FANUC, günümüz sanayisinde her geçen gün önemi daha da artan zaman yönetimine “Robotlu tezgah besleme” uygulaması ile çözüm üretiyor. Uygulama, birden fazla insan gücü gerektiren işlerle yapılan üretim sürecinin sekteye uğramasını engellerken robot entegrasyonuyla birlikte üretimde minimum yüzde 25 iyileşme sağlıyor. Tezgah yükleme/boşaltma proseslerinde operatöre ihtiyaç duyulmadığı gibi belli bir çevrim içerisinde otomatik bir şekilde çalışabiliyor.
YATIRIM MALİYETLERİ KENDİNİ AMORTİ EDİYOR
FANUC Türkiye Robotik Satış Müdürü Onur Kazancı, yaptığı açıklamada, tezgah besleme uygulamalarında ağırlıklı olarak standart parçaların üretildiğini ve özellikle tekrarlanan işlemlerde çok efektif sonuçlar elde edildiğini söyledi. “Seri üretimde hayata geçirilen projelerde robotlu tezgah besleme sayesinde hata riski minimize edilebiliyor. Bunun yanı sıra yatırım maliyetleri de göz önüne alındığında sistem kendini hızlı bir şekilde amorti ediyor” diyen Kazancı, “Mevcut durumdaki tezgah yükleme/boşaltma uygulamalarında robot entegrasyonuyla beraber sistemi insandan bağımsız olarak çalıştırmak için tezgah ve robotik sistemin bir çevrime girmesi gerekiyor. Bu çevrim içerisinde işleme sürelerine göre robota ürün yıkama, ölçüm ve kalite kontrol gibi işlemler de yaptırılabiliyor. Özetlemek gerekirse; ham parçanın alınması ve işlenmiş parçanın hazır halde fikstüre bırakılması ile sonuçlanan bir süreçten bahsedebiliriz” diye konuştu.
YÜZDE 25 İYİLEŞME
Kazancı, tezgah besleme uygulamalarının günümüzde sektörden bağımsız olarak, talaşlı imalata sahip birçok farklı iş kolunda sahada kendine yer bulan uygulamalar olduğuna da dikkat çekti. Ortalama iki günde kurulan ve üretim sürecine entegre olan sistemin avantajlarına dair şunları söyleyen Kazancı sözlerine şöyle devam etti: “Uygulama yapılacak tezgahın çeşidine, işlenecek parçanın özelliklerine göre robotik hücre içerisinde ölçüm, kalite kontrolü, yıkama ve dizme işlemleri gerçekleştirilebiliyor. Her kalemi birer modül olarak düşünürsek; projede ihtiyaç duyulacak uygulamaları bir nevi lego gibi bir araya getirerek sistemi modelleyebiliriz. Bir genelleme yapmak gerekirse; operatör kaynaklı sistem duruşları, vardiya sayısı/süresinin artışı, üretim adetlerindeki kapasite artışını da göz önünde bulundurursak robotlu tezgah besleme ile minimum yüzde 25 mertebesinde bir iyileşme sağlıyoruz. Bu konuda operatörle çalışma durumundaki üretim adetleri ve robotik hücre kurulumu sonrasındaki adetlerin kıyaslanması proje özelinde hesaplanabiliyor. Firmalarımız bu sayede net verilerle projelerinin geri dönüşlerini rahatlıkla hesaplayabiliyor.”