Enerjisini Üreten Fabrikalar

TEKNOLOJİ YATIRIMLARI İLE ENERJİDE YÜZDE 30 TASARRUF

Tosyalı Demir Çelik Sarıseki Tesisinde ilk olarak Quantum Furnace olmak üzere birçok ileri teknoloji kullandıklarını söyleyen Dr. Suhat Korkmaz, böylece tesisin yüzde 30 daha az elektrik enerjisi ve yüzde 15 daha az doğal gaz tüketeceğini açıkladı.

Haber: Murat Tanık

Yakın dönemdeki en büyük yatırımı Tosyalı Demir Çelik Sarıseki Tesisini İskenderun 2. Organize Sanayi Bölgesi’nde hayata geçiren ve ilk üretime başlayan Tosyalı Holding, bu tesiste 4 milyon ton yassı çelik üretim kapasitesine sahip. Tesiste kullanılan Quantum Furnace teknolojisi sayesinde oldukça düşük elektrik tüketimi ile enerji tasarrufu sağlayıp daha az karbon salımına yol açtıklarını söyleyen Tosyalı Holding CEO’su Dr. Suhat Korkmaz, kullanılan buna benzer birçok ileri teknoloji sayesinde tesisin yüzde 30 daha az elektrik enerjisi ve yüzde 15 daha az doğal gaz tüketeceğini belirtti. Güneş gibi yenilenebilir ve temiz enerji kaynaklarını kullanacaklarını ve bu yatırımlarla yüksek fırınlara göre yüzde  70 geleneksel ark ocaklarına göre yüzde 20 daha az karbon ayak izi ile son derece çevreci bir tesise sahip olacaklarını söyleyen Tosyalı Holding CEO’su Dr. Suhat Korkmaz sorularımızı yanıtladı:

Öncelikle sizi tanıyabilir miyiz? Şirketinizin yapılanmasını kısaca anlatabilir misiniz?

Tosyalı Holding olarak 3 kıtada sayıları 40’a yaklaşan tesis ve yaklaşık 15.000 çalışanımızla 70 yıldır ekonomik ve sosyal değer yaratmaya devam ediyoruz. İlk üretimine bu yıl başlayan yeni yatırımımız Tosyalı Demir Çelik Sarıseki Tesisi ile birlikte 10 milyon ton üretim kapasitesine ulaşan Türkiye’nin global çelik üreticisiyiz. Dünya Çelik Üreticileri Birliği verilerine göre 2022 yılında dünya ham çelik üreticileri arasında 77’nci sırada yer almaktayız. 100’ü aşkın ülkeye ihracat gerçekleştiriyoruz. 150 farklı kategoride binlerce çeşit ürünümüzle otomotivden beyaz-eşyaya, enerjiden inşaata kadar birçok sektörün ihtiyaçlarını karşılıyoruz. Türkiye’de Osmaniye ve İskenderun’daki tesislerimizin yanı sıra Cezayir’den sonra Senegal ve Angola’da da yatırımlara başladık. Cezayir’in en büyük sanayi tesislerinden biri olan Tosyalı Algerie, Türkiye’nin yurt dışındaki en büyük sinai yatırımı. Küresel iş yapabilme becerimizi gerçekleştirdiğimiz yabancı ortaklıklarla da geliştirmeye devam ediyoruz. Japon Toyo Kohan, ABD’li Harsco firmaları ile üç ayrı tesiste başarılı iş ortaklıklarımızı uzun yıllardır sürdürüyoruz. Ayrıca sanayi ve endüstri bölgeleri yönetimi ve işletmesinde uluslararası seviyede bilgi birikimine sahibiz. İskenderun ve Cezayir’deki liman işletmeleri ve devam eden yeni liman yatırımlarına ek olarak, Erzin’de liman yatırımı planlıyoruz.

Fabrikanızda yeni yatırım kararı nasıl veriliyor? Yakın geçmişte ne tür bir yatırıma imza attınız ve bu yatırımın çıktılarını rakamlarla paylaşır mısınız?

Tüm yatırımlarımız sektörümüzde gelişen trendler, Pazar ihtiyaçları doğrultusunda yapılan kapsamlı değerlendirme ve araştırmalar sonrasında yönetim kurulumuz tarafından alınan kararlarla hayata geçiriliyor. Yakın dönemdeki en büyük yatırımımız İskenderun 2’inci Organize Sanayi Bölgesi’nde hayata geçirdiğimiz ve ilk üretime başladığımız Tosyalı Demir Çelik Sarıseki Tesisi oldu. Bu tesisimiz tamamen nitelikli çelik ürünleri üretmek üzere çalışmaya başladı.  4 milyon ton yassı çelik üretim kapasitesine sahibiz.  Türkiye’nin bu konudaki ihtiyacını karşılayabileceğiz. İthalatı ikame ettiği için ülke ekonomisi için çok önemli bir üretim gerçekleştireceğiz. Karbon vergilerinin gündemde olduğu bir süreçteyiz. Buradaki ürünlerimiz yeşil çelik kategorisinde ve sürdürülebilirlik açısından da çok ciddi katma değer yaratıyor.  Fabrikamızda en ileri teknolojileri kullanıyoruz bu da karbon salımını önemli oranda önlüyor. Örneğin bu tesiste Quantum Furnace teknolojisi kullanıyoruz ve bu Türkiye’de bir ilk. Oldukça düşük elektrikli tüketimi ile enerji tasarrufu sağlıyor, daha az karbon salımına yol açıyor. Bu fabrikada buna benzer ileri teknoloji kullanıyoruz.  Bu sayede bu tesisimiz yüzde 30 daha az elektrik enerjisi ve yüzde 15 daha az doğal gaz tüketecek. Ayrıca daha verimli hurda kullanımı yapacağız. Güneş gibi yenilenebilir ve temiz enerji kaynaklarını kullanacağız. Bu yatırımlarla yüksek fırınlara göre yüzde 70 geleneksel ark ocaklarına göre yüzde 20 daha az karbon ayak izi ile son derece çevreci bir tesis olacak. Kademeli olarak tesisimiz tüm fonksiyonlarıyla önümüzdeki dönemde üretime geçtiğinde gerçekten Türkiye için ciddi bir katma değer yaratacak. Bununla birlikte fosil yakıtlara alternatif olarak güneş enerjisi ve karbon salımı sıfır olan hidrojenin kullanımına yönelik çalışmalarımızı da devam ettiriyoruz. Yatırımına geçen yıl başladığımız dünyanın en büyük çatı üstü GES projesini tamamlamak üzereyiz. Ayrıca geçen yıl doğal gaza alternatif olarak hidrojenin tav fırınlarında yakıt olarak kullanılması ile fosil yakıt tüketimini minimize etmeyi, yeşil çelik üretimine katkı sağlama hedefiyle yaptığımız deneme çalışmalarını tamamladık.  Elde ettiğimiz bu çıktıları kullanarak üretimde hidrojen kullanımına yönelik süreçlerimizi geliştirmeye devam ediyoruz. Hidrojen konusunda birçok seçeneği değerlendiriyoruz. Cezayir’deki Tosyalı Algerîe tesisimizde yapımı devam eden ikinci DRI tesisi ile sağlanan teknoloji sayesinde üretimde tamamen hidrojen kullanabilir bir hale geleceğiz.

Dijitale dönüşüm vizyonunuz nedir? Başarılı uygulamalarınız neler ayrıca üretim sürecinde robot kullanıyor musunuz? Robot yatırımlarının getirdiği avantajlar neler?

 Endüstri 4.0 ve dijitalleşmeyi yeşil çelik üretiminin bir parçası haline getirmiş durumdayız.  Dijital dönüşüm çalışmaları ile insan faktörünün riskli olduğu üretim noktalarında robotların kullanımını sağlayarak risk oluşturan unsurların önüne geçildiği projeler hayata geçiriyoruz. Örneğin paketleme işlemlerindeki elleçleme işlerinin, dolayısıyla risklerin azaltılması ve güvenli üretim sağlanabilmesi amacıyla paketleme bölümüne robot sistemi devreye aldık. Ayrıca fabrika ve tesis içindeki bir insanı taklit ederek önceden tanımlanmış pek çok görevi yapmaya olanak sağlayan robotik süreç otomasyonu ile ilgili çalışmalarımız da devam ediyor.  Stok ve sevkiyat süreçlerinde en optimum seviyeleri belirlemek için kullanılan yapay zekâ algoritmaları ve iş süreçlerinin dijital takipleri projeleriyle emisyonlarımızı düşünürken aynı zamanda önemli oranda enerji tasarrufu sağlıyoruz. Tosyalı holding “S/4 Hana Dijital Dönüşüm Projesi” ile ERP sistemimizi dijital dönüşüme uygun bir alt yapıya kavuşturduk.

Ayrıca, proje ile üretim planlama optimizasyonu, bankalar ile online entegrasyon, fason işlemleri, müşteri talep değerlendirme sistemi, varyant fiyatlandırma, teklif maliyetlendirme gibi konularda dönüşümler gerçekleştirdik. S/4 Hana Dijital Dönüşüm projesi, SAP Türkiye tarafından “Metal Sektöründe Yılın Dijital Dönüşüm Ödülü” kategorisinde ödüle layık görüldü. Bu ödül dijital dönüşümü kurumumuzun her noktasında yayma konusunda attığımız adımların ne kadar doğru ve yerinde olduğunu gösteriyor. Dijitalleşmeyi üretim, tedarikçi, iş ortakları ve müşteri tarafı dışından insan kaynakları uygulamalarımızda da aktif bir şekilde kullanıyoruz. Bu kapsamda bir süre önce Tosyalı Akademi bünyesinde eğitim, oryantasyon ve tasarım süreçlerinde kullanılmak üzere Tosyalı VR sanal gerçeklik uygulamasını devreye aldık. İşe yeni başlayan beyaz yaka veya mavi yaka personele, teknik geziye gelen öğrencilere ve iş birliği içerisinde olduğumuz misafirlerimize sanal gerçeklik uygulaması yardımıyla tesislerimizi de tanıtıyoruz. Sanal uygulamalı eğitim ve proje geliştirilmesi hedefiyle yeni VR uygulama projelerine de başladık. Bu projelerle birlikte tavan vinci eğitimleri simülasyon ortamında yapılabiliyor, yangına müdahale eğitimi ve yüksekte çalışma eğitimi VR sanal gerçeklik ortamında gerçekleştirilebiliyor. Bunları daha da geliştireceğiz.