1977 yılından bugüne uzanan tecrübesiyle, depo ve raf sistemleri alanında sektörün önemli oyuncularından birisi olan KY Pektaş, son dönemde AR-GE alanına ve makine parkuruna yaptığı yatırımlarla elini güçlendirerek, yurt dışındaki yeni pazarlara açılmak hedefinde. “Teknolojik gelişmeleri yakından takip ederek, AR-GE faaliyetlerimizi güçlendiriyor; tasarım konusundaki yetkinlik ve kabiliyetlerimizi artırarak firmamızı daha sürdürülebilir bir yapıya kavuşturuyoruz.” diyen KY Pektaş Raf ve Otomasyon Sistemleri CEO’su Kasım Yiğit ile şirketin gündemini, sektörel çözümlerini ve gelecek hedeflerini konuştuk.

Kasım Bey okuyucularımız için bize kendinizi tanıtabilir misiniz?

KY Pektaş Raf ve Otomasyon Sistemleri firmasının CEO’su olarak görev yapmaktayım. Uluslararası İlişkiler ve Siyaset Bilimi Lisans, Avrupa Çalışmaları konusunda Yüksek Lisans ve Uluslararası İlişkiler alanında Doktora derecesi olan bir iş insanı olarak yakın zamana kadar öğretim görevlisi olarak da üniversitelerde çeşitli dersler verdim ve akademik çalışmalarım oldu.

Bizlere kurumunuzun yapısından ve sektördeki konumundan bahsedebilir misiniz?

KY Pektaş Raf ve Otomasyon Sistemleri, 1977 yılında İstanbul’da %100 Türk sermayesi ile kurulan, özel tasarımlı depo rafları ve anahtar teslim otomasyon sistemleri üreten sektörün lider firmalarındandır. 1980 yılından itibaren tasarladığı ve ürettiği depolama çözümlerini, müşterilerinin beğenisine sunan KY PEKTAŞ, 2020 yılından itibaren önemli altyapı yatırımları yaparak ticari faaliyetlerine hız kazandırmış durumda. Firmamız, başta lojistik, otomotiv ve perakende sektörleri olmak üzere, istifleme ihtiyacı duyan tüm sanayi kuruluşlarına, depolama konusunda özel mühendislik çözümleri sunmaktadır.

11.500 metrekarelik kapalı alana sahip üretim tesisimizde, konusunda uzman mühendis ve teknisyen kadromuzla, her projeye ayrı çözümler sunarak faaliyetlerimizi sürdürmekteyiz. Yerli ve milli olarak gerçekleştirdiğimiz AR-GE çalışmalarımızla, sektörün teknolojik gelişimine katkıda bulunmaktayız. KY PEKTAŞ olarak ayrıca, ISO 9001 Standartları’nda gerçekleştirdiğimiz üretim teknikleri, ürün tasarımı ve kalitesiyle çalışmalarımıza hız kesmeden devam etmekteyiz.

Türkiye’de büyük bir otomotiv firmasının, AS/RS sistemi için bizleri tercih etmiş olması, KY Pektaş tecrübesine olan güvenini gösteriyor.

KY Pektaş olarak piyasadaki rakiplerinizden hangi yönlerinizle ayrılıyorsunuz? Şirketinizin marka değerinin büyümesine katkı sağlayan faktörler neler?

Raf sektörünün öncülerinden olan KY Pektaş, 40 yılı aşkın süredir faaliyet gösteren bir firma olarak; otomatik depolama ve otomasyon konularında yaptığı ARGE yatırımlarının yanı sıra; her projeye özgün çözümler üreterek, sektörde uzun yılların sonucu kazandığı tecrübe ve birikimiyle birlikte sunduğu hizmet kalitesi bizleri önemli ölçüde ayrıştırmaktadır. 40 yılı geçen süreçte, elde ettiğimiz derin tecrübe aynı zamanda ekosistemin önemli üyelerinden biri olmamızı da sağladı. Bu değerin üzerine; bir de müşterilerimizin ve çalışanlarımızın bize olan güvenini koyduğumuzda ortaya çıkan sonuç oldukça memnuniyet verici diyebilirim.

Teknolojik gelişmeleri yakından takip ederek, AR-GE faaliyetlerimizi güçlendiriyoruz. Öte yandan tasarım konusundaki yetkinlik ve kabiliyetlerimizi artırarak firmamızı daha sürdürülebilir bir yapıya kavuşturuyoruz. Teknolojiye olan yatırımlarımızla birlikte modern ve bilgisayar tabanlı üretim hatları, üretim kalitemizi en üst seviyeye çıkartmamıza katkı sağladığı gibi ürünlerimizde önemli ölçüde standartlaşma sağlamaktadır.

Bunun yanında tam otomatik Rollform hatlarımız, lazer makinalarımız, CNC Abkant ve Preslerimiz, kaynak robotlarımız ve boya tesislerimizde el değmeden yapılan elektrostatik toz boya, hem ürünlerimizin kalitesini hem de imalat hızımızı artırmaktadır. Böylelikle çözüm bekleyen iş ortaklarımızın operasyonal sürecine de en hızlı şekilde katkı sunmaktayız.

İş gündeminizi öğrenebilir miyiz? Geride bıraktığımız 2022 yılını şirketiniz ve sektör açısından değerlendirir misiniz?

Çok başarılı bir yılı ardımızda bıraktık. Geçmişte olduğu gibi bugün de Türkiye’nin en büyük firmaları ile çalışmaya devam ediyoruz. Pandemi döneminde oluşan durgunluktan etkilenmedik diyemem ancak krizi fırsata çevirdik. Şu anda büyüyen iş hacmimiz nedeniyle 3 vardiya olarak aralıksız çalışıyoruz. Makine yatırımlarımızla birlikte üretim kapasitemizi de arttırdık. Üretim, ihracat ve istihdam konusunda bu yıl da hedeflerimiz büyük. Büyümeyi temel alan iş planımız doğrultusunda yeni fabrika kurulumu ve makina yatırımlarımızı, sürdürmeye devam edeceğiz.

Depo raf sistemleri ve akıllı depolama alanında geniş bir ürün yelpazesine sahipsiniz. Bizlere ürün gamınızdan bahsedebilir misiniz?

İngiltere Pazarındaki Operasyonlarını Güçlendirecek İngiltere Pazarındaki Operasyonlarını Güçlendirecek

Ağır Yük, Hafif Yük ve Reks Tipi rafların yanı sıra Akıllı Depolama Çözümleri de sunuyoruz. Ağır Yük çatısı altında üretimini yaptığımız raflar; Sırt sırta, İçine Girilebilir, Dar Koridor, Giydirme Cephe, Ağır Yük Konsol Kollu Raf, Mezanin Çok Katlı Sistemler, Hareketli ve Geri İtişli Raf Sistemleri, Ağır Yük Kayar tipi raf sistemlerimizden oluşuyor.

Hafif yük raf sistemlerimiz ise; Sürgülü Tip, Midi Rack, Hafif Yük Kayar Raf, Hafif Yük Kollu Raf, Çok Katlı Raf Sistemlerimiz ile hizmet sunmaktayız.

Bunların yanı sıra Akıllı Depolama çözümleri olarak; konveyör, AS/RS, Mekik Shuttle Sistem ve Işıklı Toplama Sistemleri de üretmekteyiz.

AS/RS sistemlerini projelendirirken hangi kriterleri göz önünde bulunduruyorsunuz?  Türkiye’de bu sisteme talep durumu nedir?

Bilindiği gibi AS-RS depo sistemleri; depolama, stok takip, sevkiyat ve lojistik planlama faaliyetlerinin tamamen bilgisayar sistemleri ile otonom olarak yönetilmesi ve çalışması şeklinde projelendirilmektedir. Ağırlıklı olarak otomotiv, gıda, ilaç, dağıtım, kargo ve beyaz eşya sektörlerinde; ürünlerin raflara depolanması, düzenlenmesi, boşaltılması, kullanım tarihlerinin kontrol edilmesi, lojistik planlamaya bağlı siparişlerin toplanması gibi tüm süreçlerin bilgisayarlar tarafından yönetilmesini sağlanmaktadır. Bu sistem tam olarak insansız çalışır bir şekilde dizayn edilmiş olup; AGV-AMR tipi taşıyıcılar vasıtasıyla depolama sağlanmakta ve ayrıca ürün tanıtım, desi ölçümü, ve paletleme gibi çalışmaların tümü robotik çözümlerle yürütülecek şekilde sistem kurgulanmaktadır.

Bu alanda uzun yıllardır kendi bünyemizde yürüttüğümüz AR-GE çalışmalarıyla hatırı sayılır bir tecrübe edinmiş durumdayız. AS/RS sistemlerinde, özellikle firmalar hıza ve teknolojik avantajlara güvenerek yatırım yapmaktadırlar. Hem tecrübemiz hem de bu konuda uluslararası alanlarda çok daha büyük projelere imza atmış olan bir global firmayla birlikte proje geliştirmekteyiz.

Bunun en önemli örneği, geçtiğimiz yıllarda Türkiye’de büyük bir otomotiv firmasının, AS/RS sistemini yapmak için bizleri tercih etmiş olması, KY Pektaş tecrübesine olan güvenini göstermektedir.

2023’te mevcut üretim tesisimizde makina teknolojilerine ciddi yatırımlar yapmaya devam edeceğiz.

Şirketiniz ağırlıklı olarak hangi sektörlere projelendirme yapıyor? Hangi sektörlerde geleneksel depolamadan akıllı depolamaya geçiş talebi daha fazla?

Lojistik, otomotiv, gıda ve tekstil, perakende ve imalat sektörlerinde faaliyet sürdüren ve depolama ihtiyacı olan firmalarla birebir çalışmaktayız. Büyük ve orta ölçekli firmaların, büyük çoğunluğu hem maliyet etkinliği hem de operasyonel hız ve etkinliğin daha verimli bir yapıya kavuşması için akıllı depolamaya geçiş planlarını hızlandırıyor. Açıkçası çalıştığımız her sektörde geleneksel depolamayı geride bırakarak akıllı depolama sistemlerini etkin kullanmak isteyen çözüm ortaklarımızın sayısı her geçen gün artış göstermekte. Özellikle e-ticaret hacminin büyümesi ve bu platformların son tüketiciye satın aldığı hizmeti daha hızlı ulaştırılabilmesi için akılı depolama sistemlerinin etkinliği ve önemi giderek artacaktır. Önümüzdeki süreçte her sektörde çok fazla sayıda şirketin bu teknolojik dönüşüme doğru yatırımlar yapmak için daha hevesli olacağını görüyoruz. 

Üretim faaliyetlerinizde robotik ve otomasyonun rolü nedir?

Teknolojik ilerlemenin, ışık hızında yaşandığı günümüzde; insana dayalı olan iş gücü bağımlılığını azaltmak, dolayısıyla oluşan üretim hatalarını ortadan kaldırmak, daha kaliteli ve hızlı üretim sağlamak adına üretimde, robotik ve otomasyon teknolojilerine yatırımlarımız, her geçen gün artmaktadır. 

2023 yılı için yeni yatırım planlarınızı ve hedeflerinizi öğrenebilir miyiz?

Son dönemlerde KY Pektaş firmasına yönelik artan yoğun talepleri karşılamak için ikinci fabrikamızı açma yolunda adımlar attık. Kısmet olursa 2024 yılında 20.000 m2 kapalı alanı olan modern ve otomasyona dayalı üretimin yoğun yapıldığı tesisimizi hizmete açmış olacağız.

Bunun yanında, 2023’te mevcut üretim tesisimizde, artan talepleri karşılamak amaçlı makina teknolojilerine ciddi yatırımlar yapmaya devam edeceğiz. Öngörümüz doğrultusunda, üretim kapasitemiz ve iş hacmimizi sağlam temeller üzerine inşa ederek büyümeyi sürdüreceğiz. İş hacmimizi büyütme planlarımızın en önemli kalemlerinden biri ihracat olacak.

Yurt dışından aldığımız talepler doğrultusunda operasyonel planlamalar için çalışmaya başladık. Sahip olduğumuz 40 yıla aşkın derin tecrübe ve bu alandaki know-how’ımızı yurtdışındaki yeni pazarlara giriş yaparak güçlendirmeyi hedeflemekteyiz. Böylelikle ihracata yönelik çalışan ekibimizin sayısını artırıyoruz.

Editör: Haber Merkezi