MZ25’in, 2020 yılında amiral gemileri olacağını ifade eden Nachi Türkiye Genel Müdürü Gökhan Kırmacı, “MZ25’in Avrupa’daki ilk sunumunu Almanya’dan önce Türkiye’de gerçekleştireceğiz. Güncellenmiş tarihleri 18-21 Haziran olan WIN Eurasia Fuarı’nda lansmanını yapacağız. Lansmanın ardından da Türkiye piyasasından siparişleri almaya başlayacağız.” diyor.
Gökhan Bey, Nachi Türkiye olarak 2020 yılı hedef ve beklentileriniz nelerdir?
Bizim için 2019 biraz zorlu geçti. Ama 2018 yılına göre avro üzerinden ciromuzu yaklaşık yüzde 30 büyütme başarısı elde ettik. 2020 yılı için de benzer bir şekilde büyümeyi planlıyoruz. Ekibimizi de yaklaşık 30 kişiye çıkarmayı amaçlıyoruz. Operasyonel anlamda birtakım değişiklikler yaptık. 2019 yılının başına kadar Almanya üzerinden gerçekleştirdiğimiz robot tedariklerini 2019’un ortası itibarıyla Japonya üzerinden gerçekleştirmeye başladık. Artık satın alımlarımızın yüzde 90’ını direk olarak globalden, Nachi Japonya’dan yapıyoruz. Böylece hem robotların maliyetlerini indirme hem de termin sürelerimizi iyileştirme imkanı bulduk. Avrupalı üreticilere göre Japon üreticilerin bazı dezavantajları var. Bu da üretimin çok uzakta olmasından kaynaklanıyor. Tedarik süresi deniz yoluyla yaklaşık 6 hafta sürüyor. Robot teslim sürelerini kısaltmak için çalışmalarımıza devam ediyoruz. Havayolu anlaşmalarımızı artırarak orta büyüklükteki robotlarımızı havayoluyla tedarik etmeye başlayacağız. Bu sayede robotlarımızı çok daha kısa sürede müşterilerimizle buluşturabileceğiz.
Son dönemde piyasaya sunduğunuz yeni robot modelleriniz var. Özellikle MZ25, heyecanla ve merakla bekleniyor…
Evet. 2019 yılında ve 2020’nin başında piyasaya sunduğumuz yeni robot modellerimiz var. Bunlar kolaboratif robot modelimiz CZ10 ve MZ serisinin en küçük modeli olan, 350 mm erişimli MZ01. Ama 2020 yılında bizi en çok heyecanlandıran robot modelimiz MZ25. Avrupa’daki ilk sunumunu Almanya’dan önce Türkiye’de gerçekleştireceğiz. Güncellenmiş tarihleri 18-21 Haziran olan WIN Eurasia Fuarı’nda lansmanını yapacağız. Lansmanın ardından da Türkiye piyasasından siparişleri almaya başlayacağız. MZ25, 2020 yılında bizim amiral gemimiz olacak. Robotun özelliklerine gelirsek; 1.880 mm erişim, 25 kg taşıma kapasitesi, benzer modellere göre aha hızlı ve standart IP67 koruma sınıfına sahip bir robot. Hollowrist özelliği ile de robotun kablo grubu tamamen bileğin içinden geçiyor. Bu sayede robotun ve ekipmanların ömrü çok daha uzun oluyor. Rekabetçi robot modellerimize bir tane daha ekleme fırsatı bulduk diyebilirim.
Takım Tezgahları Sanayici ve İş İnsanları Derneği (TİAD) bünyesindeki TİAD Akademi ile olan iş birliğiniz ile ilgili bilgi verebilir misiniz?
TİAD, kesici takım bölümümüzle birlikte çalıştığımız aynı zamanda son dönemde de robot bölümümüzde birlikte çalıştığımız çok kıymetli bir dernek. TIAD, takım tezgahları sektörünü tamamen kapsayan bir dernek. Sertifikalı CNC operatörlük eğitimleri veriyorlar. TİAD Akademi ile ortaklaşa “Sanayi Robotu Operatör” eğitimleri sunmak üzere bir proje geliştirdik. Çünkü gelişen teknolojiler ile birlikte, çağa ayak uydurmak adına robot teknolojilerinin de endüstrinin önemli, ayrılmaz bir parçası olduğunu biliyoruz. 2019 yılında başladı, ancak 2019’un Aralık ayı itibarıyla ivme kazandığını söyleyebilirim. 2019 Aralık ayında toplamda 8 ücretsiz eğitim verildi. Amacımız, ekonomik durumu iyi olmasa bile öğrencilerin, operatörlerin geleceğin mesleklerinden en popüler olanını meslek olarak edinmelerini sağlamak. Bu bağlamda biz de endüstriye ve ülkemize karşı sorumluluğumuzun hakkını vermeye çalıştık. En az üniversite mezunu ya da üniversite öğrencisi olmasını şart koşuyoruz. Bugüne kadar toplam 60’ın üzerinde kişiye eğitim sunduk. Eğitimlere katılmak isteyenler, Nachi’nin ve TİAD’ın Linkedin sayfalarından ücretsiz başvuru yapabiliyor. Eğitimler 1 gün sürüyor ve TİAD’ın Bayrampaşa’daki ofisinde gerçekleştiriliyor. Kontenjan her bir gün için 7 kişi ile sınırlı.
Katılımcılara sunulan eğitimlerin içeriğinden ve gelen taleplerden bahsedebilir misiniz?
Eğitimler kapsamında, günün ilk yarısında (öğleden önce) robot teknolojisinde programlama gibi teorik eğitimler sunuluyor. İkinci yarısında ise, (öğleden sonra) robotla uygulamalı eğitimler sunuyoruz. Kursiyerler eğitimin sonunda robot projesini başından sonuna kadar torna tezgahından CNC, PLC haberleşmeye küçük ayarlamaları yapabilecek noktaya kadar eğitim almış oluyor. Bu iş bittiğinde robot operatörlüğünü cvsine yazabilecek durumda oluyor. Bu da özellikle gençlerin bulamayacağı bir fırsat değerlendirebilirler. Açıkçası gelen talepler çok iyi.. Kontenjanın sınırlı olması dolayısıyla tarihler açıklanmasını takiben 1-2 gün içerisinde doluyor. Koronavirüs (COVID-19) salgını nedeniyle ara verdiğimiz eğitimlerimize, salgın sonrasında kaldığımız yerden devam etmeyi planlıyoruz.
Nachi’nin robot bölümüne büyük önem verdiğini biliyoruz. Bu kapsamdaki hedefler nelerdir?
Nachi global olarak, ana grubumuz rulman. Türkiye’deki faaliyetlerimizi İzmir’deki Saygılı Rulman distribütörümüzle yürütüyoruz. Bunun yanı sıra kesici takım ve robot operasyonları Türkiye’de Nachi Türkiye ofisi yani bizim tarafımızdan gerçekleştiriliyor. Ayrıca hidrolik ekipmanlar, özel çelik gibi bazı bölümlerimizi de Türkiye’de devam ettiriyoruz. Robot bölümü 2012 yılında NACHI’nin toplam cirosu içerisinde sadece yüzde 6’sına sahipken, bugün yüzde 17. 2022’de ise yüzde 35’e çıkarılması planlanıyor. Bu şu demek; NACHI Japonya büyük bir konsantrasyonla robot bölümüne yatırım yapıyor. Neredeyse her yıl yeni bir robot fabrikası açılıyor. Yeni modeller ekleniyor; daha hızlı ve daha hassas modeller geliyor. Çünkü yılda ortalama yüzde 14-16 büyüyen bir sektörden bahsediyoruz.