KARBON EMİSYONLARINI AZALTMA HEDEFİNE ODAKLANDI

Hedeflerden ilki en geç 2050'ye kadar tüm ürünlerinin üretiminden ve operasyonlarından kaynaklanan emisyonları net sıfıra indirmek olan firmanın ikinci hedefi daha fazla yenilenebilir enerji ürünü satarak enerji ürünlerinin net karbon ayak izini azaltmak olarak belirlendi. Üçüncü olarak da daha temiz enerji kaynaklarının kullanımını teşvik etmek üzere müşterileri ile farklı sektörlerle ve devletlerle beraber çalışmak hedefleniyor.

Shell, elektrikli araçlar için şarj istasyonları, hidrojen, güneş ve rüzgar enerjisiyle üretilen elektrik gibi daha düşük karbonlu enerjiler sağlayarak, yaptığı işi karbon emisyonlarını azaltma hedefine uygun olarak dönüştürmeyi sürdürüyor.

2 BİN 744 ADET PANEL YERLEŞTİRİLDİ, 500 TON KARBON SALIMI ÖNLENECEK

Türkiye'de sektörde bir ilk olan uygulama ile yılda 500 ton civarında karbon salımının önlenmesi bekleniyor. Deprem Yönetmeliğine uygun bir biçimde öncelikle 500'ü aşkın çelik boru ile güçlendirilen Derince Madeni Yağ ve Gres Üretimi Tesisi'ndeki binaların üzerine 2 bin 744 adet solar panelin yerleştirme ve kablolama işlemleri tamamlandı.

Her iki yüzeyden de elektrik üretme özelliğine sahip çift taraflı panellerin kullanıldığı sistem böylece hem zeminden yansıyan hem de ortamda dağılan güneş ışığından yararlanabilecek. Toplam kurulu gücü yaklaşık 1MW (905,52kW) olan sistem, aynı zamanda mobil uygulama ile uzaktan bağlantı sağlanarak her bir panelin performansı ve üretim değerleri anlık olarak izlenebilecek.

ELEKTRİK İHTİYACININ YÜZDE 30'UNU KARŞILIYOR

Firma, yıl sonuna kadar Türkiye çapında, elektriğini güneş enerjisinden sağlayan istasyon sayısını 100’e ulaştırmayı hedefliyor. Böylece Türkiye’deki toplam güneş enerjisi kurulu gücünün yaklaşık 5 MW seviyesine çıkartılması planlanıyor.

"İSTASYONLARIMIZIN ENERJİSİNİ YENİLENEBİLİR KAYNAKLARDAN SAĞLAYACAĞIZ"

Konuya ilişkin değerlendirmelerde bulunan Shell Türkiye Ülke Başkanı Ahmet Erdem, Türkiye’nin Shell için önemine vurgu yaptı. Erdem, sözlerine şöyle devam etti:

"Shell olarak iklim değişikliği ile mücadele için 2050 yılına kadar net sıfır emisyonla faaliyet gösteren bir enerji şirketi olmayı hedefliyoruz. Bunun için; en geç 2050'ye kadar tüm ürünlerimizin üretiminden ve operasyonlarımızdan kaynaklanan emisyonları net sıfıra indireceğiz, daha fazla yenilenebilir enerji ürünü satarak enerji ürünlerimizin net karbon ayak izini azaltacağız ve daha temiz enerji kaynaklarının kullanımını teşvik etmek üzere müşterilerimizle, farklı sektörlerle ve devletlerle birlikte çalışacağız. Shell, enerji dönüşümünde önemli bir küresel oyuncu. Elektrikli araçlar için şarj istasyonları, hidrojen, güneş ve rüzgar enerjisiyle üretilen elektrik gibi daha düşük karbonlu enerjiler sağlayarak, işimizi karbon emisyonlarını azaltma hedefimize uygun şekilde dönüştürüyoruz. Türkiye’de istasyonlarımızın çatılarını da güneş panelleri ile kaplayarak, istasyonlarımızın da enerjisini yenilenebilir kaynaklardan sağlaması konusu çalışmalar yürütüyoruz. 2022 yılı sonuna kadar bu sayıyı 100’e çıkartmayı hedefliyoruz. Sektörde bir ilk olarak Derince Madeni Yağ ve Gres Üretimi Tesisimizin çatısını solar panellerle kapladık. Toplam kurulu gücü yaklaşık 1 MW (905,52kW) olan solar paneller sayesinde, Derince’deki tesisimizin elektrik ihtiyacının yüzde 25'ini güneş enerjisinden sağlayacağız." 

Geçtiğimiz sene 130 milyon litrenin üzerinde madeni yağ ve gres üretimi gerçekleştirilen Derince tesisi, 65 ülkeye gerçekleştirdiği ihracat hacmi ile sektöründe lider konumda bulunuyor ve yarattığı ihracat geliri ile Türkiye ekonomisine katkı sağlıyor.