1883 yılında İsveç'te kurulan köklü bir tarihe sahip olan Alfa Laval, ısı transferi, seperasyon ve akış ekipmanları olmak üzere üç ana teknolojiye odaklanıyor.
ST Endüstri Radyo'da İsveç Endüstrisi ve Sürdürülebilirlik programına konuk olan Alfa Laval Türkiye Genel Müdürü Serdar Şengün, ürün portföylerine ilişkin şöyle konuşuyor: "Isı transferi için kullandığımız eşanjörlerimiz ısıyı geri dönüştürür, enerji tüketimini optimize eder, maliyetleri düşürerek çevresel olumsuz etkileri azaltır. Seperasyon teknolojilerimiz, separatörler, dekantör santrifüjler, filtreler, süzgeçler ve membranlar dahil olmak üzere, sıvı ve katıları verimli bir şekilde birbirinden ayırır ve işler. Akış ekipmanlarımız içerisinde bulunan pompalar, vanalar, tank temizleme ekipmanları ve kurulum malzemeleri gibi, sıkı hijyen gereksinimleri karşılayan ürünler vardır. Gıda, ilaç, biyoteknoloji, süt ürünleri ve su arıtma gibi endüstriler ve denizcilik uygulamaları için özel olarak tasarlanmıştır. Bu teknolojiler, enerji, gıda ve denizcilik gibi çeşitli sektörlerde müşterilerimizin verimliliğini ve rekabet gücünü artırmaya yardımcı olur."
UZUN VADELİ HEDEFLERİ SBTi TARAFINDAN ONAYLANDI
Şengün, sürdürülebilirliğe ilişkin hedeflerine ilişkin ise şunları söylüyor:
"2027 yılına kadar operasyonlarımızda (kapsam 1 ve 2) karbon nötr olmayı ve 2050 yılına kadar net sıfır hedefimize ulaşmayı taahhüt ettik. Kapsam 3 için 2030 yılında %50, 2050'de ise karbon nötr olma hedefimiz var. Bu hedeflere ulaşmak için enerji verimliliğini artırmak, fosil yakıtları yenilenebilir enerji kaynakları ile değiştirmek ve sürdürülebilir çözümler geliştirmek için önemli yatırımlar yapıyoruz.
Uzun vadeli emisyon azaltma hedeflerimiz Bilim Tabanlı Hedefler girişimi (Scinence Based Target initiavei - SBTi) tarafından doğrulanmıştır. Bu şekilde Alfa Laval iklim eylemlerimizin en son bilimle uyumlu olmasını sağlayabilir."
Bununla beraber tek odak alanlarının karbon olmadığını söyleyen Şengün, aynı zamanda çalışan çeşitliliği ile ilgili de hedefleri olduğunu söyleyerek şöyle konuştu: "Örneğin 2025 yılı sonunda %35 kadın çalışan ve %25 kadın yönetici istihdam etme hedefimiz mevcut. Ve üst yönetim ekiplerinde farklı ırk ve cinsiyetlerden çeşitliliğin sağlanmasını hedefliyoruz.
Bir diğer hedefimiz kullandığımız malzemelerle ilgili. Ürünlerimizde %30 dönüştürülmüş malzeme kullanılmasını hedefliyoruz."
Şengün, sürdürülebilirlik hedeflerine ilişkin konuşmasına şu sözlerle son veriyor: "Bunlar Alfa Laval’ın yakın gelecekte sürdürülebilirlik alanındaki hedefleri arasında ve bizim sürdürülebilirlik yol haritamızın temelini oluşturur diyebiliriz."