Çukurova Isı Pazarlama Müdürü Osman Ünlü, enerji dönüşümünün fabrikaların ısıtma sistemlerini de etkilediğini belirtti. Ünlü, güneş enerjisi santrallerinin (GES) sanayicilere sunduğu fırsatlar ve elektrikli ısıtıcı pazarının büyümesi hakkında önemli açıklamalarda bulundu.
TEİAŞ verilerine göre, Türkiye’de güneş enerjisi kurulu gücü Haziran ayında 14.993 MW’a ulaştı. Türkiye Ulusal Enerji Planı'na göre 2035 yılına kadar bu gücün 52.900 MW'a çıkması hedefleniyor. Bu durum, özellikle yeşil dönüşüm ve AB’nin sınırda karbon düzenlemesi nedeniyle ihracat yapan sanayicilerin gündeminde olan güneş enerjisi yatırımlarını daha da önemli hale getiriyor.
YENİ REGÜLASYONLAR YATIRIMLARI DESTEKLİYOR
Güneş enerjisi santrallerinin kurulu gücünün iki katına kadar ek kurulum yapma izni veren yeni regülasyonlar, sanayicilerin bu alana yapacakları yatırımları destekliyor. Bu düzenleme, sanayicilere 500 megavat ve üzeri kapasitelerde lisanssız santral kurulum imkânı sunarken, kullanılan malzemeler için katma değer vergisi (KDV) istisnası da GES yatırımlarını cazip kılıyor.
Osman Ünlü, enerji fiyatlarındaki artış, yeşil dönüşüm ve AB’nin sınırda karbon düzenlemesi nedeniyle sanayicilerin yüzünü güneşe döndüğünü ifade etti. Ünlü, enerji dönüşümünün fabrikaların enerji sarfiyatında yüzde 40 ila yüzde 60 pay alan ısıtma sistemlerini de etkilediğini belirtti.
ELEKTRİKLİ ISITICI PAZARI BÜYÜYOR
"Sanayici, GES yatırımından maksimum fayda sağlamak için ihtiyaç fazlası enerjiyi, fabrikasındaki mevcut sistemleri elektrikle çalışan çevreci teknolojilerle yenileyerek değerlendiriyor. Bu durum, elektrikli ısıtıcı pazarının son 3 yılda yüzde 35 büyümesine katkı sağladı," diyen Ünlü, sanayicilerin GES’den sağlanan elektriği değerlendirmek için elektrikli ısıtıcılara yöneldiğini belirtti.
VERİMLİLİK VE TEKNOLOJİ
Ünlü, elektrikli ısıtıcıların verimliliğini artırmak için halojen lambaların önemine dikkat çekti. "Halojen lambaya sahip bir ısıtıcı, standart rezistanslı elektrikli cihazlara göre yüzde 40 daha verimli oluyor" diye ekledi.
Sanayicilerin yeşil dönüşümde GES yatırımlarını değerlendirmeleri, enerji maliyetlerini düşürmeleri ve çevresel etkileri azaltmaları açısından büyük önem taşıyor. Çukurova Isı, sunduğu çözümlerle bu dönüşüme katkı sağlamayı hedefliyor.