibariyle farkındalık eğitimlerimizi başlattık. İlk iki hafta birebir görüşmeler gerçekleştirdik. Sürece durum analiziyle başladık. Birebir görüşmeler sonrasında kurumsal farkındalık eğitim sürecine girdik; şimdi de bu çatıyı nasıl şekillendireceğimizi anlattığımız bir süreci yaşayacağız. Hem dış hem iç müşteri gözüyle herkesin farkındalığının arttığı, bilgilenme ve bilinçlenme sürecini yaşıyoruz. Daha sonra çalışanlarımızdan gönüllü olanlarla küçük gelişim ekipleri oluşturacağız. 5 ana grup belirledik. Çalışanlarımızın gönüllü katılımıyla ekip liderlerini ve raporlama sorumlularını belirleyip seçtiğimiz gelişim alanlarında aktif rol almaya başlayacağız ve alt yapıları çalışanlarımızla beraber güçlendireceğimiz bir 6 ay yaşayacağız.

“1 yıl veya 3 yıl sonra kendimizi şurada görüyoruz” dediğiniz nokta neresi?

TEKNOROB’un inanılmaz bir teknik tecrübe birikimi var. Organizasyon çok hızlı bir şekilde mevcut yetkinlik donanımıyla 2-3 kat büyüyebilecek bir yapıya sahip. T-ROB tarafı şu anda 3-4 kişilik çekirdek bir kadrodan oluşuyor. Türkiye’den de destekleyerek 10 kişilik bir çekirdek ekiple Romanya’daki projeleri gerçekleştiriyoruz. Bir öngörü olarak söylüyorum bunu; T-ROB, 2025’te şu anki mevcut yapısını, alacağı yeni işlerle beraber TEKNOROB ile aynı seviyeye taşıyacak. TEKNOROB, gerçekleştirdiği projelerle beraber iş geliştirmeye devam edecek. TEKNOROB’un da 2-3 yıllık büyüme sürecinde mevcut iş potansiyelini geliştirmesi öngörülüyor. Açıkçası 3 ila 5 yıllık süreçte hem TEKNOROB’un fonksiyonel olarak yapılandığı, piyasaya daha güçlü baktığı, anahtar teslim projeler ürettiği bir gelişim süreci hem de benzer yapının Romanya’ya kurulması hedeflerimiz var. İki taraflı bir yapılanma yaşayacağız. Hızlı ve heyecan verici bir dönem olacak.

Son olarak, 2023 öngörüleriniz nelerdir?

Yatırımlar durduğu takdirde üretim de duruyor. Üretimin canlılığını yatırımlarla ölçebilirsiniz. Şu anda bize yansıyan yatırımlar tarafına baktığımızda 2023 için pozitif tarafta kalan sektörlerden biriyiz. Dünya tıkandı tıkandı, son 20 senede uyanıp yatırım yapmak istiyor. Biz bu yatırım yapma tarafındaki talepleri almaya başladık. Bu ekonomiye uzun vadede yansıyacaktır tabi ama yatırım tarafında olduğumuz için bu kıpırdanmayı hissediyoruz, 2023’e pozitif bakıyoruz.

SURAY ŞENTÜRK KİMDİR?

KARSAN ve OYAK Renault’da üst düzey yöneticilik görevlerinin ardından 2011-2022 yılları arasında Teknik Yönetim Danışmanı olarak ağırlıklı olarak KOBİ’lerin kurumsal gelişimi üzerine çalışan Suray Şentürk, 2023 yılı Şubat ayından bu yana TEKNOROB Genel Müdürü görevini yürütüyor. Görev aldığı kurumlarda Yalın Yönetim ve Endüstri 4.0 Yaklaşımları konusunda rehberlik ediyor ve bu nedenle faydalı düşük maliyetli yatırımlara odaklanıyor. Gelişmekte olan/büyüyen organizasyonlar ve şirketler için temel olarak Yalın Metodoloji, Üretim Hattı ve Proses Çözümleri, Kalite Belgelendirme, TPM / Sistematik Bakım Anlaşmaları, Pazarlama / Satış / Marka Yönetimi, Tedarik / Tedarik Zinciri Çözümleri vb. ile Yönetim Danışmanı ve Eğitim Projesi yaratıcısı.  

Editör: Haber Merkezi