İklim değişikliği ile mücadele kapsamında hayata geçirilen enerji verimliliği çalışmalarında üzerine büyük rol düşen sanayi şirketleri, karbon emisyonlarını azaltmak ve enerji tüketimlerini düşürmek için birçok değişikliği hayata geçiriyor. 

ENERJİ TÜKETİMİ AZALTILMAK ZORUNDA

2011 yılında Hannover Fuarı'nda Endüstri 4.0'ın ilk kez gündeme getirilmesiyle başlayan bu yolculuk, 2013’te Hannover Fuarı’nda Almanya’nın dijital dönüşüm stratejisini ilan etmesiyle devam etti. 2015 yılında Paris Anlaşması’nın kabul edilmesi ile birlikte tüm dünyanın gündemine oturan iklim değişikliği ve küresel ısınma sorunu ülkeleri yeşil dönüşüm konusunda da adımlar atmaya zorladı. 11 Aralık 2019'a gelindiğinde Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula Van Der Leyen, Avrupa Yeşil Mutabakatı’nı açıkladı. Açıklandığı üzere Avrupa'nın 2050'ye kadar sera gazı emisyonlarının net olarak sıfırlandığı dünyanın ilk iklim nötr kıtası olması hedefinin gündeme gelmesinin ardından 2020 yılında Covid-19’un ortaya çıkması ve akabinde gerçekleşen hızlı ve zorunlu bir dijitalleşmeye paralel olarak ‘ikiz dönüşüm’ kavramı kullanılmaya başlandı. Şu an ise Avrupa Birliği’nde artık dijital ve yeşil dönüşüm ayrı ayrı değil, “İkiz Dönüşüm” adı altında konuşuluyor.

SÜRDÜRÜLEBİLİR ÜRETKENLİK İÇİN

RÜZGÂR TÜRBİNLERİNE TEKNOLOJİK DESTEK RÜZGÂR TÜRBİNLERİNE TEKNOLOJİK DESTEK

Enerji tüketimlerini azaltmak için kullandıkları ürünleri enerji tasarruflu seçmeye başlayan şirketler, yatırım planlarını buna göre yapıyor. Üretici şirketler de piyasaya sunacakları yeni ürünleri enerji tasarruflu olacak şekilde tasarlıyor. Atlas Copco Ürün ve Pazarlama Müdürü Özgün Başçoban da yeni geliştirdikleri ilk çift hız kademeli vidalı kompresör GA FLX'in enerji tüketimini azaltma ihtiyacından doğduğunu belirterek şunları söylüyor: “Müşterilerimizin daha sürdürülebilir bir üretkenlik elde etmelerine ve iklim değişikliğiyle mücadeleye yardımcı olmak istiyorsak basınçlı hava gereksinimlerinin tükettiği enerjiyi azaltmalıyız. ”

Editör: Ayşete Yavaş