Türkiye’nin ilk ve tek özel vagon üretim fabrikası olarak 2006 yılında Kayseri Serbest Bölge’de kurulan Railtur Vagon, 2017 yılından sonra yük vagon üretimini bırakarak, boji üretimine yoğunluk vermiş.

Günümüzde yılda 2000 adet Y25 tipi boji üretimi yapan şirket, kapasitesini artırmak için kaynak robotunun yanı sıra CNC işleme tezgahları ve bükme presi yatırımı gerçekleştirecek.

Yük vagon bojisinde ark kaynaklarının yüzde 60-70’lik bölümünün robotlarla yapıldığını bilgisini veren Railtur Vagon Genel Müdürü Nadir Namlı, bir robotun tek vardiyada 15 kaynak personelinin yaptığı kaynağı en yüksek kalitede yapabildiğini vurguluyor.

Nadir Bey, kısaca şirketinizin yapılanmasını anlatmanızı rica ediyoruz. 

Şirketimiz Railtur; stratejik öneme sahip demiryolu sektöründe ve taşımacılığında sürekli gelişen teknolojiyi yakından takip etmek ve yeni tasarımlar sunmak için 2006 yılında Yük Vagonu ve Yedek Parça İmalatı ile Vagon Bakım Onarımı yapmak amacıyla Türkiye’nin ilk ve tek özel vagon üretim fabrikası olarak Kayseri Serbest Bölge’de kurulmuştur. 12 bin metrekare kapalı ve 55 bin metrekare açık alanda faaliyet göstermektedir.

Railtur Türkiye’deki ilk Avrupa Birliği standartlarında TSI izinli yük vagon bojisini 2008 yılında, yük vagon üretimini 2009 yılında yapmış ve Almanya’ya ihraç etmiştir. Bu sektörde iş yapmak isteyen ülkemizdeki diğer üreticilere örnek olmuştur. Yük vagon sektörüne ilave olarak Avrupa standartlarında Müşteri taleplerine uygun tramway bojisi ve EMU araçlarının bojilerini imal etmektedir. Satışlarımızın yüzde 100’ü ihraç edilmekte olup merkez pazarımız Almanya’dır.

İş gündeminizi öğrenebilir miyiz? 2021 yılını nasıl tamamladınız, 2022’nin ilk çeyreği ile birlikte değerlendirir misiniz? 2022 yılı için varsa yeni yatırım planlarınızı ve hedeflerinizi öğrenebilir miyiz?

2017 yılından sonra yük vagon üretimini bırakarak, boji üretimine yoğunluk verilmiştir. 2017 yılından 2021 yılına kadar yıllık ortalama yüzde 10-15 büyüme ile üretim yapılmıştır. Bugün yılda 2000 adet Y25 tipi boji üretimi yapmaktayız. 2017 yılından bugüne kadar fabrikamız tam kapasite çalışmıştır. Rusya-Ukrayna savaşından dolayı bazı sipariş iptalleri olmasına rağmen yeni bağlantılar ile 2022 yılı kapasitemiz de dolmuştur. 2022 yılı için planladığımız yatırımları gerçekleştirmek için, piyasanın normalleşmesi gözlemlenmektedir. Kapasitemizi artırmak için CNC işleme tezgahları, bükme presi ile kaynak robotu alımlarımız olacaktır. 

Yeni tesis, üretim hattı ya da teknoloji ya da makina yatırımı kararı nasıl veriliyor? Yakın dönemde ne tür bir yatırıma imza attınız? Sonuçlarını anlatır mısınız?

Yatırımları bizler değil müşterilerimizin teveccühleri belirlemektedir dolayısıyla siparişler kapasitemizin üzerinde olması ile yeni yatırım yapılmasına karar veriyoruz. Son iki yıl içinde fabrikamızın üretim alanlarını 2 kat büyüttük, tezgah kapasitemizi 3 kat arttırdık. Bu yatırımlar ile ülkemizde boji sektöründe üstlendiğimiz görevi sürdürülebilir hale getiriyoruz. Avrupa Birliği pazarında ön sıralarda bir marka olmaya gayret ediyoruz. 

Operasyonel verimlilikleri artırmaya yönelik ne gibi yatırımlar yaptınız ve çıktıları neler oldu? 

ERP tabanlı yazılımlar ile üretim hattında anlık iş süreçleri, parça hareketleri, izlenebilirlik, planlanan-gerçekleşen gibi üretim takip kolaylığı ile anlık maliyet gerçekleşmesi görülebilmektedir. Ayrıca edinilen anlık veriler ile kullanılan arayüz formatları ile rapor çıktı ve içerikleri devamlı güncellenmektedir. Bu konuda güçlü bir alt yapıya sahibiz. Yapılan tüm bu faaliyetler sahip olduğumuz kalite yönetim sistem gerekliliklerini artırmakta ve sürdürebilirliğini sağlamaktadır.  

İş sağlığı ve güvenliği noktasında öncelikleriniz neler? 

Çalışanlarımıza sürekli eğitimler verilerek; riskler ve tedbirler öğretilmekte, kişisel koruyucu donanım (KKD) kullanım bilinç ve alışkanlığı kazandırılmakta, iş barışı ve çalışma güvenliği garanti altına alınmaktadır. Verilen eğitimler ve yapılan yatırımlar ile çalışma ortamı ve şartları devamlı iyileştirilerek çalışanların sağlıklı, rahat ve güvenli alanlarda iş yapmaları sağlanmaktadır. Ayrıca proaktif yaklaşımlar ile iş süreçleri ve çalışma ortamları devamlı olarak düzenlenmektedir.

Makina parkurunuz hakkında bilgi vererek, son dönemde bu alanda yaptığınız yatırımları ve sağladığı avantajları anlatır mısınız? Hız, verimlilik ve kapasite artışına ne tür katkıları oldu, paylaşır mısınız?

CNC parkımız, tek bağlamada 3,5m genişlikte, 6m boyda ve 1,5 yükseklikte büyük boyutlu ve ağır kütleli iş parçalarını işleyebilecek yetenektedir. İşleme hassasiyetimiz ürün kalite gereksinimlerini üst düzeyde sağlamaktadır. Yapılan yatırımlar ile özellikle yolcu vagonu boji ve parçalarının üretim kapasitesi arttırılmıştır. 

Sanayinin Dijital Dönüşümü vizyonunuz nedir? Varsa pilot uygulamalarınızdan bahseder misiniz? 

Üretim hattında ürün girişinden sevkiyata kadarki tüm süreç ve izlenebilirlik sistemi ERP tabanlı yazılım ile canlı ekranlarla takip edilmektedir. Tüm iş istasyonlarında tablet bilgisayarlar kullanılmaktadır. Özel bir server sistemi ile ve fabrika alanlarında wi-fi sistemi ile bağlantı sağlanmaktadır.

Üretim süreçlerinizde robot kullanıyor musunuz? Kullanıyorsanız robot yatırımının getirdiği avantajlar nelerdir?

Üretim hattında metal ark kaynak birleştirme işleri robot otomasyonu ile yapılmaktadır. Yük vagon bojisinde ark kaynaklarının yüzde 60-70’lik bölümü robotlar ile yapılmakta olup, bir robot tek vardiyada 15 kaynakçının yaptığı kaynağı en yüksek kalitede yapabilmektedir.