Otomotiv, metal işleme, demir-çelik ve gayrimenkul gibi farklı sektörlerde faaliyet gösteren şirketleri bünyesinde barındıran Yağcılar Grup, lokomotif şirketi Star Yağcılar Treyler İmalat Sanayi ile İzmir Kemalpaşa OSB’de konumlanan fabrikasında otomotiv endüstrisine yönelik araç üstü ekipman ve treyler imalatı gerçekleştiriyor.
İmalat bölümünün tüm aşamalarında endüstriyel robotları kullanan ve pandemiye rağmen yatırımlarını sürdüren Star Yağcılar, yeni robot yatırımıyla birlikte üretiminde kullandığı kaynak robotlarını 5’e çıkardı.
Minimum maliyet ve maksimum verimlilik anlayışı temelinde bir yatırım gerçekleştirdiklerini ifade eden Star Yağcılar Treyler İmalat Sanayi CEO’su ve Genel Müdürü Hüseyin Yağcı, robot yatırımıyla birlikte üretim verimliliklerini ve kalitelerini artırdıklarını dile getiriyor.
Öncelikle okuyucularımız için kısaca Yağcılar Grup’un yapılanmasını anlatmanızı rica ediyoruz.
Yağcılar Grup bünyesinde; Star Yağcılar Treyler İmalat Sanayi, YDÇ Metal İşleme Merkezi, Yağcılar Metal Endüstri, İlbeyi Gayrimenkul gibi farklı sektörlere hitap eden şirketlerimiz bulunuyor. Ana şirketimiz Star Yağcılar Treyler İmalat Sanayi, 1993 yılından beri otomotiv sektörüne araç üstü ekipmanları, treyler, yarı treyler, damper, damperli dorse, dorse imalatı, şase yenileme, kancalı yükleyici ve hooklift imalatı gerçekleştiriyor. İzmir’deki Kemalpaşa Organize Sanayi Bölgesi (OSB)’nde konumlanan üretim tesisimiz, 18 bin metrekaresi açık ve 20 bin metrekaresi kapalı olmak üzere toplamda 38 bin metrekarelik bir alana kurulmuştur. Ürün gamımızda; Uzamalı Konteyner Taşıyıcı, ISO Tank Konteyner Taşıyıcı Yarı Römork, Araçüstü Damper Kasa, Hooklift, Damper Dorse, İş Makinası Taşıyıcı, 13,60 Açık Kasa Treyler, Liman İçi Konteyner Taşıyıcı Treyler, Konteyner Taşıma Dorsesi, Hurda Damper Treyleri gibi ürünler mevcut. Firmamız sahip olduğu tecrübesiyle kısa zamanda faaliyet gösterdiği alanlarda hedeflerini geliştirmenin ve uygulamanın verdiği güven ve güçle, müşterileriyle birlikte büyümeye devam ediyor. Kaliteye yaptığı büyük yatırım ile sistemli bir izlenebilirlik sağlayan firmamız, ham madde girişinden, ürün çıkışına kadar tüm süreçlerde kaliteden asla taviz vermeyecek şekilde üretim gerçekleştiriyor. Son teknolojik makina parkurumuz sayesinde, üretim hatlarında, çapaksız kesim makinaları kullanıyoruz. Üretimlerimizde çapak temizliği prosesi olmadığından, üretim hızımız artıyor. Bu da müşterilerimize verdiğimiz terminlerde yüzde 100 uyumluluk sergiliyor. Çalıştığımız markalar arasında; Volvo, IVECO, Mercedes-Benz, MAN, Ford gibi önde gelen markalar bulunuyor. Özbekistan ve Gürcistan başta olmak üzere toplamda 20 ülkeye ihracat gerçekleştiriyoruz. Türki Cumhuriyetler’den Afrika’ya, Orta Doğu’dan Avrupa’ya pek çok pazara ürünlerimizi gönderiyoruz. Çoğu kişinin haritada yerini göstermekte zorlanacağı Okyanusya kıtasında bulunan Tahiti’ye bile ihracat yaptığımızı söyleyebilirim.
Yakın dönem yatırımlarınıza ilişkin bilgi verebilir misiniz?
Covid-19 pandemisine ve pandeminin tüm olumsuzluklarına rağmen, yatırımlarımıza ve sektörün lideri olmak yolundaki çalışmalarımıza hızla devam ediyoruz. Son olarak kapasitemizi artırmak amacıyla halihazırdaki 3 adet robotlu sistemimize, 2 adet sistem daha ekleyerek robotlu kaynak sistemimizi 5’e yükselttik. Bunun yanı sıra 40 adet Cloos Sinerjik-Pulse özellikli Qintron kaynak makinalarının satışı için de anlaşma imzaladık. Böylece mevcut 55 Cloos kaynak makinasına ilave olarak, 40 adet kaynak makinası daha satın alarak toplamda 95 adet tam otomatik kaynak makinası yatırımı yapmış olduk.
Fabrikanızdaki robot yatırımı ihtiyacı nasıl doğdu? Ne zaman robotlu üretime geçtiniz?
Global dünyada gelişen teknolojiye uyum sağlamak, verimliliği ve kaliteyi artırmak amacıyla 2008 yılında ilk robot yatırımımızı gerçekleştirdik. O günden beridir de hala robot yatırımlarımızı hem de artırarak devam ediyoruz.
Fabrikanızdaki robot uygulamaları hakkında bilgi verir misiniz? Üretimin hangi hattında robot/robotlardan yararlanıyorsunuz?
Star Yağcılar Treyler firmamızda, aktif durumda çalışan 3 adet robotlu kaynak sistemimiz bulunuyor. Yeni yatırımımızla birlikte, bu sayıyı 5’e çıkarmış bulunuyoruz. İmalat bölümümüzde tüm kaynak aşamalarını robotlar ile gerçekleştiriyoruz.
Yatırım öncesi nasıl bir fizibilite çalışması yaptınız? Bu noktada size göre doğru entegratörle çalışma ne kadar önem taşıyor?
Yatırım önceliğimizi, Star Yağcılar Treyler’deki ekipmanlarımızın geliştirilmesi üzerine odakladık. Cloos Kaynak ekipmanlarına yönelik yapmış olduğumuz birçok fizibilite çalışması sonucunda, aldığımız ortak bir karar ile minimum maliyet ve maksimum verimlilik anlayışı temelinde bir yatırım gerçekleştirdik.
Üretimin sonuçları ve avantajları neler oldu? Robot yatırımları size ne gibi bir katkı sağladı?
Robot yatırımlarının bize birçok katkısı oldu. Bilhassa kaynak süreçlerimizde iş sağlığı ve güvenliğinden kaynak kalitesine kadar önemli avantajlar sağladı. Ancak en büyük katkısı, endüstriyel robotlar üretim verimliliğimizi ve kalitemizi artırdı.
Gelecek dönemde hangi alanlarda robot yatırımı yapmayı planlıyorsunuz?
Robot yatırımı yapmaya devam edeceğiz. Gelecek dönemde sac işleme merkezimiz için robot yatırımı yapmayı planlıyoruz.
Endüstri 4.0 ile birlikte üreticiler tesislerinde modernizasyona gidiyor. Endüstri 4.0’a uyum konusunda yaptığınız çalışmalardan/yatırımlardan bahseder misiniz?
Endüstri 4.0 talepten ziyade, bizim için vazgeçilmez bir üretim anlayışıdır. Yeni fabrikamızı ve ekipmanlarımızı bu anlayışa göre planlıyoruz. Tam otomatik kaynak makinalarımızdan robotlu sistemlere Endüstri 3.0’a yönelik yatırımlarımızın tamamlanmasının ardından Endüstri 4.0 yatırımlarımıza da hız vermeyi hedefliyoruz. Bu vesileyle Dördüncü Sanayi Devriminin, Türk sanayisi için kaçınılmaz olduğunu düşünüyoruz.
Sizi tanıyabilir miyiz? Akademik kariyerinizden ve profesyonel iş geçmişinizden bahsedebilir misiniz?
1974, Konya doğumluyum. İş hayatımızın yanı sıra Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Meclis Üyeliği ve STK’lar da sektör başkanlığı gibi birçok görevde bulundum. Halihazırda devam eden aktif olarak yer aldığım görevlerim bulunuyor.